Dé opleidingensite voor hbo en hoger

3D scanning

Mikrocentrum

  • Beschrijving
  • Overzicht

In deze cursus maakt u uitgebreid kennis met verschillende 3D scan methoden en leert u hoe u goede 3D scan data verkrijgt.

Het gebruiken en toepassen van deze data voorreverse engineering en kwaliteitscontrole vereist kennis en ervaring.

Deze cursus geeft u hiervoor de nodige handvatten, zodat u de techniek straks optimaal kunt inzetten.

Wat houdt de cursus 3D scanning in?3d scanner

In de cursus 3D scanning leert u alle aspecten van het 3D scannen. Zo leert u onder andere de juiste terminologie van 3D scannen, het interpreteren van verkregen scan data, het begrijpen en opstellen van specificaties en de transfer van de 3D scan data naar het CAD pakket. Hierbij wordt uitgebreid stilgestaan bij de toepassing van 3D scanning binnen reverse engineering en kwaliteitscontrole.

De cursus helpt u op drie fronten;

  • Wanneer u zelf al 3D scan apparatuur in huis heeft, leert u deze optimaal in te zetten.
  • Voor de cursist die gebruik maakt van een dienstverlener helpt deze cursus in de communicatie en specificatie van de opdracht.
  • Als derde kan de cursist na deze cursus specificaties van 3D scanner leveranciers goed beoordelen en op waarde inschatten, zodat het u helpt bij een mogelijke investeringsbeslissing.

Kort samengevat: een praktische cursus waarin alle aspecten van 3D scannen in industriële toepassing aan de orde komen.

Voor wie is deze cursus 3D scanning geschikt?

Deze cursus is gericht op cursisten met zowel een MBO als HBO niveau met een technische achtergrond. Om de cursus 3D scanning goed te kunnen volgen, is het van belang dat u (enige) ervaring heeft met 3D CAD, aangezien dit als basiskennis voor de cursus wordt verwacht.

Lesmateriaal

Een uitgebreide Nederlandstalige syllabus met daarin de gedoceerde onderwerpen. Voor de praktijkdag dient de cursist een laptop beschikbaar te hebben die vergelijkbaar is met onderstaande specificatie. Voor de praktijkdag wordt een trial versie van de benodigde software beschikbaar gesteld.

Processor: Intel® en AMD® processor, 2GHz of hoger
RAM: 4 GB
Harddisk: tenminste 30 GB
Grafische kaart: OpenGL 1.2 o hoger, 32 bit true color
Operating system: Windows 7 of Windows 8


1. Terminologie - de taal van het vakgebied

Ieder vak kent zijn eigen vakjargon. In de eerste module zal de cursist zich het vakjargon eigen maken. Ook de metrische terminologie komt hierbij aan de orde. Kent u precies de verschillen tussen betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en precisie. Na deze module kunt u specificaties goed interpreteren.

2. Digitaliseringstechnieken en scansystemen

In deze module maakt u kennis met de verschillende digitaliseringstechnieken en de theorie achter deze technieken. U krijgt antwoord op de vraag welke mogelijkheden en beperking de verschillende technieken kennen en welke voorbereidingen er nodig zijn om tot een goed resultaat te komen. Daarnaast leert u een match te maken tussen uw toepassing en specificaties en de beschikbare technieken.

3. Scan data

U leert hoe u de verkregen data kunt gebruiken en modificeren. Hoe manipuleert u de puntenwolk, hoe komt u van puntenwolk naar mesh en vervolgens van mesh naar CAD. Hierin is ook aandacht voor de aansluiting met 3D printing technieken.

4. Reverse engineering

3D scanning vindt vaak zijn toepassing binnen reverse engineering. In de cursus wordt uitgebreid stilgestaan bij dit vakgebied. Er wordt aandacht besteed aan surface quality, NURBS, class A surfacing en het verkrijgen van parametrische CAD data. U leert hoe u CAD data genereert vanuit scans, waarmee u in uw CAD pakket spoelen kunt werken.

5. Kwaliteitscontrole

Een tweede groot toepassingsgebied is kwaliteitscontrole. Ook dit vakgebied krijgt uitgebreid aandacht. U ervaart de mogelijkheden van eenvoudige controle van complex gevormde geometrie. Maar hoe verzorgt u uitlijning van scan data op de CAD data, hoe maakt u een goed vergelijk, hoe interpreteert u de resultaten en welke rapportage mogelijkheden zijn er? Deze module geeft antwoord op deze vragen.

6. Praktijkdag

De derde en laatste dag van de cursus is een praktijkdag op locatie van de docent. De cursisten kunnen zelf verschillende scansystemen proberen en de dataverwerking uitvoeren. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een eigen product. Het gaat hier om het opdoen van hands on ervaring en niet om het verkrijgen van een volledig uitgewerkte file.

Niveau MBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 3 dagen
Kosten €1395
Les locatie type Op locatie, Op het instituut, In overleg
Titulatuur Geen titel
Lesmethode Workshop
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaanden april, oktober
Provincie Noord-Brabant
Afronding Bewijs van deelname