Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Soepel en Effectief Communiceren

Streng Dijkerman & Partners

 • Beschrijving
 • Overzicht

Hoe verbeter ik mijn persoonlijke effectiviteit?

Contacten met anderen zoals medewerkers, collega's, leidinggevenden en klanten zijn essentieel voor goed functioneren in organisaties. Als deze communicatie voor alle partijen soepel verloopt worden beoogde resultaten daadwerkelijk bereikt.

Verbeteren van de persoonlijke effectiviteit gebeurt in deze cursus door:

 • inzicht te verkrijgen in het eigen aandeel in de communicatie (de eigen stijl) om open te kunnen communiceren
 • inzicht te krijgen in de reacties van anderen en deze te begrijpen
 • heldere doelen te stellen om doelgericht te kunnen communiceren
 • communicatietechnieken te leren om de eigen mogelijkheden en flexibiliteit te vergroten

Deze training is voor iedereen die de eigen communicatieve vaardigheden wil verbeteren. Dit kan gebeuren op eigen initiatief of op aanraden van bijvoorbeeld de leidinggevende of de personeelsfunctionaris. Desgewenst wordt met iedere deelnemer telefonisch of bij u op kantoor een voorgesprek gevoerd om vast te stellen of deze cursus biedt wat u zoekt. U kunt ons telefonisch of per e-mail benaderen voor het maken van een afspraak. Na afloop van het voorgesprek kunt u de beslissing nemen over deelname aan deze cursus.


Hoe werken we in deze cursus?

In de training worden korte theoretische kaders afgewisseld met veel oefenen. Zowel het trainen van deelvaardigheden en technieken als het oefenen met praktijksituaties van de deelnemers komen aan bod. We werken met een groot aantal modellen, vaardigheden en technieken om doeltreffend te leren denken en handelen.


Hoe ziet het programma er uit?

De training duurt 6 dagen en 1 avond. Eerst is er een inleidend blok van 2 dagen met een avondprogramma. Daarna volgen 4 losse dagen (zonder avondprogramma).

In het eerste blok is er een uitgebreide kennismaking waarin al een groot aantal basisvaardigheden aan bod komen, zoals: contact maken, afstemmen op de gesprekspartner, doelen stellen, luisteren, vragen stellen, kritiek geven en ontvangen.

Iedere deelnemer maakt een persoonlijk actieplan op basis van de doelen die hij/zij zich gesteld heeft. Deze actieplannen geven de deelnemer richting om in de praktijk te oefenen. De trainers stemmen de inhoud van de volgende 4 dagen af op de actieplannen.

Op basis van ervaring met eerdere groepen zullen bijvoorbeeld de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • onderhandelen
 • functioneringsgesprekken voeren vanuit positie van medewerker
 • slechtnieuwsgesprekken
 • conflict hantering
 • samenwerken
 • effectief opkomen voor je eigen ideeën en belangen
 • feed-back geven
 • criteria herkennen en gebruiken in je communicatie
 • herkennen welke informatie ontbreekt
 • doelgericht vragen stellen


Aanleiding om deze cursus te overwegen

De aanleiding om aan deze cursus deel te nemen is vaak dat mensen ofwel té direct ( = onhandig, recht door zee, bot,eerlijk) zijn ofwel dat mensen te weinig duidelijk zijn in hun communicatie ( = er gaat van alles in hun hoofd om, maar dat houden ze "binnen") Bovenstaande manieren van communiceren leiden ertoe dat mensen verbaasd/teleurgesteld zijn omdat de ander vervolgens niet doet wat ze beoogd hadden. Als deze situatie u bekend voorkomt raad ik u aan deelname aan deze cursus te overwegen.

Kiezen voor deze opleiding of voor individuele coaching?

Als u bovenstaande situaties herkent zou u natuurlijk ook individuele coaching kunnen overwegen. Onze ervaring is dat zo'n coachingstraject té dichtbij komt en dat mensen daar van dichtklappen. Als u dat herkent is deze cursus een goede tussenoplossing met als grote voordeel dat het besproken "nieuwe gedrag"direct ter plaatse enkele keren geoefend kan worden voordat u het in uw eigen organisatie gaat uitproberen.

Niveau N.V.T.
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 6 dagen
Locatie Soesterberg
Tijden Overdag
Kosten €2975
Les locatie type Hotelaccomodatie, Op locatie, Bij het bedrijf, In overleg
Titulatuur Geen titel
Lesmethode Klassikaal onderwijs, Theorie, Praktijkopdrachten / cases, Rollenspellen
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden april, oktober
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Maximaal aantal deelnemers 8
Afronding Certificaat