Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Sportkunde

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Bij de HAN-opleiding Sportkunde word je opgeleid binnen het veld van sport, bewegen en gezondheidsmanagement. Het accent ligt op het sociaal-agogische of op gezondheidswaarde van sport en bewegen.


Omschrijving
Als sportkundige breng je bijvoorbeeld mensen in beweging voor wie sporten geen vanzelfsprekendheid is. Of word je manager bij een groot sportbedrijf, een sportorganisatie of bij een adviesbureau dat een gezonde leefstijl bevordert.

Bij Sportkunde in Nijmegen kun je het accent leggen op zowel de sociaal-agogische waarde, de maatschappelijke en economische waarde als op de gezondheidswaarde van sport en bewegen. Die keuze maak je zelf!

Bedenk ook dat maatschappelijke ontwikkelingen als toenemende obesitas (overmatige vetstapeling in het lichaam), vergrijzing en integratieproblemen ervoor zorgen dat sport en bewegen ook steeds belangrijker is, ook in je eigen directe omgeving. Als Sportkundige maak jij bewegen mogelijk en krijg je iedereen in beweging!

Je leert uiteenlopende doelgroepen in beweging te krijgen met praktijkcases en hoe je bijvoorbeeld je eigen sportzaak opzet en runt. Je verdiept je ook in (leefstijl)coaching. Daarbij streef je een gezonde(re) leefstijl of een beter welbevinden na en leer je mensen te genieten van sport en bewegen.


1st year
Tijdens de propedeuse (je 1e jaar) van de opleiding Sportkunde maak je kennis met de taken die je in je toekomstig beroep kunt tegenkomen, zoals leidinggeven, begeleiding en coaching en het organiseren van sportevenementen. Je leert bewegingsactiviteiten opzetten, mensen tot beweging aanzetten en je ontwikkelt je verdere leiderschapskwaliteiten.

In de manager-route leer je meer over sportmanagement en sport- en gezondheidsbeleid. In de coach-route leer je meer over didactiek en pedagogiek.

2nd year
Tijdens de hoofdfase van Sportkunde vindt in je tweede jaar een verdere verdieping van je vakgebied richting sportmanager of sportcoach plaats en je loopt een aantal (praktijk)stages. Je kiest één van de volgende 3 profielen:

1. Sport & Agogiek
2. Sport & Vitaliteit
3. Sport & Management

Binnen je gekozen uitstroomprofiel ga je jezelf nog verder specialiseren en kies je uit:
1. Gezondheidsbevordering
2. Sportvoeding
3. Sporteconomie en sportmarketing
4. Talentherkenning en -ontwikkeling

3rd year
Tijdens het derde jaar van de bacheloropleiding Sportkunde vindt een verdere verdieping van je vakgebied richting sportmanager of sportcoach plaats. Je loopt een aantal (praktijk)stages, je kiest een minor en je gaat je nog verder specialiseren.

4th year
In het laatste jaar (de afstudeerfase) voer je bij de opleiding Sportkunde een grote eindopdracht uit in het uitstroomprofiel van je keuze, of je werkt aan een toegepaste onderzoeksvraag. De graad die je krijgt bij je afstuderen is: Bachelor of Arts.

Admission
Meer informatie: https://www.han.nl/opleidingen/bachelor/sportkunde/vt/onderzoek-aanvullende-eisen/

After graduation
De graad die je krijgt bij je afstuderen is: Bachelor of Arts. Wil je als sport- en beweegprofessional vernieuwing brengen binnen de sector en bruggen slaan naar andere sectoren? Nieuwe professionele standaarden ontwikkelen? Verken dan je mogelijkheden om de Master Sport- en Beweeginnovatie (MSBI) te volgen. Een masteropleiding die wetenschap, praktijk en beleid bijeenbrengt en duurzaam met elkaar verbindt.

Application
Aanmelden via Studielink. Bij Sportkunde gelden aanvullende eisen.

Characteristics
Sportkunde is vernieuwend en onderdeel van HAN Sport en Bewegen in Nijmegen. Met zeer betrokken docenten en studenten, hoge tevredenheid onder studenten en een eigen modern gebouw met uiteenlopende hoogwaardige sportfaciliteiten. De opleiding werkt samen met HAN SENECA, de Radboud Universiteit en het Radboud Sportcentrum.

Curriculum
Sportkunde is een brede 4-jarige hbo-opleiding die je opleidt om onder andere sport- en beweegprogramma's te ontwikkelen, organiseren en uit te voeren. Hiervoor moet je goed kunnen samenwerken met andere professionals, ook uit andere disciplines. Je streeft in alle opzichten naar kwaliteit van je werk! Bij de start van de opleiding in Nijmegen kun je al direct kiezen of je jezelf wilt ontwikkelen als manager of juist als coach.

Sportvaardigheden vormen een essentieel onderdeel van de opleiding. Het geven van leiding is belangrijk. Ook het meten en evalueren van zowel de effecten van je handelen als het evalueren van het proces, hoort bij de kwaliteiten van de Sportkundige die de HAN opleidt. En je moet de resultaten kunnen vertalen in verbeterpunten en –acties.

Bij de start van je studie kies je al direct een bepaalde richting. Wil je jezelf ontwikkelen als manager of juist als coach?

Kies je om sportmanager te worden? Dan verdiep je je vooral in management, communicatie en adviseren, met uiteraard de focus op sport en gezondheid.

Word je liever sportcoach? Dan leer je individuen of groepen begeleiden bij het aanleren van een gezonde en actieve leefstijl. Je leert meer over actieve vrijetijdsbesteding en het realiseren van beweegvriendelijke ruimtes in het dagelijkse leven van mensen.

Job perspective
De banen voor afgestudeerden van sportopleidingen in de richting manager en coach liggen niet direct voor het oprapen. Maar omdat je breed wordt opgeleid kun je sport- en bewegingsagoog worden, maar ook aan de slag als adviseur of manager. Je kunt ook terecht in het welzijnswerk of bij sportclubs. Een baan te vinden die aansluit bij de opleiding is lastig en het salaris ligt soms aan de lage kant. Je werk is bijna altijd op tijdelijke basis en parttime (bron: Keuzegids HBO Voltijd 2017, 2018).

Objectives
Als Sportkundige ga je op een ondernemende, kritische en bevlogen manier een sportorganisatie besturen of goed gezondheidsbeleid ontwikkelen. Of je gaat sport- en beweegprogramma's ontwikkelen voor mensen voor wie sport geen vanzelfsprekendheid is. Jouw belangrijkste taak is gericht op sport, bewegen en een gezonde leefstijl. Zo breng je mensen in beweging en bevorder je hun welzijn.

Study abroad
Wist je dat er verschillende manieren zijn om een deel van je studie in het buitenland te volgen? Een mogelijkheid daarvan is studeren aan een universiteit en doe je in het kader van een vrije minor. Ook worden er Engelstalige minoren aangeboden en zijn er diverse mogelijkheden om een stage in het buitenland te volgen. Meer info: http://specials.han.nl/themasites/han-sport-bewegen-internationaal/

Study load
Studiebelasting (per week)
* Contacturen 18-24 uur
* Werkuren 16-22 uur

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/sportkunde/vt/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B