- » Persoonlijke Effectiviteit, Leiderschap
- Assertiviteit en zelfvertrouwen
- Communicatieve vaardigheden
- Persoonlijke ontwikkeling
Het Instituut voor Toegepaste Haptonomie (ITH) is een toonaangevend opleidingsinstituut en kenniscentrum dat zich al 26 jaar bezig houdt met de essentie van de haptonomie en haptotherapie. Onze post-hbo beroepsopleiding leidt mensen in 4 jaar tijd op tot haptotherapeut. Daarnaast bieden wij diverse bijscholingen aan, zoals b.v. een cursus ondernemersvaardigheden en geven wij aan zowel individuen, groepen als organisaties praktijkgerichte training/coaching/begeleiding en advies.
Haptonomie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk: de regels van het gevoel (hapsis = tast, gevoel; nomos = wet, regel). De haptonomie gaat ervan uit dat een liefdevolle, ondersteunende, waarderende en stimulerende omgeving van wezenlijk belang is voor de ontwikkeling van een open en vrij mens-zijn.
Haptotherapie is een toepassingsgebied van haptonomie. Het wordt gebruikt in situaties waarin de omgeving niet voldoende stimulerend en waarderend is.
Het unieke van het ITH is dat we uitstijgen boven het toepassen van haptonomie als hulpverleningsinstrument.We beperken ons niet tot de gezondheidszorg alleen, maar plaatsen haptonomie in een brede maatschappelijke context. Overal waar mensen elkaar ontmoeten zijn er immers mogelijkheden tot groei en ontplooiing.
Tijdens de opleiding werken we vanuit een theoretisch kader, het zogenaamde ontwikkelingsschema (OWS). Dit schema geeft inzicht in de ontwikkeling van de mens.
De kracht van de opleiding zit in de koppeling van theorie en praktijk.
Binnen het therapeutisch proces is het van belang dat veiligheid, vertrouwen en respect gewaarborgd zijn. Dit geldt ook binnen het proces wat je als student doormaakt in de opleiding. Je krijgt de tijd en ruimte om jezelf te ontwikkelen, zowel persoonlijk als in de rol van haptotherapeut.
Het ITH is erkend door twee kwaliteitsbewakende instanties:
Na succesvolle afronding van onze opleiding kun je je laten registreren bij:
Voor onze opleiding schrijven zich studenten van divers pluimage in. Achtergronden lopen uiteen van fysiotherapie en verpleegkunde tot communicatie en maatschappelijk werk. Maar ook kun je juristen, coaches, psychologen en personeeladviseurs onder onze studenten vinden. De leeftijd varieert van 25 tot 50 jaar. Dat laat zien hoe groot de diversiteit van onze studenten is.
Als je onze opleiding succesvol hebt afgerond kun je:
Tijdens de cursusdagen besteden we veel aandacht aan zelfverkenning en je persoonlijke ontwikkeling tot beroepspersoon. Je zult veel van de lesstof op jezelf moeten betrekken. De opleiding vergt dan ook de nodige inzet: je moet naar jezelf durven en willen kijken, je moet gemotiveerd zijn om eigen processen aan te gaan. Dit kost weliswaar veel inspanning, maar levert jou als persoon ook veel op.
Je leert jezelf beter kennen en krijgt meer zelfvertrouwen. Naast je positieve eigenschappen kijk je ook naar je minder leuke kanten en leer je die accepteren. Verder ga je op een andere manier naar mensen kijken. Veel studenten zeggen een meer compleet mens geworden te zijn door de opleiding.
Onze docenten hebben we met zorg uitgekozen. Ieder heeft zijn kwaliteiten en zijn eigen manier van lesgeven. Maar het uiteindelijke doel van al onze docenten is hetzelfde: jou ondersteunen en begeleiden in je ontwikkeling tot haptotherapeut.
Elk studiejaar krijg je begeleiding van twee vaste docenten. Tijdens de lessen zijn er dus altijd twee docenten aanwezig. Het voordeel van een duo is dat ze elkaar kunnen aanvullen als deskundige en als persoon wat zorgt voor een completer verhaal. Bovendien krijg je in principe elk nieuw studiejaar een nieuw koppel docenten dat je begeleidt. Dat zorgt voor de nodige afwisseling.
Alle docenten haptotherapie zijn werkzaam als haptotherapeut in hun eigen praktijk. Ze hebben verschillende achtergronden zoals onderwijs, gezondheidszorg of een studie geschiedenis.
De opleiding is een 4-jarige deeltijdopleiding: je bent een vaste dag per week bezig met de opleiding. De ene week zit je op het opleidingsinstituut en de andere week heb je een werkgroep bijeenkomst met 5 tot 6 medestudenten in je eigen regio. Per jaar zijn er 15 collegedagen van 10.00 tot 17.00 uur in de periode van september tot mei. Het vierde jaar heeft 10 collegedagen. Daarnaast volg je leertherapie en/of krijg je praktijkbegeleiding, al naar gelang het studiejaar.
