Dé opleidingensite voor hbo en hoger

OpenBordersMBA

Universiteit Hasselt

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

Het OpenBordersMBA is een executive management programma voor managers die hun blik willen verruimen naar de mogelijkheden die de internationale omgeving biedt.

De universiteiten UHasselt, HEC-ULg en FH Aachen hebben hun sterktes gebundeld en bieden samen een intensief programma waarin het samenspel tussen bedrijfsmanagement, economische omgeving, samenwerking en het openstaan voor culturen centraal staat.

Het docentenkorps combineert academische onderbouwing met praktische relevantie door de systematische samenwerking tussen professoren, lectoren, en industrie-experts. Docenten zijn o.a. afkomstig uit België, Duitsland, en Nederland. De internationale focus wordt verder ook weerspiegeld in de deelnemersgroep met kandidaten die werken voor Euregionale bedrijven actief over heel de wereld. Het programma is opgebouwd uit opleidingsonderdelen die gedoceerd worden in het Engels, Frans, Duits en/of Nederlands. Managers die zich verder willen versterken voor de Euregionale en internationale markt krijgen hiermee de uitdaging om hun talenkennis verder aan te scherpen.

Opzet in drie modules

Het OpenBordersMBA programma bestaat uit 3 modules waarin deelnemers uitgenodigd worden om op basis van hun eigen en elkaars context en ambities te werken rond diverse managementtopics vanuit de volgende perspectieven:

 • Module 1 - Think Globally
 • Module 2 - Act Locally
 • Module 3 - Decide

Koppeling theorie en praktijk

Er wordt o.a. gebruik gemaakt van kleine groepsprojecten, real-life cases, en open discussies met geëngageerde proffen en experten. Een voortdurende terugkoppeling naar de eigen bedrijfservaringen en ambities staat centraal. Deelnemers kunnen in dit stimulerend kader niet alleen investeren in hun kennen en kunnen, maar ook in het uitbouwen van een waardevol netwerk.

Kostprijs

Het totale inschrijvingsgeld voor de drie OpenBordersMBA modules (start februari 2014 - einde juni 2015) bedraagt 15.000 euro (excl. BTW). De inschrijving gebeurt aan de HEC-ULg.

Deze totale prijs moet in 2 delen worden betaald:

 • Het eerste deel van 5 000 euro moet betaald worden voor de start van het eerste academiejaar.
 • Het tweede deel van 10 000 euro moet betaald worden voor de start van het tweede academiejaar.

Het inschrijvingsgeld bevat boeken, studiemateriaal, accommodatie en catering. Kortingen zijn mogelijk voor partnerbedrijven.

Omvang & Tijdstippen lessen

Het OpenBordersMBA is een weekendprogramma dat start in februari 2014. De sessies gaan door in Eupen en starten op vrijdag om 18u00 en eindigen op zondag rond 13u00.

Er wordt een inspanning van gemiddeld 10 uur per week gevraagd om de weekendsessies voor te bereiden. De weekendsessies hebben tot doel dieper in te gaan op de materie. Naast het uitdiepen van de conceptuele kaders, wordt tijdens de sessies verdere duiding gegeven via illustraties en cases met als expliciete doel de vertaalslag te maken naar de eigen praktijk van de kandidaten.

Locatie

Het OpenBordersMBA programma heeft met de ambtswoning van de Minister President van de Duitstalige Gemeenschap een zeer bijzondere locatie waar de sessies worden ingericht. Deze locatie in Eupen bevindt zich letterlijk op het kruispunt van de drie euregionale grensregio's die de universiteitspartners vertegenwoordigen. De keuze voor Eupen onderstreept daarmee de multiculturele en internationale insteek van het programma.

De seminarieruimtes (Gospertstrasse 42, in 4700 Eupen) zijn zeer vlot bereikbaar zowel met auto als openbaar vervoer.

Attestering

Na het succesvol afronden van de OpenBordersMBA ontvangt men een MBA getuigschrift uitgereikt door HEC-ULg, FH Aachen en Universiteit Hasselt.

Het OpenBordersMBA programma is een executive management programma voor high potentials actief in de dienstensector of industrie. Het is een tweejarig parttime modulair weekendprogramma die managers de mogelijkheid geeft om een extra diploma te behalen in combinatie met een fulltime job.

Managers die deelnemen aan het OpenBordersMBA programma willen hun talenkennis onderhouden of verbeteren. De deelnemers staan open om hun (werk)ervaringen te delen en om te leren van anderen.

