Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Mediation Opleiding MfN

Wagner

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

Mediation Opleiding MfN

In een wereld van veranderende belangen neemt de vraag om mediation snel toe. Of het nu gaat om grote bouwprojecten, zorg, infrastructuur, overnames, reorganisaties, ontwikkelingen in de publieke ruimte of publieke dienstverlening: mensen roeren zich sneller om op te komen voor hún belang. Daarom gaat mediation over verbinden, over bruggen bouwen. Het herkennen en erkennen van andermans belang, alvorens aan een gedragen oplossing te werken.

In de Mediation Opleiding MfN leer je het onderscheid te maken tussen inhoud en emotie, waardoor je aan een gedragen eindresultaat kunt werken. Gesprekstechniek en onderhandelingsvaardigheden zijn hierbij een must. Jouw rol is toekomstgericht, met als doel het gesprek van conflict naar kans te brengen.

Wat de Mediation Opleiding MfN je brengt

 • Kennis en kunde als randvoorwaarde; voor het begeleiden van mediationtrajecten die vertrouwd, haalbaar en realistisch zijn.
 • Een eigen mediationstijl die je in staat stelt mediationgesprekken te leiden die inzicht, bewustwording en ander gedrag voortbrengen.
 • Je kunt partijen, via jou als spiegel, op andere manieren naar zichzelf en hun belevingswereld laten kijken. Je bent vanuit je rol een neutraal doch betrokken procesbegeleider en werkt toekomstgericht.
 • Je bent toegerust de MfN Kennistoets en het Assessment af te leggen en wordt MfN Registermediator.

Voor wie?

 • Advocaten die mediationvaardigheden willen ontwikkelen.
 • Coaches en psychologen die zich verder willen kwalificeren voor de rol van mediator.
 • Conflictbemiddelaars die zich willen kwalificeren voor het mediatorschap.

Curriculum

De Mediation Opleiding MfN bestaat uit 6 modules van 2 dagen. Elke dag heeft een mix van theorie, modellen, oefeningen & werkvormen. Ze zijn afkomstig uit de verschillende psychologische stromingen en uit de conflicthantering, uit persoonlijke cliëntsessies, groepsdynamica, persoonlijke feedback, presentaties en veel oefenen.

Deelnemers van de Mediation Opleiding MfN volgen gemeenschappelijk modules met de deelnemers van de Training Interventie Vaardigheden. De groepsomvang bestaat uit minimaal 8 en maximaal 14 deelnemers. Voorafgaand wordt de bijbehorende theorie en literatuur thuis bestudeerd. De bestudeerde literatuur wordt via inzichtvragen ingebracht in de praktijkdagen.

Type educatie: Post-HBO

Vooropleiding: De opleiding vereist een HBO leer-, denk-, of ervaringsniveau.

Studiebelasting: 8 uren per week.

Groepsomvang: Minimaal 8 en maximaal 14 deelnemers.

 • Module 1: Proces van conflictmanagement: Je werkt met verschillende vormen van conflictmanagement, versterken van de dialoog en leren om te gaan met behoeften en belangen.
 • Module 2: Mediation: Leidinggeven in een meerpartijengesprek: We behandelen conflicttheorieën en interveniëren in moeilijke omstandigheden. Hoe oordeel ik? Hoe kom ik tot besluiten?
 • Module 3: Fasen van mediation: We kijken naar patronen in conflicten en stijlen in conflicthantering. Met accent op de intakefase, gespreksopening en gebruik van Mediationovereenkomst.
 • Module 4: Exploreren: We werken aan het brainstormen en exploreren van alle belangen. We behandelen daarnaast normen, waarden en de ethiek van de mediator.
 • Module 5: Probleemoplossend onderhandelen: We beoefenen de kunst van het probleemoplossend onderhandelen volgens de Harvard Methode.
 • Module 6: Invloed uitoefenen zonder macht: Centraal staan juridische aspecten van mediation, besluiten vastleggen en hoe mediation af te sluiten. Verder: voorbereiding op de kennistoets en het assessment van de MfN.

Niveau Post-HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 6 maanden
Locaties Brummen, Amsterdam
PE-punten 84
Tijden Overdag
Type Post-hbo / Post-bachelor
Kosten €4150
Les locatie type Conferentiecentrum
Titulatuur Geen titel
Lesmethode Klassikaal onderwijs, Praktijkopdrachten / cases, Rollenspellen
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden juli, november
Provincies Gelderland, Noord-Holland
Maximaal aantal deelnemers 14
Gefinancierd Privé
Afronding Certificaat
Je komt er heel snel achter waar het echt om gaat en daardoor sneller tot een oplossing.

"Als jurist was ik jarenlang erg op de feiten en vanuit mijn hoofd aan het werk. De transformationele werkwijze toepassen in conflicten heeft mij veel gebracht. Je komt er heel snel achter waar het echt om gaat en daardoor sneller tot een oplossing."

Astrid Landman (Mediation en relatiecoach)