Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen

Universiteit Hasselt

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

Met het postgraduaat Relatie- & Communicatiewetenschappen willen we een intellectuele en sociale ruimte creëren die inzichten voortbrengt en energie oplevert om met jezelf en met anderen aan de slag te gaan. Je eigen functioneren binnen een professionele context staat hierbij centraal.

Het postgraduaat wil naast een gedegen theoretische vorming vooral ook persoonlijke werkinstrumenten aanreiken die je in staat moeten stellen om effectiever met je omgeving om te gaan. Hierbij ligt de focus afwisselend op het ik, de groep of de organisatie.

Het postgraduaat behandelt volgende topics:
•beter communiceren in tweeverband of in groep
•effectiever functioneren in teamverband en vormgeven aan leiderschap
•omgaan met stress op en rond het werk
•omgaan met diversiteit en interculturele verschillen op het werk
•aan "empowerment" doen door het stellen van uitdagende doelen, vertrouwen en feedback
•verbeteren van de levenskwaliteit

Kostprijs

Het inschrijvingsgeld bedraagt €950 (excl. BTW)

Omvang & Tijdstip lessen

Het postgraduaat duurt 1 academiejaar met een start eind september. Het bestaat uit 15 zaterdagen van 9u30 tot 12u45 en van 13u45 tot 17u00. Er wordt rekening gehouden met de gebruikelijke vakantieperioden.

Locatie

De lessen vinden plaats op Campus Diepenbeek, Universiteit Hasselt.

Evaluatie & Attestering

Studenten die slagen krijgen een postgraduaat getuigschrift uitgereikt door Universiteit Hasselt.

Doelgroep

De opleiding Relatie- & Communicatiewetenschappen richt zich op mensen die meer greep willen krijgen op hun relaties met anderen binnen de professionele levenssfeer. Zij staan ervoor open om nieuwe theoretische inzichten op te doen, en dit ook te praktisch toe te passen doorheen oefeningen en discussies i.v.m. de werksituaties en binnen de groep.

De opleiding brengt mensen samen die meer inzicht willen verwerven in zichzelf en in hun relatie met collega's - al dan niet in teamverband.

We richten ons op mensen die van elkaar verschillen: jong en oud, man en vrouw, actief in de profit of social-profit sector, met als gemeenschappelijke interesse het bijleren over interactie en communicatie in theorie en praktijk.

De opleiding staat open voor cursisten die een diploma hoger onderwijs hebben en liefst ook enkele jaren werkervaring.

Cursisten zijn bereid om actief te participeren en hun ervaringen uit te wisselen.


.


Opleidingsonderdelen

Het postgraduaat Relatie- en Communicatiewetenschappen 2014-2015 bestaat uit verschillende opleidingsonderdelen. Meer informatie over de concrete inhoud en de docenten van ieder opleidingsonderdeel worden snel bekend gemaakt.

 • Communicatie 1
 • Mijn organisatie en ik
 • Stressmanagement en zelfmanagement
 • Communicatie 2
 • Mijn team en ik
 • Levenskwaliteit
 • Actuele tendensen: Diversiteitsmanagement, Empowerment
 • Integratiedag

Niveau WO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 9 maanden
Locatie Diepenbeek
Tijden Weekend
Type Non-degree (executive programmes), Post-hbo / Post-bachelor, Post-wo / postacademisch
Kosten €540
Les locatie type Op het instituut
Titulatuur Geen titel
Lesmethode Klassikaal onderwijs, Praktijkopdrachten / cases, Zelfstudie
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaand september
Provincie Limburg
Afronding Certificaat
Credits 20
Je leerde veel van een ander
Docent Rel&Com aan het woord

“Waar vind je een klankbord om je werkervaringen te toetsen en te delen met medewerkers van verschillende organisaties? En wat als je bovendien je eigen werkervaringen wil plaatsen in een wetenschappelijke context? Ook op deze vragen biedt de opleiding relatie- en communicatiewetenschappen een gericht antwoord.

 

Met een waarderende bril worden de communicatielijnen in de werkrelatie belicht en gaan we na hoe energiegevende krachten in organisaties ontstaan. Het combineren van inzichten over individuele verlangens, groepsdimensies en strategische doelstellingen in organisaties stelt elke cursist in staat om zijn plek op het werk creatief te bestendigen of te verbeteren. Human resources management is tenslotte het werk van elke schakel in de organisatie! En als je de aandacht richt naar jezelf in het brede geheel van de organisatie, merk je hoe je eigen aandeel samen met dat van anderen er toe kan doen. In onze samenleving hebben organisaties nood aan wijze constructieve, communicatieve, creatieve medewerkers, zowel op uitvoerend als leidinggevend niveau. Deze cursus koppelt ervaring aan wetenschappelijke theorieën zodat er automatisch een actieve werkhouding ontstaat.”

