Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Coachend Leidinggeven

Van Harte & Lingsma

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

Leer in de training coachend leidinggeven hoe je een coachende stijl op een goede manier in de dagelijkse (management)praktijk kunt integreren. Een leider die zijn/haar medewerkers coachend aanstuurt, maakt hen hierdoor (mede)verantwoordelijk voor de bedrijfsresultaten en voor hun eigen ontwikkeling. Angst en onzekerheid nemen af en het zelfvertrouwen neemt toe. Coaching vanuit inspirerend leiderschap. Als inspirerende coach leg je dus de basis voor excellent functionerende medewerkers en teams.

Trefwoorden:
Aansturen van medewerkers, Coachmethodieken, Resultaten bereiken, Richting geven.

Let op: beschikbaarheid van deze training

We bieden de training Coachend Leidinggeven aan op basis van aanvraag. Dat wil zeggen dat we de data plannen bij voldoende interesse, in overleg met de deelnemers.

Wat is coachend leidinggeven?

Coachend leidinggeven is een managementstijl die is gebaseerd op professioneel vertrouwen. Een coachend manager trekt niet 'voor de zekerheid' alle verantwoordelijkheid naar zich toe, maar geeft zijn vertrouwen aan medewerkers en team. In deze training verbeter je je coachingsvaardigheden en leer je je coachingsstijl op een natuurlijke manier in je managementpraktijk te integreren.

Wat heb je aan de training coachend leidinggeven?

 • Je zet een belangrijke stap in je ontwikkeling als leider/coach.
 • Je ontwikkelt je coachingsvaardigheden tijdens deze training.
 • Je bent in staat de balans te vinden tussen het sturen op resultaat en het faciliteren van de persoonlijke en professionele ontwikkeling van medewerkers.
 • Je weet wanneer en hoe je in de praktijk lastige, ongemotiveerde en talentvolle medewerkers 1-op-1 kunt coachen.
 • Je coachende stijl van leidinggeven geeft je tijdens moeilijke situaties de mogelijkheid duidelijk te zijn naar medewerkers en daarbij het contact met hen in stand te houden.

Is deze training iets voor jou?

Coachend Leidinggeven is iets voor jou als je de basis van het managementvak beheerst en toe bent aan de volgende stap in je ontwikkeling.


Inhoud

Resultaat van de training coachend leidinggeven

Je weet het verschil tussen managen en coachen, en voelt aan wanneer je in de praktijk een medewerker moet managen en wanneer coachen, voor het beste resultaat. Je leidt en coacht vanuit professioneel vertrouwen en weet op die manier angst en onzekerheden bij medewerkers te reduceren en hun zelfvertrouwen te vergroten. Als coachend leider leg je de fundamenten om tot excellente functionerende medewerkers en teams te komen.

Context

Je bent manager met hart en ziel voor de zaak en de mensen op je afdeling. Je vindt sturen op resultaat belangrijk, maar wilt medewerkers ook inspireren en in staat stellen zich te (blijven) ontwikkelen - persoonlijk én professioneel. Daarom wil je aan de slag met de verdere ontwikkeling van je coachende stijl.
In de dagelijkse managementpraktijk valt het niet altijd mee de (resultaat)verantwoordelijkheid bij je mensen neer te leggen. Als de druk toeneemt is het verleidelijk om het heft in handen te nemen en nadrukkelijk te gaan managen en sturen: het werk moet tenslotte wel op tijd af en er mogen geen fouten worden gemaakt. Je medewerkers zullen je in dat geval waarderen om je deskundigheid en behulpzaamheid, maar de resultaatverantwoordelijkheid ligt bij jou in plaats van bij het hele team. Je medewerkers worden afhankelijk en volgzaam. Door het gebrek aan vertrouwen rem je de groei en ontwikkeling van je medewerkers.

Opzet van de training coachend leidinggeven

 • het leren coachen van de individuele medewerker in 1-op-1-gesprekken, volgens de Van Harte & Lingsma methode en werkwijze (persoonsgericht, met diepgang, spiegelend met compassie, in het hier en nu)
 • gericht coachen op de ontwikkeling van competenties en performance van jouw medewerker(s).

Daarbij komt aan bod:

 • het faciliteren van eigenaarschap (commitment en eigen verantwoordelijkheid)
 • de meetlat (gewenst gedrag: houding, gedachte, gevoel, interactie)
 • de IJsberg (gedrag is zichtbare top van de ijsberg. Het onzichtbare gedeelte van de ijsberg staat voor de onzichtbare gedachten, opvattingen, overtuigingen en gevoelens die het gedrag aansturen)
 • hier en nu (waar je medewerker over praat is vaak ook waar te nemen in het nu. Dit leren zien en terug te koppelen is een zeer krachtige interventie).

Jouw eigen organisatie met haar doelstellingen, kernwaarden, visie en missie staat centraal. Hoe heb je je verbonden met je organisatie? Staan de organisatie en haar uitgangspunten in jouw dagelijks leidinggeven centraal? Deze vragen komen steeds terug. Je krijgt hierop feedback van je groepsgenoten en van de trainers, die zelf uitgebreide ervaring hebben met managen en coachen.
In de training wordt verder veel aandacht besteed aan hoe je vanuit de principes van Situationeel Leidinggeven medewerkers resultaatgericht kunt coachen op de ontwikkeling van hun functiecompetentie en hun potentieel. Daardoor wordt coaching inspirerend, praktisch en concreet.

