Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Adviseren als beroep

Van Harte & Lingsma

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

De training Adviseren als beroep is een praktijkgerichte training voor iedereen die meer stevigheid en zelfvertrouwen wil krijgen als het om adviseren gaat. Tijdens de training leer je je eigen gedragspatronen als adviseur kennen en leer hoe je deze effectief kan beïnvloeden.

Trefwoorden:
Beïnvloeden, Adviseren, Resultaten bereiken, Inzicht in krachtenveld.

De training is opgezet voor adviseurs, interimmers en professionals/stafmedewerkers met een adviesrol. Je leert hoe je je adviezen op natuurlijke wijze kunt afstemmen op de wensen, zorgen en behoeften van je opdrachtgever. Naast een verbetering van je communicatieve en adviesvaardigheden krijg je beschikking over een breed palet aan beïnvloedingsmogelijkheden. De kennis en ervaring die je opdoet in deze training adviseren is direct toepasbaar in je werk.

Is deze training iets voor jou?

Je bent al enige jaren werkzaam als adviseur of je hebt een adviserende rol binnen je functie als professional. Je hebt een duidelijke expertise en kent de beginselen van het adviseren. Je bent op zoek naar een manier om die twee te combineren met je eigen authentieke stijl, juist in die situaties waar het gaat om teamwork, meerdere partijen of stakeholders. Je wil leren hoe je je onafhankelijkheid kan bewaren en je wil je flexibiliteit vergroten in relatie met diverse betrokkenen.


Inhoud

Naar deze training gaan adviseurs - of medewerkers met een duidelijke adviserende rol - die herhaaldelijk in complexe dynamieken hun meerwaarde moeten bewijzen. Het gaat om professionals die zichzelf in situaties terugvinden waarin ze hun advies moeten verbinden aan de vraag (context) van de opdrachtgever.
De expertise van de adviseur is zeker van belang, maar krijgt pas echt waarde als de adviseur verder kan kijken dan de inhoud. Het doorzien en beïnvloeden van het krachtenveld bij de opdrachtgever zorgt ervoor dat de adviseur op een persoonlijke manier daadwerkelijk kan bijdragen aan het resultaat van het project waarbinnen hij adviseert. Het gaat over wie je bent en wie je kent. Integriteit, echtheid en persoonlijk contact vormen de basis van het adviseren. Dat is wezenlijk voor wie processen wil sturen.

Wat heb je aan de training Adviseren als beroep?

Na de training ben je je bewust van je eigen sterke en zwakke punten als adviseur. Je hebt zicht op de patronen van je eigen gedrag en welke invloed die hebben. Doordat je in de training werkt met adviseurs uit andere organisaties, leer je van de specifieke casuïstiek van anderen. Hoewel jouw situatie uniek is, merk je dat er veel overeenkomsten zijn bij de andere deelnemers. Dit geeft herkenning en is een steun in de rug voor het zetten van de volgende stap.

Resultaat

Na de training Adviseren als beroep kun jij vanuit jouw persoonlijke mogelijkheden effectief sturen in adviesprocessen. Je bent je er van bewust dat een kwalitatief goede inhoud nog geen effectief advies betekent. Je weet dat goede interactie met de klant en het creëren van een vertrouwensband minstens zo belangrijk is.

Na de training:

 • beschik je over meer theoretische kennis over het adviesproces
 • heb je beter zicht op je interacties en hoe jij vanuit je eigen persoonlijkheid kunt beïnvloeden; je kan bewust een persoonlijke stijl van communiceren en profileren inzetten
 • ken je je verschillende typen klanten en weet je hoe daarbij aan te sluiten
 • doorzie je de rollen en verhoudingen in het krachtenveld waarin je adviseert
 • kan je teamprocessen en samenwerking positief beïnvloeden
 • ben je in staat mensen op een effectieve manier aan te spreken op afspraken.
 • versterk je je eigen positie en profilering als adviseur. Je vergroot je cirkel van invloed

Programma

De training Adviseren als beroep bestaat uit twee blokken van twee dagen. Tijdens de blokken werk je in een groep van maximaal 12 deelnemers aan actuele thema's uit de adviespraktijk. Je leert op drie niveaus: kennis, vaardigheden en houding en gedrag. Je wordt je bewust van je eigen manier van waarnemen en hoe dit jouw wereld en handelen kleurt.

Deelnemers overnachten tijdens de trainingsblokken in het conferentieoord. Van Harte & Lingsma verzorgt de overnachtingen.

De training begint met een voorbereidingsopdracht. Tussen de blokken volgt een praktijkopdracht en 360-graden-feedback. Aan het eind van blok 2 maak je een persoonlijk advies statuut.

