Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Commissaris in het Familiebedrijf

Tilburg University

 • Beschrijving
 • Overzicht

Als commissaris binnen een familiebedrijf loopt u tegen dilemma's aan die uniek zijn voor dit type bedrijf. De overlap tussen bedrijf, familie en eigendom zorgt voor een breed scala aan uitdagingen. U heeft te maken met vraagstukken op bedrijfskundig, economisch, juridisch, fiscaal, psychologisch en sociaal vlak. Reden genoeg voor Tilburg Institute for Family Business (TiFB), onderdeel van Tilburg University, om een programma te ontwikkelen speciaal voor commissarissen in familiebedrijven. In vijf modules, verspreid over acht dagen, vergroten wij niet alleen uw vakinhoudelijke kennis, maar versterken wij ook de benodigde competenties. Zo heeft u alle handvatten om de rol van commissaris in een familiebedrijf optimaal te vervullen.


Wat maakt dit programma uniek?

 • Als enige executive programma in Nederland richten wij ons op commissarissen van familiebedrijven. Als commissaris in zo'n bedrijf heeft u een uitdagende positie: u heeft in feite te maken met drie met elkaar interacterende systemen: de familie, het bedrijf en de eigendom. Daarom richt dit programma zich op de soms ingewikkelde dilemma's waar u in uw rol als commissaris tegenaan loopt.
 • Het programma wordt verzorgd door het Tilburg Institute for Family Business (TiFB) van Tilburg University. TiFB is hét multidisciplinaire onderzoeksinstituut van Tilburg University waar onderzoekers en docenten van Tilburg Law School, Tilburg School of Economics and Management en Tilburg School of Social and Behavioral Sciences de krachten bundelen rondom vraagstukken binnen het familiebedrijf en in samenwerking met PwC wetenschappelijk onderzoek en onderwijs verzorgen naar alle thema's die familiebedrijven raken. De docenten achter Commissaris in het Familiebedrijf hebben stuk voor stuk rijke kennis en ervaring op het gebied van familiebedrijven en de rol van de commissaris. Bovendien komen de docenten uit verschillende disciplines en zorgen zij samen dat alle relevante disciplines aan bod komen. Kortom, bij Commissaris in het Familiebedrijf kunt u rekenen op een programma met een sterke academische basis.
 • Commissaris in het Familiebedrijf versterkt niet alleen uw kennis, maar ook uw competenties. U verrijkt en verdiept uw kennis om uw rol op deskundige wijze te vervullen. Daarnaast ontwikkelt u de competenties verder die nodig zijn om uw rol als commissaris in het familiebedrijf op bevlogen, betrokken en verbindende wijze te vervullen, inclusief de daarbij horende leiderschapskwaliteiten. Wij helpen u bovendien de opgedane inzichten direct toe te passen in de praktijk. Daardoor profiteert u tijdens het programma al van de kennis die u heeft opgedaan en de competenties die u heeft versterkt.
 • Om uw effectiviteit als commissaris te versterken werken wij onder meer met dilemma-gestuurd onderwijs. Door dilemma's als uitgangspunt te nemen tijdens onze modules, kunt u wat u heeft geleerd bovendien gemakkelijk vertalen naar en toepassen in uw dagelijkse werk. Ook hebben wij speciaal voor dit programma een uniek 360-graden-feedback-instrument ontworpen. Dankzij dit instrument krijgt u inzicht in hoe u functioneert op het vlak van competenties (nuttig gedrag) die belangrijk zijn voor de rol van commissaris in een familiebedrijf. Aan de hand hiervan kunt u uw persoonlijke agenda for change opstellen. U bepaalt aan de hand van feedback en reflectie welke competenties u tijdens het programma en daarna verder wilt ontwikkelen.

