Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Technische Bedrijfskunde

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Ben je op zoek naar een succesvolle toekomst met uitdagend werk en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling? Dan ligt met Technische Bedrijfskunde (TBK) de wereld aan je voeten.


Omschrijving
Vanuit operationele startfuncties heb je met deze opleiding de ideale bagage om uit te groeien naar leidinggevende, of zelfs managementposities.

Als technisch bedrijfskundige zorg jij ervoor dat alles gestroomlijnd loopt in een organisatie. Houd jij van samenwerken, heb je wat met techniek en ben je ondernemend? Dan heb jij de juiste eigenschappen om bedrijven beter te organiseren. Straks verbeter jij misschien de productieprocessen bij Apple, leid je de technische dienst bij Philips, of verricht je marktonderzoek voor een nieuw type vorkheftruck voor NACCO.

Bedrijven en organisaties zijn continu op zoek naar medewerkers die verder kijken dan hun eigen specialisme, die organisatiestructuren herkennen, bedrijfsprocessen doorzien en producten en processen kunnen innoveren. Je krijgt te maken met functiegebieden als inkoop, productie, logistiek en verkoop.

Als technisch bedrijfskundige kun je op heel veel plekken aan de slag. Denk aan productiebedrijven, (maak)industrie, bouw, transport en logistiek, import en export, nutsbedrijven dienstverleners en IT-bedrijven of bij (semi-)overheidsinstellingen. Je wordt ook voorbereid om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.


1st year
Tijdens het 1e jaar krijg je de volgende vakken aangeboden:

Oplossen bedrijfskundige casussen Vergaderen
Economie (kosten financiering) Rapporteren
Wiskunde Adviesvaardigheden
Industriële productietechnieken Verkooptechnieken
Informatieanalyse Communicatieve vaardigheden Engels
Softwarepakketten BedrijfsorganisatieNa een blok Oriëntatie op het vakgebied, werk je tijdens je propedeusejaar van Technische Bedrijfskunde aan beroepstaken op het gebied van:
*Productie/logistiek
*Kwaliteit
*Arbo
*Milieu
*In-/en verkoop

Technische Bedrijfskunde: Projectweek Engineering
Een hoogtepunt in het 1e jaar van Technische Bedrijfskunde is de Projectweek Engineering. Enkele maanden na de start van de opleiding, in januari, ga je hieraan meedoen. Je gaat aan de slag met een serieuze (onderzoeks)vraag van een bedrijf. Samen met studenten uit alle andere engineeringopleidingen ga je een hele week lang onafgebroken samenwerken aan jullie projectopdracht. Je gaat zo ontdekken waar je als samenwerkende 1e jaars, na slechts een paar maanden studie, allemaal al toe in staat bent.


2nd year
Na de propedeuse volgt de hoofdfase van de opleiding Technische Bedrijfskunde. De hoofdfase duurt 3 jaar. In dit deel van de opleiding kun je veel keuzes maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een eigen bedrijf?


Beroepstaken hoofdfase
In de hoofdfase van de studie Technische Bedrijfskunde werk je aan beroepstaken op het gebied van:
*Marketing
*Total Quality Management
*Verandermanagement
*Enterprise Resource Planning (ERP)
*Productontwikkeling

Themagericht:
De opleiding Technische Bedrijfskunde is themagericht. Je herkent in de onderwijsblokken de thema's die als functiegebieden in een bedrijf voorkomen. Productiemanager, Logistiek & Lay-out en In- en verkoop zijn voorbeelden van thema's die aan bod komen.

Bij de opleiding Technische Bedrijfskunde krijg je onder meer de volgende vakken:

Economie (kosten, financiering), Statistiek, Wiskunde, Industriële productietechnieken, CAD, productontwerp, Informatieanalyse, Softwarepakketten, Vergaderen, Rapporteren, Presenteren, Adviesvaardigheden en Verkooptechnieken.

De inhoud van de theorie/trainingen die worden aangeboden, sluit nauw aan op het thema van het blok.


4th year
Het 4e jaar van de opleiding Technische Bedrijfskunde bestaat uit een keuzetraject (minor) en een afstudeeropdracht. Alle stages en je afstudeeropdracht worden bij een bedrijf uitgevoerd.

Curriculum
Als technisch bedrijfskundige verbeter je bedrijfsprocessen in organisaties. Ook help je met het aanpassen aan veranderende omstandigheden. Je bent de brug tussen het technische kader en het algemene en het financiële management.

Als student krijg je 12-24 contacturen (in klokuren) aangeboden in het 1e leerjaar gedurende de reguliere onderwijsweken. Zaken als tentamens, stages, zelfstudie en onbegeleid werken aan onderzoek worden hier niet meegerekend.

Om daarin succesvol te zijn beschik je over zowel technische als bedrijfskundige kennis en vaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld productieprocessen bij een computerfabrikant verbeteren, manager worden van een technische dienst, marktonderzoek gaan doen voor een nieuw type scooter. En je kunt jouw eigen bedrijf beginnen.

Je moet over goede communicatieve en sociale vaardigheden beschikken, een klantgerichte instelling hebben en projectmatig kunnen werken. Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde wordt dan ook ruim aandacht gegeven aan de ontwikkeling van deze vaardigheden.

Tijdens je opleiding krijg je te maken met bijna alle functiegebieden van een productiebedrijf, zoals Productie, Inkoop, Logistiek, Verkoop, Marketing en nog veel meer. Met deze brede basiskennis kun je alle kanten op. Tijdens de opleiding Technische Bedrijfskunde kan je je in het laatste jaar specialiseren in het deelgebied dat je het meeste aanspreekt.


Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/technische-bedrijfskunde/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B