Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Onderwijsondersteuner in Zorg en Welzijn

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Werk je in de zorg- of welzijnsector? Lijkt het je een uitdaging om anderen op te leiden tot zorgprofessionals? Volg dan de opleiding Onderwijsondersteuner in Zorg en Welzijn (Associate Degree).Omschrijving
Als onderwijsondersteuner ben je werkzaam op (v)mbo's of leerwerkplaatsen. Daar geef je vooral lessen en instructie op het gebied van beroepsvaardigheden en begeleid je op die manier het leerproces van verschillende groepen leerlingen en stagiaires. Je werkt nauw samen met de leraar of praktijkopleider.


Admission

After graduation
Met deze Associate degree opleiding Onderwijsondersteuner in Zorg en Welzijn ben je gekwalificeerd voor de beroepspraktijk. Je kunt hiermee direct instromen in jaar 3 van de bacheloropleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn. Je kunt ook stoppen en eerst praktijkervaring opdoen. En eventueel op een later tijdstip starten met jaar 3 van de bacheloropleiding.

Application
Wil je starten met de Associate degree opleiding Onderwijsondersteuner in Zorg en Welzijn? Meld je dan aan voor een intakegesprek, we kijken samen of de opleiding een goede match voor je is.

Characteristics
De HAN maakt zich hard voor praktijkgericht onderwijs op maat. Tijdens lesdagen ga je samen met andere zorg- en welzijnsprofessionals aan de slag.

Zij leren van jouw praktijkervaring en je kunt je kennis weer verder verbreden en verdiepen aan de hand van hun inbreng. Verder is je eigen praktijksituatie het uitgangspunt voor jouw leerweg: je werkt aan concrete beroepsproducten, die ook meteen nuttig zijn voor jou en je werkgever. Zo snijdt het mes al vanaf de start van uw opleiding aan twee kanten.

Deze Associate degree deeltijdopleiding Onderwijsondersteuner in Zorg en Welzijn leidt op tot een wettelijk internationaal erkende graad tussen mbo- en hbo-niveau. Met het getuigschrift Associate degree of Education kun je instromen in het derde jaar van de bacheloropleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn.


Curriculum
In het onderwijs staan de beroepstaken 'ontwerpen en begeleiden van leerprocessen' centraal. Je leert hoe je, vanuit je eigen vakgebied, leerlingen of stagiaires kunt begeleiden bij het leren van beroepsvaardigheden in een schoolse situatie.

Je leert onder meer:
* wat krachtige leersituaties zijn
* hoe je leersituaties kunt ontwikkelen
* hoe je uitvoering geeft aan deze leersituaties

In het eerste studiejaar ga je aan de slag met je eigen ontwikkeling als onderwijsondersteuner, met het ontwerpen van een krachtige leersituatie en met het begeleiden van leerlingen bij het ontwikkelen van beroepsvaardigheden. In het tweede studiejaar werk je vooral aan het ontwikkelen van de vakinhoudelijke bekwaamheid op het terrein van gezondheidszorg en welzijn. Voor een volledig overzicht van het Associate degree programma, kun je de studiegids raadplegen.


Objectives
In het eerste studiejaar ga je aan de slag met je eigen ontwikkeling als onderwijsondersteuner, met het ontwerpen van een krachtige leersituatie en met het begeleiden van leerlingen bij het ontwikkelen van beroepsvaardigheden. In het tweede studiejaar werk je vooral aan het ontwikkelen van de vakinhoudelijke bekwaamheid op het terrein van gezondheidszorg en welzijn.

Student profile
De Associate degree opleiding Onderwijsondersteuner in Zorg en Welzijn (deeltijd) is bedoeld voor professionals met kennis en vaardigheden in de zorg of maatschappelijke dienstverlening.

Ben je al als onderwijsondersteuner aan het werk? Dan oefen je de beroepstaken (grotendeels) al uit. Je kunt de activiteiten bewust als leermomenten benaderen. Oefen je de beroepstaken van een onderwijsondersteuner niet of deels uit, dan creëer je in overleg met je werkgever/stageplek leermogelijkheden binnen je eigen werksituatie of daarbuiten tijdens een stage.

Niveau N.V.T.
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 24 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/werken-en-leren/studiekeuze/associate-degree/onderwijsondersteuner-zorg-welzijn/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding Ad