Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Controller in de publieke en non-profitsector

Vrije Universiteit Amsterdam

  • Beschrijving
  • Overzicht

Opleiding tot Controller in de publieke en non-profitsector

De functie van controller in de publieke en non-profitsector maakt in allerlei opzichten een snelle groei door. De context waarin je werkt wordt complexer, de eisen en verantwoordelijkheden groter. Van jou als controller wordt verwacht dat je een breed gekwalificeerde professional bent die vanuit bedrijfseconomisch perspectief vooruit kan blikken, de juiste partners bij elkaar weet te brengen, belangen kan afstemmen en daarmee bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Vanuit deze visie is de postgraduate opleiding tot Certified Public Controller (CPC) aan de VU ontwikkeld: een opleiding die je het brede kader biedt om jouw rol als controller in de dynamische omgeving van de publieke en non-profitsector optimaal in te vullen.

Public Controlling

Een belangrijke rol in de CPC opleiding is weggelegd voor het vak 'Public Controlling' dat steeds de relatie legt tussen de praktijk en de overige vakken in de opleiding en daarmee veel ruimte biedt voor reflectie op de eigen praktijk. Door de modulaire opbouw kun je de opleiding bovendien in je eigen tempo volgen en na afloop bestaat de mogelijkheid om met een kort aanvullend programma de Master of Science (MSc) in Accounting & Control af te ronden. Het eerstvolgende startmoment is september 2016.

Voor wie?

Business controllers, concern controllers, (financieel) managers, projectleiders of (financieel) adviseurs in de (semi-)publieke sector.
Duur: 4 modules (anderhalf jaar + scriptie)
Studielast: 15-20 uur per week (inclusief colleges op dinsdagmiddag en -avond)
Start: september of januari

Een mooi carrièreperspectief

De CPC-opleiding is een waardevolle investering in je loopbaan én in het publiek belang. De opleiding wordt sinds 2002 aan de VU aangeboden en heeft tot doel om controllers in publieke en non-profitorganisaties op het hoogste niveau op te leiden. Je leert diagnosticeren, analyseren en tot oplossingen van complexe vraagstukken te komen die zich vaak tot over de grenzen van je eigen vakgebied en organisatie uitstrekken. Na afloop mag je de titel CPC voeren: Certified Public Controller, een kwaliteitstitel die wordt uitgegeven door de beroepsvereniging voor Public Controllers, de EICPC. Aansluitend op de beroepsgerichte CPC-opleiding bestaat de mogelijkheid om in één semester een wetenschappelijke opleiding af te ronden: de Master of Science (MSc) in Accounting & Control.
Bovendien bouw je met de studie tegelijk aan een interessant en nuttig netwerk van collega public controllers. Het Zijlstra Center voert een actief alumnibeleid, dus ook na de opleiding kom je elkaar weer tegen bij het drukbezochte jaarlijkse alumnidiner, de diverse evenementen voor public professionals die het Zijlstra Center regelmatig organiseert, maar ook in de collegebanken, bij het Zijlstra PE programma dat speciaal voor de alumnistudenten is ontwikkeld.


Vooropleiding

Om toegelaten te worden tot de CPC-opleiding beschik je over:

  • een doctoraal examen of academische master en ten minste drie jaar ervaring in een financiële, management- of beleidsfunctie
  • een academisch bachelorexamen en ten minste drie jaar ervaring in een financiële, management- of beleidsfunctie
  • een hbo-diploma en heb je een relevante aanvullende opleiding voltooid (bijvoorbeeld een verkorte post-hbo contorllersopleiding), aangevuld met ten minste drie jaar ervaring in een financiële, management- of beleidsfunctie

Niveau WO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Nee
Type Post-wo / postacademisch
Kosten €21120
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden januari, september
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Afronding Diploma