Met de studie ben je gemiddeld 12 tot 15 uur per week bezig, inclusief collegedagen en andere leeractiviteiten buiten het instituut.
De opleiding is toegankelijk voor iedereen die minimaal een afgeronde HBO-opleiding heeft.
Mocht je meer informatie over de opleiding willen, interesse hebben in ons overige scholingsaanbod of meer willen weten over onze praktijkgerichte training/coaching/begeleiding en advies, neem dan gerust telefonisch contact met ons op of neem een kijkje op onze website.
Niet praten maar doen
Met praten alleen kun je niet altijd een verandering bewerkstelligen. Soms moet je dingen ook voelen en ervaren. Dat doet de haptotherapie. En deze opleiding ook: je bent continu aan het oefenen, je leert niet uit boeken maar door iets te doen en ervaren.
De opleiding van het ITH zit goed in elkaar, er zit duidelijk een opbouw in. Het eerste jaar gaat vooral over jezelf, het tweede jaar ben je bezig met de intake, het derde jaar gaat over de haptotherapeutische begeleiding en in het vierde jaar werk je aan de afronding. Heel fijn is dat je meteen in het tweede jaar al met cliënten aan de slag kunt.
Docenten en studenten zijn gelijkwaardig. En wat de docenten zeggen over haptonomie, laten ze ook in hun gedrag zien: wat ze prediken brengen ze zelf ook in de praktijk. Je kunt altijd bij hen aankloppen, je hoeft je nergens voor te schamen, het is erg laagdrempelig. Het is zo fijn om op deze manier te kunnen leren. Je bent samen met een groep medestudenten op weg, zonder dat er sprake is van onderlinge concurrentie. Iedereen is goed zoals die is, wat niet wegneemt dat er altijd nog ontwikkeling mogelijk is. Die mensvisie van het ITH sprak mij meteen erg aan.
Eigen tempo
De sfeer op het ITH beleef ik als respectvol, stimulerend en uitnodigend. De hele opleiding is voor de student eigenlijk één haptotherapeutisch proces. Om te kunnen ontwikkelen en te groeien, heb ik mezelf wel kwetsbaar opgesteld. Dat was best wel eens eng, maar ik heb de docenten van het ITH daarin altijd als heel zorgvuldig ervaren. De docenten stimuleren studenten weliswaar om grenzen te verleggen, maar dat doe je in je eigen tempo.
Heel inspirerend vond ik de lessen van de gespecialiseerde docenten voor de ondersteunende vakken. Daartoe behoorden onder andere een seksuologe en een gedreven psychiater voor het vak psychopathologie. Die lessen werkten én verdiepend én ik keek daarmee als het ware over de schutting van het vak haptotherapie heen.
In de keuze voor het opleidingsinstituut speelde voor mij ook mee dat de opleiding officieel is erkend. Het ITH heeft daarmee een kwaliteitskeurmerk. Een van de voordelen hiervan is, dat het gros van mijn aanstaande cliënten de sessies geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen door hun zorgverzekeraar. Daarmee wordt ik toegankelijker, iets wat ik als haptotherapeut wil zijn.
De afgelopen jaren heb ik als een prachtig leerproces beleefd, een groot avontuur. Op dit moment groei ik toe naar een natuurlijke afronding.
Ik sta als het ware te trappelen om als haptotherapeut aan de slag te gaan.
Vertrouwd gevoel
Sinds ik deze opleiding doe kijk ik met andere ogen naar mensen, ik zie veel meer. Ik zie hoe mensen in hun vel zitten, ik let niet alleen op wat ze vertellen maar vooral ook op hoe ze het vertellen. Je krijgt meer antennes om signalen op te pikken
Natuurlijk wist ik wel dat deze opleiding ook iets met mijzelf zou doen, maar ik had niet verwacht dat het zo intens zou zijn. Het klinkt misschien zweverig, maar ik ben een completer mens geworden. De opleiding brengt me dichter bij wie ik ben. Toch is de opleiding zelf totaal niet zweverig. Integendeel, haptotherapie is heel concreet. Dat proberen de meeste docenten ook naar voren te halen. Praktisch bezig zijn is het belangrijkste. Je moet hier vooral zelf aan de slag gaan.
Het fijne aan deze opleiding is dat er heel veel ruimte voor jezelf is. Je krijgt de gelegenheid om je eigen leerweg te vinden, dingen te leren op een manier die bij je past. Ik voel veel respect van de docenten voor wie ik ben en de manier waarop ik het doe. Dat vertrouwde gevoel kreeg ik al meteen op de kennismakingsdag. En dat gevoel heb ik nog steeds.