Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Instituut voor Toegepaste Haptonomie

 • Beschrijving
 • Opleidingen
 • Vestigingen
 • Werknemers
 • Testimonials

Deeltijd post-hbo opleiding Haptonomie

Het Instituut voor Toegepaste Haptonomie (ITH) is een toonaangevend opleidingsinstituut en kenniscentrum dat zich al 26 jaar bezig houdt met de essentie van de haptonomie en haptotherapie. Onze post-hbo beroepsopleiding leidt mensen in 4 jaar tijd op tot haptotherapeut. Daarnaast bieden wij diverse bijscholingen aan, zoals b.v. een cursus ondernemersvaardigheden en geven wij aan zowel individuen, groepen als organisaties praktijkgerichte training/coaching/begeleiding en advies.

Haptonomie

Haptonomie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk: de regels van het gevoel (hapsis = tast, gevoel; nomos = wet, regel). De haptonomie gaat ervan uit dat een liefdevolle, ondersteunende, waarderende en stimulerende omgeving van wezenlijk belang is voor de ontwikkeling van een open en vrij mens-zijn.
Haptotherapie is een toepassingsgebied van haptonomie. Het wordt gebruikt in situaties waarin de omgeving niet voldoende stimulerend en waarderend is.

Unieke aanpak

Brede context

Het unieke van het ITH is dat we uitstijgen boven het toepassen van haptonomie als hulpverleningsinstrument.We beperken ons niet tot de gezondheidszorg alleen, maar plaatsen haptonomie in een brede maatschappelijke context. Overal waar mensen elkaar ontmoeten zijn er immers mogelijkheden tot groei en ontplooiing.

Ontwikkelingschema

Tijdens de opleiding werken we vanuit een theoretisch kader, het zogenaamde ontwikkelingsschema (OWS). Dit schema geeft inzicht in de ontwikkeling van de mens.

Theorie en Praktijk

De kracht van de opleiding zit in de koppeling van theorie en praktijk.

Persoonlijke begeleiding

Binnen het therapeutisch proces is het van belang dat veiligheid, vertrouwen en respect gewaarborgd zijn. Dit geldt ook binnen het proces wat je als student doormaakt in de opleiding. Je krijgt de tijd en ruimte om jezelf te ontwikkelen, zowel persoonlijk als in de rol van haptotherapeut.

Kwaliteitswaarborg

Het ITH is erkend door twee kwaliteitsbewakende instanties:

 • De Stichting Post Hoger-Beroeps Onderwijs in Den Haag heeft onze opleiding het predikaat Post-HBO Registeropleiding verleend. Dit is een objectief keurmerk dat je de garantie biedt dat onze opleiding voldoet aan objectieve kwaliteitseisen.
 • De SNRO een kwaliteitsbewakend instituut van de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg, heeft onze opleiding opgenomen in hun register van geaccrediteerde opleidingen.

Beroepsregistratie

Na succesvolle afronding van onze opleiding kun je je laten registreren bij:

 • De Vereniging van Haptotherapeuten (VVH) (Je vooropleiding is bij de VVH van belang)
 • De Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG)
 • Het Nederlands verbond voor Psychologen, Psychotherapeuten en Agogen (NVPA)

Voor wie?

 • Voor degenen die minimaal in het bezit zijn van een afgeronde HBO opleiding
 • Voor hen die openstaan voor een intensieve en eigen ontwikkeling
 • Voor mensen die graag op professionele wijze een rol spelen in persoonlijke groei van anderen
 • Voor mensen die haptonomie in hun eigen vakgebied willen inzetten
 • Voor mensen die voelen hoe belangrijk affectiviteit is…..

Grote diversiteit

Voor onze opleiding schrijven zich studenten van divers pluimage in. Achtergronden lopen uiteen van fysiotherapie en verpleegkunde tot communicatie en maatschappelijk werk. Maar ook kun je juristen, coaches, psychologen en personeeladviseurs onder onze studenten vinden. De leeftijd varieert van 25 tot 50 jaar. Dat laat zien hoe groot de diversiteit van onze studenten is.