Programma

De training coachend leiding geven bestaat uit 2 blokken van 2 dagen en een terugkomdag. Tussen de blokken zit circa 5 weken tijd om met het geleerde in eigen praktijk aan de slag te gaan. Deelnemers overnachten tijdens de trainingsblokken in het conferentieoord. Van Harte & Lingsma verzorgt de overnachtingen.

Blok 1: een helder beeld krijgen en oefenen met coachen

 • Opstellen van persoonlijke leerdoelen.
 • Bepalen van de organisatiecontext waar coachend leidingeven in plaats vindt: visie, missie, organisatiedoelstellingen, waarden etc.
 • Balanceren tussen de rollen van leider, manager en coach.
 • Zicht op persoonlijke interactiepatronen.
 • Succesfactoren in coachen: meetlat, eigenaarschap, ijsberg, hier en nu, situationeel leiderschap.
 • Coachen van gemotiveerde medewerkers.
 • Coachtechnieken: interventiemodel, drie posities, gouden driehoek, leerteams, coachpop.

Blok 2: verdiepen

 • Kracht en schaduwkant van de coachende leidinggevende.
 • Nieuw kader vormen van je leiderschap.
 • Coachen onder de waterlijn.
 • Beperkende opvattingen verruimen.
 • Reflectie.
 • Emotionele awareness, RET.
 • Interventiekaart: beleden en gehanteerde strategie.
 • Angst en behoefte.
 • Coachen van ongemotiveerde medewerker.
 • Omgaan met weerstand.
 • Uitdagende leersituaties bedenken, uitvoeren en coachen.
 • Leiderschap ontwikkelen.
 • Coachpop.

Terugkomdag

Het programma van de terugkomdag is op maat, passend bij jouw persoonlijke leerpunten. Er is ruimte om op verzoek actuele thema's te onderzoeken en te verdiepen. Voorbeelden: omgaan met paradoxen als coachend leidinggevende (sturen of loslaten), structuur van een geheel coachtraject etc. Persoonlijk coachend leiderschapsstatuut.

Elk blok start om 11.00 uur op de eerste dag en eindigt rond 15.30 op de laatste dag. Er is een avondprogramma.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 5 weken
Tijden Overdag, Avond
Kosten €2880
Les locatie type Hotelaccomodatie, Op het instituut
Titulatuur Geen titel
Lesmethode Klassikaal onderwijs, Theorie, Zelfstudie
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Maximaal aantal deelnemers 12
Afronding Certificaat
"De kracht van de training is het persoonsgerichte"

"De training Coachend Leidinggeven heb ik met veel plezier gevolgd en met nog meer voldoening afgesloten. De kracht van de training is het persoonsgerichte en de deskundigheid van de trainers, waardoor je bewust word van je eigen kwaliteiten en valkuilen, en daarmee groei je als persoon, op een blijvende, inspirerende manier!"

Arjan Snijders
"Je leert een eigen coachingstijl aan"

"Training Coachend Leidinggeven: Het zijn geen tips of trucjes die je aangeleerd krijgt om uit te proberen op de aan jou toevertrouwde medewerkers, maar je ontdekt jezelf en vindt uiteindelijk een eigen coachingstijl die bij jouw past en die werkt. "

Marc Fuchs (Teammanager Bezwaar en Beroep), UWV Venlo
"Dit is voor mij een duidelijke verrijking"

"Deze training heeft mij enerzijds de technieken om een goed
coachingsgesprek te voeren geleerd en anderzijds hoe coaching met
management taken gecombineerd kan worden. Door deze training ga ik nu
met zelfvertrouwen coachgesprekken aan. Daarnaast merk ik dat ik de
coachingtechnieken ook in diverse andere situaties toepas. Bijvoorbeeld
tijdens een sollicitatiegesprek: ik benoem veel meer het gedrag dat de
sollicitant in het hier en nu laat zien. Dit is voor mij een duidelijke
verrijking van dergelijke gesprekken.
Qua persoonlijke ontwikkeling op het vlak van coaching vaardigheden,
maar ook in generieke zin, vind ik deze cursus een absolute aanrader!"

Rogier Spoor (Manager Middleware Services), SURFnet
"Doordat je oefent in een groep, train je veel situaties"

"Coachend leidinggeven is een echte 'workshop' - in een aantal intensieve dagen leer je door intensieve feedback en vele oefeningen je eigen benadering en eigen denkpatronen goed kennen.

Dit is dan de basis voor het kunnen coachen van teamleden. Je leert met zowel gemotiveerde als ongemotiveerde medewerkers om te gaan. Doordat je oefent in een groep train je veel situaties en krijg je je eigen leertraject scherp. Integere interventies staan voorop, met respect voor de coachvraag van de ander - de theorie wordt kort geintroduceerd en is dienend onder de vele oefeningen. De cursus is het meest nuttig voor ervaren leidinggevenden, die bereid zijn om hun ervaringen te delen met medecursisten. Van harte aanbevolen!"

Jeroen Cox, KPN