Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Postdoctorale Opleiding tot Registeraccountant

Maastricht University School of Business and Economics

  • Beschrijving
  • Overzicht
  • Testimonials

Veel persoonlijke aandacht, kleine groepen en een sterke nadruk op actieve werkvormen. Dit zijn drie elementen die ervoor zorgen dat de Postdoctorale Opleiding tot Registeraccountant aan de Universiteit Maastricht al jaren bekend staat als een opleiding met een zeer hoge kwaliteit. De praktijk wijst uit dat onze methode van het probleemgestuurd onderwijs tot zeer goede resultaten leidt. Het beste bewijs daarvan is dat veel van onze oud-studenten inmiddels topposities bekleden in en buiten de accountancy.Jaarlijks worden maximaal 40 studenten tot de Postdoctorale Opleiding tot Registeraccountant toegelaten. De algemene voorwaarde voor toelating is een doctoraal- of Master-diploma behaald te hebben aan een economische faculteit met een vakkenpakket dat specifiek is toegesneden op de opleiding.


Als je registeraccountant wilt worden, is de Postdoctorale Opleiding tot Registeraccountant aan de Universiteit Maastricht een uitstekende keuze. De opleiding verzorgt het theorethisch deel van de opleiding tot registeraccountant in nominaal 16 maanden en start ieder jaar in augustus of begin september.

Niveau WO
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 16 maanden
Type Post-wo / postacademisch
Kosten (indicatie) Meer dan €4550
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Limburg
Afronding Diploma
Een greep uit ons gastenboek...
Makkelijker discussiëren

"Met twee docenten is het makkelijker discussiëren. Twee weten echt meer dan één, en dus is het goed om als duo de colleges te verzorgen. Je kunt elkaar dan aanvullen qua kennis, en soms ook de discussie met elkaar aangaan. Dat verlaagt de drempel voor studenten om zelf ook mee te doen. Je hebt al snel het gevoel dat je in een dialoog zit."

Een greep uit ons gastenboek...
Inspelen op praktijk en actualiteit

"Het komt regelmatig voor dat we de werkcolleges beginnen met discussie over een krantenknipsel van de afgelopen week, om de brug van de theorie naar de praktijk te slaan. Studenten grijpen zo'n

gedachtewisseling over de actualiteit vaak met beide handen aan om een stevige discussie

aan te gaan."

 

Een greep uit ons gastenboek...
Studiedruk afgestemd op werkdruk

"Voordat ik koos voor Maastricht, heb ik wel eerst geshopt langs andere universiteiten. Ik ben blij dat ik voor Maastricht heb gekozen, want de opleiding is kwalitatief goed en ook de sfeer is uitstekend. Ook studenten van buiten deze omgeving hebben het er voor over om naar Maastricht te komen, dus dat zegt wel iets over de sfeer en kwaliteit. Natuurlijk is het best een zware studie, maar het helpt wel dat de studiedruk goed wordt afgestemd op de pieken in de werkdruk in de praktijk."

Een greep uit ons gastenboek...
Mee doen met discussie

"Ik heb in Maastricht ook mijn doctoraal gehaald, en was dus al bekend met de onderwijsvorm, die me erg aanspreekt. Doordat we kleine groepen hebben en doordat er altijd twee docenten zijn, komt er eigenlijk altijd een levendige discussie op gang, en de drempel om te participeren is laag. Dat komt denk ik ook door de opstelling van de collegeruimte, waarin we in een u-vorm zitten. Je wordt op een prettige manier gedwongen om je studie niet te laten versloffen, want dat valt direct op."

Een greep uit ons gastenboek...
Conceptueel sterke mensen

"De tijd dat een accountant een alleskunner was, is voorbij. Het is eenvoudig niet mogelijk om op alle terreinen de expertise zelf te hebben. Hij moet dus goed kunnen samenwerken met andere specialisten en conceptueel kunnen denken. Maastricht laat - door de specifieke onderwijsmethode - juist op dit punt erg goede resultaten zien."

Een greep uit ons gastenboek...
Docenten kennen studenten persoonlijk

"Door de kleinschaligheid en de opzet van de werkcolleges kunnen we de studenten de aandacht geven die ze verdienen. Docenten kennen de studenten dan ook echt. Wat ook uniek is, is dat ze al het correctiewerk zelf doen, zodat ze goede terugkoppeling kunnen geven en tijdig in de gaten hebben als er bijsturing nodig is. Ik merk in de praktijk dat studenten dat enorm waarderen."

Een greep uit ons gastenboek...
Schandalen hebben rol accountants versterkt

"De grote bedrijfsschandalen hebben een enorme invloed gehad op een groot deel van de maatschappij, en konden gebeuren door een complex van factoren. Ook accountants gingen niet altijd vrijuit. Er is dan ook veel discussie ontstaan over de onafhankelijkheid, kwaliteit en rechte rug van accountants. Dat blijkt achteraf bijzonder heilzaam te zijn: ik ben ervan overtuigd dat het vak door die discussie, en de daarop volgende maatregelen om de kwaliteit te verhogen, er sterker dan ooit voor staat."

Een greep uit ons gastenboek...
Accountant moet boven materie staan

"Een accountant heeft in de praktijk te maken met complexe problemen. Om die problemen op te lossen moet je boven de theoretische materie kunnen staan en zaken conceptueel kunnen analyseren. Een belangrijk uitgangspunt van onze opleiding is dan ook dat studenten de theorie conceptueel begrijpen en kunnen toepassen in de praktijk. Ze kunnen middels hun praktijkscriptie laten zien dat ze daartoe in staat zijn. Desgewenst begeleiden we hen daarbij."