Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Master in de musicologie

KU Leuven

  • Beschrijving
  • Overzicht

Deze opleiding heeft niet tot doel studenten voor te bereiden op een loopbaan als uitvoerend musicus. Zij moet wel leiden tot functies in het wetenschappelijk onderzoek, de culturele sector, het onderwijs enz. De opleiding doet dit door de wetenschappelijke bestudering van muziek, in het bijzonder onder de vorm van muziekgeschiedenis, muziekanalyse en muziektheorie.
De grondslagen hiervan zijn in de bacheloropleiding gelegd, waarbij op het einde van de opleiding van de student verwacht werd dat hij reeds de volgende vaardigheden ontwikkelde :
a) kennis en inzicht over muziek uit alle periodes van de Westerse muziekgeschiedenis;
b) vaardigheid om dit repertoire zelfstandig te bestuderen (lectuur van partituur, analyse);
c) kritische zin ten aanzien van de muziek zelf en de literatuur erover.

Op het einde van de masteropleiding wordt van de student verwacht dat hij deze competenties heeft uitgediept ten aanzien van b.v. een periode, een genre of een componist.


In de master musicologie bouw je verder op de basisvaardigheden die je in de bacheloropleiding verworven hebt. Je muziekhistorische kennis, analytische inzichten en theoretische reflectie worden verder verdiept. Daarnaast word je ingeleid in enkele nieuwe systematische musicologische disciplines en gaat er veel aandacht naar pragmatische en beroepsgeoriënteerde toepassingen. Je krijgt ook de gelegenheid enige praktijkervaring op te doen.

Dit is een initiële master die je vol- of deeltijds kunt volgen.

Niveau WO
Vorm Duaal
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Type MA (Master of Arts)
Kosten €890
Titulatuur MA (Master of Arts)
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaand september
Afronding Diploma
Credits 60