Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Aansprakelijkheid in medische zaken: verdieping II

Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch

  • Beschrijving
  • Overzicht

Deze cursusreeks van drie modules is erop gericht u een overzicht te geven van het medisch aansprakelijkheidsrecht en een verdieping op de meest belangrijke onderdelen: de grondslagen voor aansprakelijkheid en het causaal verband. We organiseren deze bijeenkomst in samenwerking met De Letselschade Raad.
Juridisch causaal verband en proportionele aansprakelijkheid
Wil een patiënt zijn schade op de arts of het ziekenhuis verhalen, dan zal hij zich moeten baseren op een tekortkoming of onrechtmatige daad van de arts of het ziekenhuis. Deze grondslagen vereisen echter ook een causaal verband tussen de normschending en de schade van de patiënt. Het causaal verband in medische zaken is echter complex en vereist soms een creatieve omgang met de regels van bewijs of een proportionele afdoening.

Doelstelling
Deze cursusmodule biedt de cursist inzicht in de complexiteit van het causaal verband en ook in de mogelijkheden om gebruik te maken van handvatten om het bewijs te construeren, zoals de omkeringsregel. De cursus biedt eveneens inzicht in de regels van de proportionele aansprakelijkheid, waaronder de benadering van de verloren kans. Om de opgedane kennis zoveel mogelijk toe te kunnen passen in de praktijk, wordt waar mogelijk ingegaan op concrete casus. Afgesloten wordt met een blik op de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), aangezien deze per 1 januari 2016 deel is gaan uitmaken van onze wetgeving op het gebied van medische kwesties. Dit heeft de nodige veranderingen meegebracht voor de afwikkeling van zaken in de praktijk. De hulpverlener krijgt daarbij een grote rol toebedeeld.

Vereiste voorkennis
Voor het volgen van deze cursus is enige kennis van het algemene civiele aansprakelijkheidsrecht vereist. Wij adviseren module 1 en 2 te volgen voorafgaand aan module 3.

Accreditatie / PE punten

NIVRE - 4 PE-punten
NOvA - 4 PO-punten


Bestemd voor:

Advocaten
Gezondheidsjuristen
Juristen binnen zorginstellingen


Sprekers

mr. dr. Rolinka Wijne
Juridisch adviseur
Universiteit van Amsterdam
Hoofdredacteur GZR Updates, Universitair docent Gezondheidsrecht,
Universiteit van Amsterdam (UvA)
Medewerker wetenschappelijk bureau ,Holla Advocaten, Eindhoven
Lid-jurist tuchtcolleges Amsterdam en Den Haag
Raadsheer-plv. Hof Arnhem-Leeuwarden

Niveau N.V.T.
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Tijden Overdag
Kosten (indicatie) Geen opgave
Les locatie type Conferentiecentrum
Titulatuur Geen titel
Website www.kerckebosch.nl/recht/module-3-aansprakelijkheid-medische-zaken-verdieping-ii-e1497
Lesmethode Klassikaal onderwijs
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaand december
Provincie Noord-Holland
Afronding Geen