Dé opleidingensite voor hbo en hoger

HBO Voeding en Diëtetiek

NCOI Opleidingen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting

U wilt zich ontwikkelen op het gebied van voedingsleer, dieetleer en het begeleiden van mensen bij voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen.

Omschrijving

Wat is gezonde voeding? Wat maakt dat de ene cliënt gezond gedrag vertoont en de ander ongezond gedrag? En hoe kunt u gezond eten bevorderen? Deze en soortgelijke vragen komen in dit programma uitgebreid aan bod. Onder begeleiding van topdocenten gaat u praktijkgericht aan de slag met onderwerpen als voedingsleer, diëtistische zorg en voedingspatronen. Na dit programma beschikt u over kennis van het menselijk lichaam, heeft u zicht op kwaliteit van voeding en voedselveiligheid en geeft u onderbouwde adviezen over het voedingsgedrag van cliënten.

Admission

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Characteristics
HBO-deelprogramma

Course schedule
  • Duur van de opleiding: 2 jaar
  • Varianten: Avond, dag, zaterdag
  • Dag: 18 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur en 2 bijeenkomsten van 3 uur
  • Avond: 38 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
  • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand

Deze opleiding wordt ook in een 1-jarige variant aangeboden.

Enrollment
Inschrijven kan via www.ncoi.nl/Inschrijven.html?course=27328-2018.

Graduation

U rondt de modules Diëtetiek en pathologie, Anatomie en fysiologie voor de diëtist en Voedingsleer af met een digitaal examen. Het voordeel hiervan is dat u zelf kunt inplannen waar en wanneer u examen doet. De module Diëtistisch consult heeft een praktijkgericht mondeling examen als afsluiting. De overige modules rondt u af met een praktische opdracht. Daarnaast werkt u aan een integrale eindopdracht. Behaalt u voor alle modules en de integrale eindopdracht een voldoende, dan ontvangt u het diploma ‘HBO Voeding en Diëtetiek’ van Hogeschool NCOI.

Objectives

Onder leiding van deskundige en zeer ervaren praktijkdocenten leert u in dit programma alles over voeding en diëtetiek. U gaat aan de slag met het meten van de gezondheid en leert verschillende preventiemethoden om ongezond gedrag en voedingsproblemen te voorkomen. U krijgt zicht op het brede takenpakket van de diëtist en de eisen waaraan een diëtist moet voldoen. Ook verdiept u zich in het menselijk lichaam, zodat u het effect van voeding op groei en ontwikkeling van het lichaam kunt bepalen. Daarnaast werkt u aan uw begeleidingsvaardigheden om cliënten op professionele wijze te kunnen ondersteunen en begeleiden.

Gedurende het programma wordt u ondersteund met actuele literatuur en onze moderne online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vindt u alle relevante informatie rondom uw studie en kunt u communiceren met docenten en mede­studenten.

Program guide

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Voeding, voorlichting en gedrag

(6 bijeenkomsten)

  • Trends in voedselconsumptie
  • Volksgezondheid
  • Rol van de overheid
  • Gedragsverklaringsmodellen
  • Bevorderen van gezond gedrag
  • Voorlichting en preventie
  • Reclame en consumentengedrag
Diëtetiek en pathologie

(6 bijeenkomsten)

  • Organisatie van diëtistische zorg
  • Het werkveld van de diëtist
  • Wet- en regelgeving
  • Diëtistische zorg bij verschillende ­ziektebeelden
  • Trends en ontwikkelingen
Anatomie en fysiologie voor de diëtist

(6 bijeenkomsten)

  • Het menselijk lichaam
  • Organisatieniveaus van het menselijk lichaam
  • Het spierstelsel en zenuwstelsel
  • De zintuigen en het hormoonstelsel
  • De werking van het hart en ademhalingsstelsel
  • Spijsvertering en voedingsallergie
Voedingsleer

(6 bijeenkomsten)

  • Voeding en vertering
  • Wat zijn macro- en micronutriënten?
  • Het belang van vitaminen en mineralen
  • De snelheid en werking van de stofwisseling
  • Energiebalans
  • Overgewicht en ondergewicht
  • Algemene richtlijnen en voedingspatronen
Diëtistisch consult

(6 bijeenkomsten)

  • Inzicht in het voedingspatroon van de cliënt
  • Dieetbehandeling
  • De diëtist als coach
  • Diëtistische anamnese en diagnose
  • Inzicht in het voedingspatroon van de cliënt
  • Het verrichten van lichaamsmetingen
  • Directe toegankelijkheid diëtetiek
Voedselveiligheid, productie en marketing

(6 bijeenkomsten)

  • Productkennis
  • Wet- en regelgeving voedselbereiding en -bewaring
  • Verpakking en etikettering
  • Microbiologie
  • Marketing van voeding
  • Adviseren en informeren
Integrale eindopdracht

(2 bijeenkomsten van 3 uur)

U rondt deze opleiding af met een eind­opdracht, waarin u met alle opgedane kennis en vaardig­heden aan de slag gaat.

Niveau N.V.T.
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 24 maanden
Kosten €3490
Titulatuur Geen titel
Website www.ncoi.nl/opleiding/HBO-opleidingen-HBO-Voeding-en-Dietetiek-2-jaar.html
Benodigde taalkennis Nederlands
Maximaal aantal deelnemers 12
Afronding Diploma