Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing

Tilburg University

  • Beschrijving
  • Overzicht

Haal je eerstegraads lesbevoegdheid als docent Godsdienst en Levensbeschouwing. Verdiep je in jongerencultuur in relatie tot de wereldgodsdiensten en word een didactisch expert op het gebied van de levensbeschouwelijke vragen en thema's die voor jongeren een belangrijke rol spelen. Je volgt je colleges op onze leslocatie in Utrecht. Deze master kun je ook in deeltijd volgen.


Programma en vakken

Naast academische verdieping in theologische en aanverwante disciplines, wereldgodsdiensten en jongerencultuur, volg je didactische en onderwijsgerichte vakken die je tijdens je stage meteen in de praktijk kunt toepassen. Leer, zowel in theorie als praktijk, hoe je als docent jongeren kunt begeleiden in hun religieuze en levensbeschouwelijke ontwikkeling.

  • Kleine klassen - gemiddeld 5 tot 10 studenten - met veel ruimte voor individuele aandacht en persoonlijk contact met medestudenten en docenten.
  • Keuze voor een voltijd (2 jaar) of deeltijd (3,5 jaar) programma. Je colleges volg je in een prachtig historisch pand in de binnenstad van Utrecht.
  • Lage collegegeldtarieven: gelijk aan het wettelijk tarief, óók als je al een master op zak hebt.

Kenmerkende vakken zijn:

  • Pastoraat en religieuze educatie in laatmoderne context
  • Jongerencultuur en spiritualiteit
  • Didactisch lesontwerponderzoek

Carrièreperspectieven

Als eerstegraads docent Godsdienst en Levensbeschouwing kun je aan de slag in de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs of het hbo. Daarnaast kun je bijvoorbeeld aan het werk als identiteitsbegeleider op een school of als beleidsmedewerker bij educatief-theologische organisaties.

De opleiding biedt vanwege de brede insteek ook een uitstekende achtergrond voor educatieve en begeleidende functies binnen het maatschappelijke en culturele veld.

Toelating en aanmelden

Deze opleiding start:

Eind augustus en eind januari

Opleidingen met de beste aansluiting:

Bachelor Theologie

Premaster:

Beschikbaar voor zowel universitaire bachelorstudenten als hbo'ers, afhankelijk van je situatie variërend van 15 ECTS tot maximaal 108 ECTS.

Niveau Post-WO
Vorm Duaal
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 24 maanden
Kosten €2060
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden januari, augustus
Provincie Utrecht
Maximaal aantal deelnemers 10
Afronding Diploma