Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Ondernemerschap & Retail Management

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Droom jij van een eigen bedrijf of wil je een zaak runnen? Met de opleiding Ondernemerschap & Retail Management leg je een stevig fundament onder jouw toekomst als (zelfstandig) ondernemer.


Omschrijving
Werken in het midden- en klein bedrijf staat in de opleiding centraal. Je leert bijvoorbeeld hoe je leiding geeft aan een bedrijf, aan welke eisen je ondernemingsplan moet voldoen, hoe je een product op de markt brengt en hoe je met je medewerkers communiceert. Allemaal zaken waarmee je als ondernemer te maken krijgt en waar binnen de opleiding veel aandacht voor is. Je leert bijvoorbeeld:

  • Hoe je een bedrijf start
  • Hoe je ideeën ontwikkelt voor nieuwe producten
  • Hoe je leiding geeft aan een bedrijf
  • Hoe je een product op de markt brengt
  • Hoe je met je medewerkers communiceert
  • Hoe je stap-voor-stap een bedrijf kan laten groeien


1st year
In het propedeusejaar volg je vakken over diverse aspecten van economie en management. Ook krijg je Engels. Naast Engels kies je Duits of Internationaal Management.

2nd year
In het tweede jaar verdiep je je meer in de kernvakken, gericht op de eigen onderneming en retail. Je start ook daadwerkelijk een eigen onderneming en gaat een advies uitbrengen aan een echte retailopdrachtgever. Daarna, in het derde jaar, verdiep of verbreed je je kennis door stage te lopen en een minor te kiezen.

3rd year
In het derde jaar maak je uitvoerig kennis met je toekomstig werkgebied, door 21 weken stage te lopen bij een bedrijf of organisatie. Je kunt als stageopdracht bijvoorbeeld een klanttevredenheidsonderzoek uitvoeren of stage lopen in je eigen onderneming. Het tweede deel van je derde studiejaar mag je vrij invullen met een minor.

4th year
In het laatste jaar volg je het thema International entrepreneurship, waarbij je een opdrachtgever adviseert over een internationaal strategisch vraagstuk op het gebied van ondernemen. Tijdens het afstuderen buig je je over een bepaald thema of onderwerp. Zoals onderzoek naar uitbreidingsmogelijkheden voor een bedrijf of een onderzoek naar hoe je de omzet kunt verhogen. Je kunt ook een ondernemingsplan schrijven voor je eigen bedrijf.

Curriculum
De opleiding Ondernemerschap en Retail Management bestaat uit een propedeusejaar en de hoofdfase die 3 jaar duurt. Zeker in het eerste leerjaar heb je veel contacturen en kun je rekenen op een intensieve begeleiding. In de hoofdfase begin je meteen met je eigen bedrijf: jouw 'Eigen Onderneming'. In het derde jaar loop je stage bij een bedrijf. Zo kun je je kennis in de praktijk brengen én commerciële ervaring opdoen! Het laatste half jaar van je opleiding staat in het teken van je afstudeeropd

Student profile
We leiden je op tot alleskunner, want in je eigen zaak moet je eigenlijk alles kunnen. Of er zoveel verstand van hebben dat je het werk kunt controleren van degene die het voor je doet. Je moet de boekhouding kunnen begrijpen bijvoorbeeld, en in basis juridische kennis hebben. Ook heb je kennis nodig van personeel en management, van marketing en communicatie én je moet een ondernemingsplan kunnen schrijven. Kortom, je moet van alle markten thuis zijn.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/ondernemerschap-retail-management/vt/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B