Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Deeltijd Haptonomie

Instituut voor Toegepaste Haptonomie

 • Beschrijving
 • Overzicht
 • Testimonials

Eerste jaar:

In het eerste jaar ga je vooral aan de slag met jezelf. Je verdiept je in de haptonomie en betrekt deze op jezelf om zo de lesstof te ontdekken en je eigen te maken. In zeven leertherapieën ervaar je zelf aan den lijve wat haptotherapie met je doet. Je brengt je eigen ontwikkeling in kaart.


Tweede jaar:

We besteden aandacht aan de theoretische en praktische basiskennis voor therapeutisch handelen. De therapeutische intake staat centraal. Tijdens de practica leer je om via verschillende invalshoeken te ontdekken waar bij cliënten grenzen optreden. Ook leer je welke mogelijkheden je kunt aanspreken om die grenzen te openen.
Daarnaast heb je zeven bijeenkomsten met een praktijkbegeleider. Tijdens de bijeenkomsten behandel je een van je eigen cliënten onder rechtstreekse begeleiding.


Derde jaar:

Dit jaar staat in het teken van het gehele therapeutische proces: van diagnose tot en met afbouw van de therapeutische relatie. Je leert de vraagstelling, de waarneming en de aanraking goed op elkaar af te stellen in de verschillende fasen van het proces.
Tijdens zeven bijeenkomsten met de praktijkbegeleider werk je bovendien aan je functioneren als beroepspersoon. Je kunt nu zelfstandig met cliënten werken.


Vierde jaar:

Centraal staat de verdieping van het haptotherapeutisch proces. Verder werk je langzaam naar het eindexamen toe. Dit doe je tijdens tien bijeenkomsten met een praktijkbegeleider. Vijf van deze sessies maken onderdeel uit van het eindexamen. Langzaam geef je vorm aan je eigen haptotherapeutische praktijk.

Ben je geïnteresseerd in problemen bij de overgang van de ene naar de andere levensfase? Wil je weten hoe het komt dat mensen stagneren in hun ontwikkeling? Dan is de opleiding tot haptotherapeut waarschijnlijk iets voor jou. Achtergronden lopen uiteen van fysiotherapie en verpleegkunde tot communicatie en maatschappelijk werk. Maar ook kun je juristen, coaches, psychologen en personeeladviseurs onder onze studenten vinden. De leeftijd varieert van 25 tot 50 jaar.

De opleiding is toegankelijk voor iedereen die minimaal een HBO-opleiding heeft afgerond.

Als je onze opleiding succesvol hebt afgerond kun je:

 • een eigen praktijk als haptotherapeut voeren
 • werken als haptotherapeut in een therapie- of gezondheidscentrum
 • je haptotherapeutische vaardigheden inzetten voor begeleiding in breder verband zoals:
  • in organisaties: teambegeleiding
  • in het onderwijs: docenten leren omgaan met onzekere of dominante kinderen
  • in de geestelijke gezondheidszorg: hulpverleners begeleiden in aanraking cliënten
  • in alle 'aanrakingsberoepen' (verpleegkundigen, artsen, masseurs, verloskundigen): zorgverleners begeleiden in aanraking cliënten

Met de studie ben je gemiddeld 12 tot 15 uur per week bezig, inclusief collegedagen en andere leeractiviteiten buiten het instituut.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Type Post-hbo / Post-bachelor
Kosten (indicatie) Tussen de €2700 en €4550
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincie Gelderland
Afronding Diploma
‘Niet praten maar doen’
Niet praten maar doen

“Met praten alleen kun je niet altijd een verandering bewerkstelligen. Soms moet je dingen ook voelen en ervaren. Dat doet de haptotherapie. En deze opleiding ook: je bent continu aan het oefenen, je leert niet uit boeken maar door iets te doen en ervaren.

