Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Agile / Scrum

Projectmanagement-training.nl

 • Beschrijving
 • Overzicht

Agile en Scrum zijn manieren van werken waarbij projecten gedaan worden in korte iteratieve fases. Hierbij is er veel ruimte om per fase bij te sturen. Dit heeft als grote voordeel dat je beter kan omgaan met projecten waarbij het resultaat (nog) niet duidelijk is of nog vaak zal worden aangepast tijdens het project. Bijvoorbeeld omdat er veel nieuwe dingen nog bedacht of uitgeprobeerd moeten worden. Agile werken heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van de zogenaamde "waterval" projectaanpak, mits aan een aantal randvoorwaarden voor Agile werken is voldaan.

De cursus Agile en Scrum bestaat uit 1 dag training en een optioneel deel van maximaal een halve dag elearning. De elearning is aanvullend en niet verplicht voor een goed begrip van de stof
Agile wordt veel toegepast bij ICT projecten maar is ook te gebruiken bij organisatieontwikkeling, creatieve projecten in de meest ruime zin, productontwikkeling, onderzoeksprojecten en innovatieve projecten. Bekende stromingen binnen Agile zijn: Scrum, XP, DSDM, Chrystal Clear. In de training behandelen we de belangrijkste stromingen en hun verschillen, waarbij we de nadruk leggen op de Scrum methodiek

Agile voor wie?

De Agile / Scrum cursus is bedoeld voor iedereen die in een agile project werkt of gaat werken: projectleden, programmeurs, projectleiders, ontwerpers, adviseurs en opdrachtgevers. Voorkennis van (traditioneel) projectmanagement is handig omdat de cursus anders mogelijk wat pittig is. De Agile opleiding is ook een mooie aanvulling voor tradioneel geschoolde projectleiders.Inhoud Agile & Scrum cursus
 • Wat is Agile?
 • Agile versus traditionele projecten ("waterval model")
 • De stappen in een Agile project
 • De regels van SCRUM
 • De rollen en taken in een Agile team
 • Oefenen met de Agile simulatie
 • Agile stromingen (XP, Scrum, DSDM, e.a.)
 • Agile project inpassen in een organisatie
 • Het maken van een (Agile) planning
 • Bewaken van de kwaliteit en snelheid van je Agile project
 • Nadelen, risico's en beperkingen van Agile methodieken
 • Hulpmiddelen en tools voor het uitvoeren van een Agile project
 • Voorbereiden voor een (optioneel) Agile certificaat

Elearning + Agile Coach / Scrum master examen
Naast de trainigsdag hebben we een e-learning en examenmodule toegevoegd aan de training Agile en Scrum, zodat er meer tijd en mogelijkheden zijn om dieper in te gaan op een aantal onderdelen van Agile. Alhoewel u na de trainingsdag al een goed begrip zult hebben van Agile en ermee aan de slag kunt, zal de e-learningmodule u helpen uw kennis over Agile en Scrum te verdiepen.

Agile Coach / Scrum Master examen
U kunt in de e-learningmodule ook het examen Scrum / Agile afnemen. Voor het doornemen van de online lessen en voorbereiden voor het examen heeft u nog ongeveer 3 uur studietijd nodig. Na het behalen van het examen ontvangt u het certificaat "Scrum master / Agile coach".
NB. het doorwerken van de elearning omgeving is niet strikt noodzakelijk voor een goed begrip van Agile. Indien u dat wenst kunt u de training beperken tot uitsluitend de trainingsdag.

Agile voor niet ICT-projecten?
Agile en Scrum is ontstaan in de wereld van de softwareontwikkeling. Alhoewel Agile nu ook daarbuiten wordt toegepast werkt Agile vooral goed in projecten waarbij iets ontworpen en gemaakt moet worden in verschillende stappen. Dit kan software zijn, maar ook hardware, websites, kunstwerken, uitvindingen, onderzoeksopstellingen, design-artikelen, speelgoed, nieuwe machines en dergelijke. Recent zijn er initiatieven om Agile ook toe te passen in administratieve omgevingen of op marketing- en communicatie-organisaties. Alhoewel Agile werken ook voordelen biedt in dergelijke omgevingen zien we vaak dat er binnen een dergelijke omgeving maar een beperkt deel van het Agile-instrumentarium toegepast wordt. In deze cursus wordt het hele Agile-bestek behandeld. Als u niet betrokken bent in projecten waar iets ontwikkeld of gemaakt wordt kan het zijn dat bepaalde onderdelen van de agile methodiek niet voor uw organisatie toegepast kunnen worden. Neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 1 dag
Locaties Amsterdam, Utrecht
Tijden Overdag
Kosten €495
Les locatie type Op locatie, Op het instituut, Conferentiecentrum
Titulatuur Geen titel
Lesmethode Klassikaal onderwijs
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden januari, maart, juni, september, november, december
Provincies Noord-Holland, Utrecht
Maximaal aantal deelnemers 12
Afronding Certificaat