 

Ilse Vanderstukken, docent werken in organisaties, studeerde handelsingenieur aan UHasselt en is werkzaam als lector HRM bij Xios Hogeschool Limburg.

Jelle Folkeringa
Je leerde veel van een ander
Docent Rel&Com aan het woord

“In de organisatie en de maatschappij van de toekomst wordt relatiebekwaamheid (het samenspel van autonomie en verbinding) alsmaar belangrijker. Vanuit verschillende perspectieven wordt in de opleiding hierop ingezoomd, waardoor een rijke schakering ontstaat.”

 

Hugo Van den Bergh, docent relatieopbouw en -conflict, studeerde psychologie en familiale en seksuologische wetenschappen aan de KU Leuven.

Jelle Folkeringa
Je leerde veel van een ander
Deelnemer Rel&Com aan het woord

“In mijn organisatie word ik als expert dagdagelijks geconfronteerd met conflictsituaties en emoties van mensen. Tijdens de opleiding heb ik de verschillen tussen mensen leren valoriseren. Een van de voornaamste leerpunten is dat ik nu de context van een conflict beter begrijp en bepaalde patronen bij mezelf en anderen kan onderkennen.”

 

Kurt Becue is zaakvoerder van Becue Expertises BVBA. Hij is deelnemer van de editie 2012 van Rel&Com.

Jelle Folkeringa
Je leerde veel van een ander
Deelnemer Rel&Com aan het woord

“Als handelsingenieur leerde ik problemen analyseren en rationeel oplossen.  In de opleiding Relatie- en communicatiewetenschappen leerde ik problemen met mensen “omarmen” en er samen voor gaan.  Het was voor mij een nieuw referentiekader om naar de dingen te kijken, een soort tweede bril die een echte aanvulling was op mijn ingenieursopleiding. Niet alleen de vakken op zich, maar vooral ook de groepsdynamiek in onze groep van verschillende achtergronden en uiteenlopende leeftijden was zeer verrijkend."

 

"Stilstaan bij en leren omgaan met de “zachte kwaliteiten” in relaties en communicatie was soms zeer confronterend, maar maakt omgaan met anderen menselijker en comfortabeler, ook in moeilijke situaties. De opleiding heeft een positieve impact gehad op de verdere keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt en heeft mijn functioneren als directeur in een zakelijke omgeving ongetwijfeld kwaliteitsvoller gemaakt.”

 

Lieven Leenders is financieel directeur bij een multinational. Hij studeerde Handelsingenieur (1997) en vulde zijn opleiding en werkervaring aan met de opleiding Relatie- en Communicatiewetenschappen (2000).

Jelle Folkeringa
Je leerde veel van een ander
Deelnemer Rel&Com aan het woord

"Zodra ik de inhoud van de opleiding Relatie- en Communicatiewetenschappen zag en het mij duidelijk werd dat de lessen interactief zouden zijn, besliste ik dat ik deze opleiding niet mocht missen. Ik voelde meteen dat het goed zat, hoewel ik keuzes maken allesbehalve evident vind. Ik leerde tijdens deze opleiding dat net onder de valkuil besluiteloosheid, een mooie kwaliteit leeft: 'weloverwogen'."

 

"Je kan niet alles opdelen. Maar ik kan wel beamen dat ik zowel als persoon in mijn thuissituatie, als persoon in mijn professionele context veel heb gehad aan deze opleiding. Ik waardeer vooral de participatieve methodiek, dat is namelijk dezelfde methode waarmee wij als vormingsorganisatie bij Stichting Lodewijk de Raet werken. Leren als kruispuntbeleving. Verder zorgt de diverse groep van individuen (leeftijd, werksector, levensvisie, ...) dat je ongelofelijk veel van elkaar kunt leren."

 

Marjolein Ools is stafmedewerkster bij de Stichting Lodewijk de Raet. Ze studeerde Sociaal Cultureel Werk (2005) en vulde haar opleiding en werkervaring aan met de opleiding Relatie- en Communicatiewetenschappen (2010).

Jelle Folkeringa