De opleiding van het ITH zit goed in elkaar, er zit duidelijk een opbouw in. Het eerste jaar gaat vooral over jezelf, het tweede jaar ben je bezig met de intake, het derde jaar gaat over de haptotherapeutische begeleiding en in het vierde jaar werk je aan de afronding. Heel fijn is dat je meteen in het tweede jaar al met cliënten aan de slag kunt.

Docenten en studenten zijn gelijkwaardig. En wat de docenten zeggen over haptonomie, laten ze ook in hun gedrag zien: wat ze prediken brengen ze zelf ook in de praktijk. Je kunt altijd bij hen aankloppen, je hoeft je nergens voor te schamen, het is erg laagdrempelig. Het is zo fijn om op deze manier te kunnen leren. Je bent samen met een groep medestudenten op weg, zonder dat er sprake is van onderlinge concurrentie. Iedereen is goed zoals die is, wat niet wegneemt dat er altijd nog ontwikkeling mogelijk is. Die mensvisie van het ITH sprak mij meteen erg aan.”

 

Joan Bieger (tweedejaars student)
‘Niet praten maar doen’
Eigen tempo

“De sfeer op het ITH beleef ik als respectvol, stimulerend en uitnodigend. De hele opleiding is voor de student eigenlijk één haptotherapeutisch proces. Om te kunnen ontwikkelen en te groeien, heb ik mezelf wel kwetsbaar opgesteld. Dat was best wel eens eng, maar ik heb de docenten van het ITH daarin altijd als heel zorgvuldig ervaren. De docenten stimuleren studenten weliswaar om grenzen te verleggen, maar dat doe je in je eigen tempo.

 

Heel inspirerend vond ik de lessen van de gespecialiseerde docenten voor de ondersteunende vakken. Daartoe behoorden onder andere een seksuologe en een gedreven psychiater voor het vak psychopathologie. Die lessen werkten én verdiepend én ik keek daarmee als het ware over de schutting van het vak haptotherapie heen.

 

In de keuze voor het opleidingsinstituut speelde voor mij ook mee dat de opleiding officieel is erkend. Het ITH heeft daarmee een kwaliteitskeurmerk. Een van de voordelen hiervan is, dat het gros van mijn aanstaande cliënten de sessies geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen door hun zorgverzekeraar. Daarmee wordt ik toegankelijker, iets wat ik als haptotherapeut wil zijn.

De afgelopen jaren heb ik als een prachtig leerproces beleefd, een groot avontuur. Op dit moment groei ik toe naar een natuurlijke afronding.

Ik sta als het ware  te trappelen om als haptotherapeut aan de slag te gaan.”

 

Joan Bieger (tweedejaars student)
‘Niet praten maar doen’
Vertrouwd gevoel

"Sinds ik deze opleiding doe kijk ik met andere ogen naar mensen, ik zie veel meer. Ik zie hoe mensen in hun vel zitten, ik let niet alleen op wat ze vertellen maar vooral ook op hoe ze het vertellen. Je krijgt meer antennes om signalen op te pikken.
Natuurlijk wist ik wel dat deze opleiding ook iets met mijzelf zou doen, maar ik had niet verwacht dat het zo intens zou zijn. Het klinkt misschien zweverig, maar ik ben een completer mens geworden. De opleiding brengt me dichter bij wie ik ben. Toch is de opleiding zelf totaal niet zweverig. Integendeel, haptotherapie is heel concreet. Dat proberen de meeste docenten ook naar voren te halen. Praktisch bezig zijn is het belangrijkste. Je moet hier vooral zelf aan de slag gaan.

 

Het fijne aan deze opleiding is dat er heel veel ruimte voor jezelf is. Je krijgt de gelegenheid om je eigen leerweg te vinden, dingen te leren op een manier die bij je past. Ik voel veel respect van de docenten voor wie ik ben en de manier waarop ik het doe. Dat vertrouwde gevoel kreeg ik al meteen op de kennismakingsdag. En dat gevoel heb ik nog steeds.”

 

 

Joan Bieger (tweedejaars student)