Blok 1: Ik en mijn adviseurschap

 • Theorie van het adviesproces en adviesvaardigheden
 • Oefenen met communicatie en besluitvorming
 • Inzicht en verheldering eigen kwaliteiten en valkuilen aan de hand van persoonlijkheidstesten
 • Patronen doorbreken door uit de comfortzone te gaan
 • Werken met situationeel adviseren

Boksworkshop

In de training gaan we een dagdeel aan de slag met onze interactie- en luistervaardigheden vanuit de vecht- en krijgskunsten. In deze workshop krijg je inzicht in de wijze waarop je omgaat met argumenten van jezelf en de ander. Door het afwisselen van het fysieke ervaren en mentale bewustwording worden door deelnemers blijvende lessen geleerd over zichzelf en de omgang met anderen. Voor de adviseur wordt duidelijk welke patronen een constructief en effectief adviesgesprek bevorderen dan wel in de weg staan.
Er wordt op een veilige en professionele manier gewerkt, onder begeleiding van een expert.

Blok 2: Beweging creëren in het systeem waarin ik adviseer / beinvloedings methodieken

 • Persoonlijk leiderschap
 • Creatief aan de slag met eigen leervragen
 • Werken met acteurs
 • Borging van het leerproces
 • Stap naar de toekomst

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Tijden Overdag, Avond
Kosten €2395
Les locatie type Hotelaccomodatie, Conferentiecentrum
Titulatuur Geen titel
Lesmethode Klassikaal onderwijs, Theorie, Zelfstudie, Met acteur, Workshop
Benodigde taalkennis Nederlands
Maximaal aantal deelnemers 12
Afronding Certificaat
"Je moet nadenken over wát je wilt leren"

"Adviseren als beroep is een goed voorbeeld van een training waar je zelf uit moet halen wat er in zit. Hoe meer je voorbereidt, hoe waardevoller de training wordt. En dat is hoe ik denk dat leren bedoeld is: je moet nadenken over wát je wilt leren. Op dat moment sta je het meest open voor hulp van buitenaf. En als de mensen van Van Harte & Lingsma dán inspringen, zit je helemaal goed.
Een toptraining!"

Sjors Talsma, Vannimwegen
"Je ontdekt je valkuilen"

"Deze training is een combinatie van kennis en kunde én een spiegel die goed duidelijk maakt wat je eigen gedrag is bij adviserende handelingen. Je ontdekt je valkuilen en die van de ander, en leert inspelen op kansen. Heel praktisch toepasbaar.

Daarbij is de persoonlijke betrokkenheid van de trainer van grote waarde. Door persoonlijke praktijksituaties toe te voegen aan de theorie is de stof heel herkenbaar en makkelijker toe te passen. Het inzetten van de groep zelf om elkaar te 'trainen' is erg effectief."

Elke Fietelaars (Business Intelligence Business Liaison), AkzoNobel
"Durven en experimenteren"

"De training is een mooie mix van veiligheid en uitdaging. Je wordt uitgenodigd om te durven en te experimenteren. De trainers creëren een klimaat om er voor te gaan, waarin 'blij blunderen' past. Congruente en deskundige trainers!"

Marijke de Blaauw, CEREIN
"Concrete handvatten"

"De training heeft mij nieuwe inzichten gegeven om verder uit te werken en handvatten om concreet mee aan de slag te gaan!"

- (P&O Adviseur), Mediabranche
"Beter overkomen met meer impact"

"No-nonsense training die me inzicht heeft gegeven in hoe ik overkom op anderen als adviseur en hoe ik meer impact kan bereiken. Zeer geslaagd!"

- (Changemanager), Landelijke overheid
"Meer dan verwacht!"

"Ik had andere verwachtingen en doelen bij aanvang van de training. Maar de training heeft me meer gebracht dan ik van te voren had verwacht en me op in had gesteld. Bezint eer ge begint; na deze training ben je niet meer dezelfde adviseur. Ik ben blij met wat deze training mij gebracht heeft voor mijn rol als professional!"

Renske van Grinsven (Beleidsadviseur P&O), Gemeente Oss
"Zowel zakelijk als privé een positief verschil"

"De training Adviseren als Beroep heeft me diverse handvatten gegeven om als adviseur mee aan de slag te kunnen en ook nieuwe, persoonlijke inzichten opgeleverd. Ik merk dat ik hier zowel op het werk als thuis profijt van heb en dat ik zaken zowel gevoelsmatig als gedragsmatig net iets anders benader.
Ik heb geleerd om mijn gevoel serieus te nemen. Met behulp van de kennis en technieken uit de training ben ik nu aan het leren om dit om te zetten naar effectief (advies)gedrag. Dit maakt zowel zakelijk als privé een positief verschil."

Miranda Meulenbroek, Wooncompanie