Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Werktuigbouwkunde

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Je kunt geen product bedenken of er komt hbo-werktuigbouwkunde bij kijken. Van handboog tot mri-scanner. Tijdens deze opleiding leer je hoe je levenscyclusbewust ontwerpt en construeert.


Omschrijving
Wat zou jij willen veranderen aan een grasmaaier? Zou je hem sneller maken, of stiller? Een werktuigbouwkundige heeft vooral oog voor de functionaliteit van producten. Hoe zit het in elkaar? Waarom werkt het wel (of juist niet)? Kan ik er iets aan verbeteren? Tijdens de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde leer je hoe je goed werkende, handige en duurzame producten ontwikkelt.

Je maakt het technisch ontwerp, denkt na over materialen en constructie, bouwt je eigen prototype en test je product. Voldoet het aan de eisen van de opdrachtgever? Is het functioneel? Handig? Gemakkelijk te onderhouden? Daarbij heb je altijd oog voor betrouwbaarheid, duurzaamheid, milieu en recycling. Voor bijkomende zaken als vormgeving, vermogenselektronica en marketing werk je in projecten samen met studenten van andere engineeringopleidingen.

Je kunt met deze opleiding meteen aan de slag als bijvoorbeeld constructeur, ontwerper, product engineer, service engineer, sales engineer of energietechnicus. Dit kan bij bedrijven als Bosch, Nefit, Howden, Stork, Marel, Besi, Kaak, Maxon of AVR. Maar ook in het midden- en kleinbedrijf is veel vraag naar werktuigbouwkundigen.


1st year
Tijdens het 1e jaar krijg je de volgende vakken aangeboden:
Energie- en stromingsleer 3D-tekenen
Sterkteleer Ontwerpmethodieken
Materiaalkunde Automatisering
Productietechnieken

Projectweek Engineering:
Een hoogtepunt in het 1e jaar is de Projectweek Engineering. Je gaat aan de slag met een serieuze (onderzoeks)vraag van een bedrijf. Samen met studenten uit alle andere engineeringopleidingen ga je een hele week lang onafgebroken samenwerken aan jullie projectopdracht.


2nd year
In de hoofdfase van de opleiding Werktuigbouwkunde maak je kennis met projectmatig werken en is er voldoende ruimte voor een individuele invulling van je studiepad.
In de hoofdfase Werktuigbouwkunde studeer en werk je in projectvorm. Een projectgroep bestaat uit ongeveer 8 studenten. Een projectgroep wordt begeleid door een tutor. Per blok is er een project met telkens een ander onderwerp uit het brede domein van de werktuigbouwkunde:


3rd year
Aan het einde van het 3e studiejaar kies je een afstudeerrichting. In de afstudeerfase wordt een aantal verschillende trajecten aangeboden. Je kunt kiezen voor een bepaald traject naar je persoonlijke voorkeur of omdat het in jouw situatie een logische keuze is.

Uit de volgende afstudeerrichtingen kun je kiezen:
*Technische Bedrijfskunde
*Constructie en Vormgeving
*Energie en Installaties
*GezondheidsZorgTechnologie
*Mechatronica


4th year
In het afstudeerjaar volg je je minor en werk je aan projecten in de gekozen afstudeerrichting. De projecten worden meestal uitgevoerd in combinatie met de afstudeeropdracht. De afstudeeropdracht wordt meestal uitgevoerd bij een bedrijf.

After graduation
Wanneer je deze opleiding hebt afgerond kun je vele functies op hbo-niveau bekleden. Wil je doorstuderen? Denk dan aan een opleiding Werktuigbouwkunde (of verwante studie) aan een Technische Universiteit.

Curriculum
Als student krijg je 18-24 contacturen (in klokuren) aangeboden in het 1e leerjaar gedurende de reguliere onderwijsweken. Zaken als tentamens, stages, zelfstudie en onbegeleid werken aan onderzoek worden hier niet meegerekend.

De opleiding Werktuigbouwkunde is competentiegericht en sluit nauw aan op de praktijk. De thema's binnen zijn namelijk in overleg met de beroepspraktijk gekozen. Het levenscyclusbewust ontwerpen - van ontwerp tot recycling - loopt als een rode draad door de hele opleiding. Er is aandacht voor zowel de 'koude' werktuigbouw (machines, constructies) als de 'warme' werktuigbouwkunde (energie-installaties, apparaten).

Producten uit de beroepspraktijk zijn de basis van de opleiding Werktuigbouwkunde. Je leert tijdens je studie alles wat nodig is om een product te kunnen ontwerpen en maken. Alle levensfasen van dat product komen aan de orde: van idee tot sloop.

Vanaf het begin ben je zelf actief bezig met je eigen leerweg: individueel en in je groep onder begeleiding van een docent. Daarnaast zijn er theorielessen, excursies en vaardigheidstrainingen. Later in de opleiding werk je, vaak in samenwerking met een bedrijf, aan (steeds complexere) projecten. In de loop van je studie kun je je eigen accent aan je opleiding geven.


Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/werktuigbouwkunde/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B