Locaties

De modules van Commissaris in het Familiebedrijf vinden op verschillende locaties in Nederland plaats, passend bij de doelstelling en het thema van de module. Tijdens het volgen van het programma bezoekt u daarom de campus van Tilburg University, Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch en het hoofdkantoor van PwC in Amsterdam. Ook vinden er twee modules plaats bij twee gerenommeerde familiebedrijven. Tijdens deze modules komt u in gesprek met de Raad van Commissarissen en/of directie van het betreffende bedrijf. Een uitstekende mogelijkheid om direct van uw vakgenoten te leren.


Tijd

Het programma bestaat uit 5 modules, die zijn verspreid over 8 volle dagen. Wanneer de lesdag ook een avondsessie heeft, is dit inclusief diner:
 • dag 1: 9.30 - 20.00 uur
 • dag 2: 9.30 - 17.30 uur
 • dag 3: 9.30 - 20.00 uur
 • dag 4: 9.30 - 20.00 uur
 • dag 5: 9.30 - 17.30 uur
 • dag 6: 9.30 - 20.00 uur
 • dag 7: 9.30 - 20.00 uur
 • dag 8: 9.30 - 17.30 uur

Kosten

U kunt zich alleen inschrijven voor het volledige programma. De kosten hiervoor bedragen € 9.950,-. Omdat het programma dit jaar voor het eerst plaatsvindt, profiteer u nu van een aantrekkelijke introductieprijs à € 7.950,-. Dit bedrag omvat alle cursusmaterialen, lunch en (bij dagen van 9.30 - 20.00 uur) diner.

Mogelijk vindt u het voor de 2-daagse modules, waarbij u 2 dagen achter elkaar op dezelfde locatie moet zijn, prettig om een hotel in de buurt van deze locatie te boeken. Deze kosten vallen buiten het cursusbedrag, maar we denken graag met u mee over geschikte hotels.
Uw profiel

Wij hebben het programma Commissaris in het Familiebedrijf ontwikkeld voor leden van de Raad van Commissarissen, Raad van Advies, Stichting Administratiekantoor van familiebedrijven met minimaal 2 jaar ervaring in deze rol. Daarnaast zijn er een aantal plaatsen beschikbaar voor CFO's en/of andere directieleden van familiebedrijven die de ambitie hebben om commissaris te worden. Alle geïnteresseerden moeten voor dit eerste cohort van Commissaris in het Familiebedrijf verbonden zijn aan een familiebedrijf (beursgenoteerd en niet-beursgenoteerd).


Aanmeldprocedure

Voor Commissaris in het Familiebedrijf hanteren wij onderstaande inschrijfprocedure.
 • stap 1: registreren voor Commissaris in het Familiebedrijf
 • stap 2: telefonisch intakegesprek
 • stap 3: deelnamebevestiging
Nadat u zich heeft geregistreerd voor het programma via het online aanmeldformulier, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op om het telefonische intakegesprek in te plannen. Het doel van dit gesprek is kennismaken en afstemmen van leerdoelen en verwachtingen. Daarnaast dragen we hiermee zorg voor een goede balans van deelnemers in het programma.
Onderwijsmethode

Met de verschillende modules van Commissaris in het Familiebedrijf slaan wij voor u een brug tussen theorie en praktijk - door middel van aansprekende colleges, herkenbare praktijkvoorbeelden, concrete cases, en stevige discussies. Alle onderwerpen worden in een praktijkkader geplaatst en worden besproken aan de hand van het uitwisselen van kennis en ervaringen van de deelnemers.

Van de deelnemers verwachten we dat ze de te behandelen literatuur en cases voorafgaand aan elke sessie doornemen, zodat tijdens de sessie de nodige diepgang kan worden bereikt. In verband met uw drukke agenda zullen wij zorgen dat dit niet heel veel tijd van u vergt.

Voor elk cohort van Commissaris in het Familiebedrijf laten we maximaal 20 deelnemers toe. Daardoor kunt u rekenen op kleinschalig onderwijs, waarbij iedere deelnemer de kans heeft en wordt uitgedaagd om actief te participeren in discussies en groepsopdrachten.

Niveau WO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 8 dagen
Kosten €9950
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaand oktober
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Afronding Certificaat