Dé opleidingensite voor hbo en hoger
Gepubliceerd op:
Bron: http://www.personeelsnet.nl/bericht/ook-hr-functies-met-bovengemiddelde-werkdruk/


Ook HR-functies met bovengemiddelde werkdruk

Koks, artsen, juristen en managers ervaren de hoogste werkdruk. Maar ook binnen het HR-vakgebied zijn werknemers die veel werkdruk ervaren. Want professionals op het gebied van personeels- en loopbaanontwikkeling hebben een bovengemiddelde werkdruk.

Een inventarisatie van het CBS toont dat aan.

Van de meest voorkomende beroepsgroepen van werknemers in Nederland ervaren koks, artsen, juristen en managers zakelijke en administratieve dienstverlening de hoogste werkdruk. Koks vinden dat zij heel snel moeten werken, terwijl de werkdruk bij artsen, juristen en managers zakelijke en administratieve dienstverlening zich in belangrijke mate uit in heel veel werk moeten doen.


Hierdoor ervaren mensen werkdruk

Wat de werkdruk verhoogt, is niet voor alle onderzochte beroepsgroepen hetzelfde. Hoge werkdruk kan komen doordat het werk emotioneel zwaar is, zoals bijvoorbeeld in het basisonderwijs en bij artsen. Ook lange werkweken, dreiging of intimidatie zorgen voor meer gevoelde werkdruk.

Aan de andere kant van het spectrum draagt beeldschermwerk ook bij aan de hoeveelheid werkdruk die mensen ervaren. Zo brengen juristen heel veel tijd door achter een beeldscherm, waardoor zij hogere werkdruk ervaren.


Hoge werkdruk ook binnen HR

Ook binnen het HR-vakgebied komen bovengemiddelde scores op werkdruk voor, bijvoorbeeld bij (bedrijfs-) maatschappelijk werkers en specialisten op het gebied van personeels- en loopbaanontwikkeling.

Zij vinden hun werk volgens het CBS bovengemiddeld interessant, maar brengen ook veel tijd door achter het beeldscherm. Deze groep hecht veel waarde aan de mogelijkheid om ook thuis te kunnen werken. Als deze condities in het gedrang komen, neemt de ervaren werkdruk verder toe.


Niet zo hard werken, zorgt voor laagste werkdruk

Werknemers in beroepen die aangeven dat zijn zelden 'extra hard moeten werken', ervaren de laagste werkdruk. Dit betreft vooral machinemonteurs, leidsters in de kinderopvang, onderwijsassistenten, kassamedewerkers, hoveniers, tuinders, chauffeurs van auto's, taxi's en bestelwagens en voor beveiligingspersoneel.