Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Verpleegkunde

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
De voltijdopleiding Verpleegkunde is erg geschikt om kennis te maken met de volle breedte van het verpleegkundeveld. Voldoende kennis van biologie is belangrijk. Je zet de patiënt centraal.


Omschrijving
Met een bacheloropleiding (hbo) Verpleegkunde op zak, kun je op verschillende plekken aan de slag. Je kunt als verpleegkundige gaan werken in ziekenhuizen, bij mensen thuis, in instellingen voor psychiatrische hulpverlening, in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, wijkverpleging of in een huisartsenpraktijk. Als verpleegkundige werk je met mensen van alle leeftijden.

De voltijdopleiding Verpleegkunde is dus erg geschikt om kennis te maken met de volle breedte van het verpleegkundeveld. Je zet de patiënt centraal en kijkt wat de zorgvraag is en stemt daar je aanpak op af. Je leert verpleegtechnische handelingen, zoals bloedprikken en katheteriseren.

Tijdens je opleiding loop je 4 keer een stage, steeds in een ander werkveld. Je begint natuurlijk in laag complexe zorgsituaties. In de eerste twee jaar van je opleiding loop je een korte stage van 8 weken in verschillende werkvelden.

In het derde jaar loop je een stage van 18 weken. Voor je laatste stage in het vierde jaar mag je een voorkeur opgeven wat betreft stageplaats. Hier moet je laten zien dat je in staat bent zorg te verlenen aan complexe patiënten/cliënten.


1st year
Tijdens de propedeuse (het eerste jaar) leer je verpleegkundige handelingen aan. Daarnaast leer je goed communiceren met je patiënten, want dat is van groot belang. In je eerste jaar maak je ook kennis met de praktijk en rollen van een verpleegkundige:

* Zorgverlener
* Communicator
* Samenwerkingspartner
* Reflectieve EBP-professional
* Gezondheidsbevorderaar
* Organisator
* Professional en kwaliteitsbevorderaar

Je leert ook reflecteren op je handelen, over gezond leven en over ketenzorg.

2nd year
In je tweede jaar bestaat je studieprogramma uit:

* Waarde(n)volle zorg (stage)
* Voorkomen is beter dan genezen
* Partners in zorg
* Indiceren van zorg

3rd year
In je derde jaar kun je het volgende verwachten:

* Minor volgen
* Samenwerken in vakmanschap (stage)
* Zorginnovatie in de praktijk
* Ondernemendheid (stage)

4th year
Afhankelijk van de voor jou vastgestelde route sluit je opleiding Verpleegkunde af met een kwaliteitsproject, stage of minor. Bij het behalen van je diploma mag je je Bachelor of Nursing noemen.

After graduation
Bij het behalen van je diploma mag je je Bachelor of Nursing noemen. Je kunt als verpleegkundige gaan werken in ziekenhuizen, bij mensen thuis, in instellingen voor psychiatrische hulpverlening, in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, wijkverpleging of in een huisartsenpraktijk.

Populaire vervolgstudies zijn:
* Zorgwetenschappen, Psychologie, en Pedagogiek;
* Master of Physician Assistent en Advanced Nursing Practice;
* Management, Zorg en Dienstverlening (MZD)

Application
De opleiding HAN Verpleegkunde heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus) beschikbaar. Nadat je je hebt aangemeld voor deze opleiding ben je dus niet zeker van plaatsing. Je doet eerst mee aan een selectieprocedure om te bepalen of je in september met de opleiding kunt starten. Via de procedure Selectie & Plaatsing selecteert de opleiding uit alle aanmeldingen zelf de studenten die worden toegelaten tot de propedeuse.

Characteristics
* Heel modern is het Praktijkhuis met eigen High Care-afdeling! Hier leer je, samen met de praktijkcoaches, te werken aan realistische situaties binnen de gezondheidszorg.
* Soms werk je samen met studenten van andere opleidingen en leer je concreet van elkaars vakgebied.
* De HAN biedt veel mogelijkheden om na je bacheloropleiding verder te studeren in de gezondheidszorg.
* Het onderwijs is relatief kleinschalig en biedt veel ruimte om het in te vullen zoals je zelf wilt.

Curriculum
De voltijdopleiding Verpleegkunde is erg geschikt om kennis te maken met de volle breedte van het verpleegkundeveld. Je volgt stages in verschillende werkvelden en je kunt ook een buitenlandstage lopen. Je zet de patiënt centraal en kijkt wat de zorgvraag is en stemt daar je aanpak op af. Je leert verpleegtechnische handelingen, zoals bloedprikken en katheteriseren.

Draw selection
Voor meer informatie ga je naar: https://www.han.nl/opleidingen/bachelor/verpleegkunde/vt/selectie-en-plaatsing/

Job perspective
Zorginstellingen halen zo veel mogelijk hbo'ers binnen met bonussen en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Toch blijft veel werk in de zorg nog steeds op mbo-niveau. Er is dus een kans dat je als hbo'er onder je niveau werkt.

Je zult in ieder geval wel snel aan het werk kunnen, vooral in de wijkverpleging of ouderenzorg. De meeste afgestudeerden willen namelijk liever in het ziekenhuis werken, op de spoed of in de operatiekamer (bron: Keuzegids HBO Voltijd 2018).

Numerus fixus
Nadat je je hebt aangemeld voor deze opleiding ben je dus niet zeker van plaatsing. Je doet eerst mee aan een selectieprocedure om te bepalen of je in september met de opleiding kunt starten. Via de procedure Selectie & Plaatsing selecteert de opleiding uit alle aanmeldingen zelf de studenten die worden toegelaten tot de propedeuse.

Objectives
De voltijdopleiding Verpleegkunde is erg geschikt om kennis te maken met de volle breedte van het verpleegkundeveld. Voldoende kennis van biologie is belangrijk. Je volgt stages in verschillende werkvelden en je kunt ook een buitenlandstage lopen. Je zet de patiënt centraal en kijkt wat de zorgvraag is en stemt daar je aanpak op af. Je leert verpleegtechnische handelingen, zoals bloedprikken en katheteriseren.

Student profile
De hbo-v bacheloropleiding Verpleegkunde aan de HAN leert je om de patiënt met diens zorgvraag en behoeften centraal te stellen en je handelen daarop aan te passen. Je kunt aan de slag op heel veel verschillende plekken!

Study advise
In het eerste studiejaar moet je bij de HAN 60 studiepunten behalen. Haal je minder dan 45 studiepunten, dan krijg je een bindend negatief studieadvies (BNSA) en moet je stoppen met de opleiding.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/verpleegkunde/vt/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B