Wat kun je na afloop? Beroepsperspectief

Als je onze opleiding succesvol hebt afgerond kun je:

 • een eigen praktijk als haptotherapeut voeren
 • werken als haptotherapeut in een therapie- of gezondheidscentrum
 • je haptotherapeutische vaardigheden inzetten voor begeleiding in breder verband zoals:
  • in organisaties: teambegeleiding
  • in het onderwijs: docenten leren omgaan met onzekere of dominante kinderen
  • ouderbegeleiding bij opvoedkundige vraagstukken
  • in de geestelijke gezondheidszorg: hulpverleners begeleiden in aanraking cliënten
  • in alle aanrakingsberoepen (verpleegkundigen, artsen, masseurs, verloskundigen): zorgverleners
  • begeleiden in aanraking cliënten

Wat vragen wij van je? 


Durven kijken naar jezelf

Tijdens de cursusdagen besteden we veel aandacht aan zelfverkenning en je persoonlijke ontwikkeling tot beroepspersoon. Je zult veel van de lesstof op jezelf moeten betrekken. De opleiding vergt dan ook de nodige inzet: je moet naar jezelf durven en willen kijken, je moet gemotiveerd zijn om eigen processen aan te gaan. Dit kost weliswaar veel inspanning, maar levert jou als persoon ook veel op.

Meer zelfvertrouwen

Je leert jezelf beter kennen en krijgt meer zelfvertrouwen. Naast je positieve eigenschappen kijk je ook naar je minder leuke kanten en leer je die accepteren. Verder ga je op een andere manier naar mensen kijken. Veel studenten zeggen een meer compleet mens geworden te zijn door de opleiding.

Begeleiding

Onze docenten hebben we met zorg uitgekozen. Ieder heeft zijn kwaliteiten en zijn eigen manier van lesgeven. Maar het uiteindelijke doel van al onze docenten is hetzelfde: jou ondersteunen en begeleiden in je ontwikkeling tot haptotherapeut.

Vast koppel

Elk studiejaar krijg je begeleiding van twee vaste docenten. Tijdens de lessen zijn er dus altijd twee docenten aanwezig. Het voordeel van een duo is dat ze elkaar kunnen aanvullen als deskundige en als persoon wat zorgt voor een completer verhaal. Bovendien krijg je in principe elk nieuw studiejaar een nieuw koppel docenten dat je begeleidt. Dat zorgt voor de nodige afwisseling.

Uit de praktijk

Alle docenten haptotherapie zijn werkzaam als haptotherapeut in hun eigen praktijk. Ze hebben verschillende achtergronden zoals onderwijs, gezondheidszorg of een studie geschiedenis.

Opleidingsinformatie Deeltijd

De opleiding is een 4-jarige deeltijdopleiding: je bent een vaste dag per week bezig met de opleiding. De ene week zit je op het opleidingsinstituut en de andere week heb je een werkgroep bijeenkomst met 5 tot 6 medestudenten in je eigen regio. Per jaar zijn er 15 collegedagen van 10.00 tot 17.00 uur in de periode van september tot mei. Het vierde jaar heeft 10 collegedagen. Daarnaast volg je leertherapie en/of krijg je praktijkbegeleiding, al naar gelang het studiejaar.

Studiebelasting

Met de studie ben je gemiddeld 12 tot 15 uur per week bezig, inclusief collegedagen en andere leeractiviteiten buiten het instituut.

Toelating

De opleiding is toegankelijk voor iedereen die minimaal een afgeronde HBO-opleiding heeft.

Meer informatie

Mocht je meer informatie over de opleiding willen, interesse hebben in ons overige scholingsaanbod of meer willen weten over onze praktijkgerichte training/coaching/begeleiding en advies, neem dan gerust telefonisch contact met ons op of neem een kijkje op onze website.