Deelnemersprofiel

 • executive managers;
 • minstens een master diploma (of gelijkwaardig);
 • minstens 3 jaar werkervaring in management;
 • vloeiend Engelstalig.

Het tweede jaar van het OpenBordersMBA programma bevat vakken die zowel in het Frans, Duits als Nederlands worden ingericht. Het is de bedoeling om als Nederlandstalige deze vakken in het Frans of Duits te volgen. Een elementaire beheersing van één van deze talen is nodig.

Kandiaat-deelnemers die niet voldoen aan bovenstaande voorwaarden, kunnen hun kandidatuur voorleggen aan de OpenBordersMBA toelatingscommissie die tot al dan niet toelaten zal beslissen.

Om toegelaten worden tot het OpenBordersMBA programma moet de kandidaat voldoen aan drie voorwaarden:

 1. minstens drie jaar werkervaring in een managementpositie;
 2. een masterdiploma (of gelijkwaardig);
 3. vloeiend Engelstalig (Een elementaire beheersing van het Frans of Duits als een tweede taal).

Talen

De deelnemers aan de OpenBordersMBA moeten zich communicatief, sociaal en vloeiend in het Engels kunnen uitdrukken en moeten kennis hebben van het Duits en Frans.

De eerste module van de OpenBordersMBA is volledig in het Engels. In de tweede en de derde module van de OpenBordersMBA worden de helft van de lessen in het Engels gegeven en de andere helft in een tweede taal gekozen door de kandidaat (niet moedertaal).

Er worden ook zomerklassen georganiseerd tussen het eerste en het tweede academiejaar om de vaardigheden in de tweede taal te verbeteren.


Module Opleidingsonderdeel
Module 1 - Think Globally 1. Strategic and Market Finance
2. Firm's Competitive Environment
3. International Marketing
4. Intrernational Business Law
5. Optimizing IT and Knowledge Mgmt
6. International Lobying
Module 2 - Act Locally 7. Corporate Finance
8. Change Mgmt
9. Self Mgmt
10. Peole Mgmt
11. Project Mgmt in Eur Context
12. Final Paper part 1
Module 3 - Decide 13. Economical, Ethical & Technological Impacts
14. Strategic Intelligence, Design & Innovation
15. Business Game
15. Final Paper, part 2 Handing in
16. Final Paper, part 2 Presentation
Graduation Ceremony

Niveau WO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 24 maanden
Tijden Weekend
Type Executive Master, MBA (Master of Business Administration), Post-hbo / Post-bachelor, Post-wo / postacademisch
Kosten €15000
Les locatie type Op locatie
Titulatuur MBA (Master of Business Administration)
Lesmethode Klassikaal onderwijs, Praktijkopdrachten / cases, Zelfstudie
Benodigde taalkennis Nederlands, Engels, Duits, Frans
Startmaand februari
Provincie Limburg
Afronding Diploma
Je leerde veel van een ander
Professoren en experten OpenBordersMBA aan het woord

"Omdat excelleren maar kan door intensief samen te werken, wil de UHasselt haar expertise bundelen met die van de Université de Liège en de FH Aachen. Zo willen we een excellent OpenBordersMBA opzetten - vanuit de unieke rijkdom van de Euregio Maas-Rijn met een modern bedrijfseconomisch venster op de wereld. Piet onderstreept ook dat jonge mensen die het willen maken in de wereld van vandaag en morgen zich moeten klaarstomen om te leren knokken in de keiharde globale wereldeconomie. Deze unieke viertalige MBA kan hen daarbij helpen.”

Prof. dr. Piet Pauwels Decaan faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen aan Universiteit Hasselt Professor OpenBordersMBA

 

"Contributing in the OpenBordersMBA is very inspiring for me in many ways. Bringing together students with diverse backgrounds from different regions ensures a variety of perspectives and stimulating discussions. Also, the involvement of practitioners enriches the curriculum and aligns it with the demands of practice. Moreover, the collaboration with professors of other universities brings new impetus for both research and the design of future Study Programs.
"

Prof. dr. Constanze Chwallek FH Aachen Professor OpenBordersMBA

 

"For me, teaching at the OpenBordersMBA program is a highly welcome opportunity to share my practical experiences in the fields of market research and consulting with young executives in an cross-border program. Based on my experiences in another cross-border MBA program I am looking forward to challenging and inspiring training sessions and discussions with highly motivated and talented young managers in a highly interactive and challenging training program with practical cases and examples. Furthermore the program is of course an interesting opportunity to meet interesting potential business contacts. "

dr. Ralf Schmidt CEO team steffenhagen GmbH, Aachen Expert OpenBordersMBA

 

Jelle Folkeringa