  • Bezoek adres
   (Hoofdlocatie)
  • Mariënburg 67
  • 6511 PS Nijmegen
  • Nederland
  • Bezoek adres
  • Hampshire Landgoedhotel Holthurnsche Hof Zevenheuvelenweg 48 a
  • 6571 CK Berg en Dal
  • Nederland
  • Postaal adres
  • Postbus 1
  • 6570 AA Berg en Dal
  • Nederland
 • Monique S. van Bilderbeek
  Monique S. van Bilderbeek
  Directie
‘Niet praten maar doen’

 

“Met praten alleen kun je niet altijd een verandering bewerkstelligen. Soms moet je dingen ook voelen en ervaren. Dat doet de haptotherapie. En deze opleiding ook: je bent continu aan het oefenen, je leert niet uit boeken maar door iets te doen en ervaren.
De opleiding van het ITH zit goed in elkaar, er zit duidelijk een opbouw in. Het eerste jaar gaat vooral over jezelf, het tweede jaar ben je bezig met de intake, het derde jaar gaat over de haptotherapeutische begeleiding en in het vierde jaar werk je aan de afronding. Heel fijn is dat je meteen in het tweede jaar al met cliënten aan de slag kunt.

Docenten en studenten zijn gelijkwaardig. En wat de docenten zeggen over haptonomie, laten ze ook in hun gedrag zien: wat ze prediken brengen ze zelf ook in de praktijk. Je kunt altijd bij hen aankloppen, je hoeft je nergens voor te schamen, het is erg laagdrempelig. Het is zo fijn om op deze manier te kunnen leren. Je bent samen met een groep medestudenten op weg, zonder dat er sprake is van onderlinge concurrentie. Iedereen is goed zoals die is, wat niet wegneemt dat er altijd nog ontwikkeling mogelijk is. Die mensvisie van het ITH sprak mij meteen erg aan.”

Joan Bieger (tweedejaars student)
‘Eigen tempo’
 

 

“De sfeer op het ITH beleef ik als respectvol, stimulerend en uitnodigend. De hele opleiding is voor de student eigenlijk één haptotherapeutisch proces. Om te kunnen ontwikkelen en te groeien, heb ik mezelf wel kwetsbaar opgesteld. Dat was best wel eens eng, maar ik heb de docenten van het ITH daarin altijd als heel zorgvuldig ervaren. De docenten stimuleren studenten weliswaar om grenzen te verleggen, maar dat doe je in je eigen tempo.

Heel inspirerend vond ik de lessen van de gespecialiseerde docenten voor de ondersteunende vakken. Daartoe behoorden onder andere een seksuologe en een gedreven psychiater voor het vak psychopathologie. Die lessen werkten én verdiepend én ik keek daarmee als het ware over de schutting van het vak haptotherapie heen.

In de keuze voor het opleidingsinstituut speelde voor mij ook mee dat de opleiding officieel is erkend. Het ITH heeft daarmee een kwaliteitskeurmerk. Een van de voordelen hiervan is, dat het gros van mijn aanstaande cliënten de sessies geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen door hun zorgverzekeraar. Daarmee wordt ik toegankelijker, iets wat ik als haptotherapeut wil zijn.

De afgelopen jaren heb ik als een prachtig leerproces beleefd, een groot avontuur. Op dit moment groei ik toe naar een natuurlijke afronding.

Ik sta als het ware  te trappelen om als haptotherapeut aan de slag te gaan.”

 

Tinka ten Klooster (vierdejaars student)
‘Vertrouwd gevoel’


 

“Sinds ik deze opleiding doe kijk ik met andere ogen naar mensen, ik zie veel meer. Ik zie hoe mensen in hun vel zitten, ik let niet alleen op wat ze vertellen maar vooral ook op hoe ze het vertellen. Je krijgt meer antennes om signalen op te pikken
Natuurlijk wist ik wel dat deze opleiding ook iets met mijzelf zou doen, maar ik had niet verwacht dat het zo intens zou zijn. Het klinkt misschien zweverig, maar ik ben een completer mens geworden. De opleiding brengt me dichter bij wie ik ben. Toch is de opleiding zelf totaal niet zweverig. Integendeel, haptotherapie is heel concreet. Dat proberen de meeste docenten ook naar voren te halen. Praktisch bezig zijn is het belangrijkste. Je moet hier vooral zelf aan de slag gaan.


Het fijne aan deze opleiding is dat er heel veel ruimte voor jezelf is. Je krijgt de gelegenheid om je eigen leerweg te vinden, dingen te leren op een manier die bij je past. Ik voel veel respect van de docenten voor wie ik ben en de manier waarop ik het doe. Dat vertrouwde gevoel kreeg ik al meteen op de kennismakingsdag. En dat gevoel heb ik nog steeds.”

Erik te Loo (derdejaars student)