Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Mondzorgkunde

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Tijdens de hbo-opleiding HAN Mondzorgkunde leer je hoe je mondproblemen kunt voorkomen en behandelen. Je wordt opgeleid tot preventiespecialist in de mondzorg.


Omschrijving
Je kunt ook aan de slag als voorlichter of je geeft advies en behandeling op basisscholen, in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Je geeft dan voorlichting over het ontstaan van tandbederf en tandvlees aandoeningen, goede mondhygiëne en gezonde voeding. Daarnaast kun je je verdiepen in mondzorgkundig onderzoek en behandeling. Kortom, als afgestudeerde in de mondzorgkunde kun je heel veel kanten op!

Je werk is voor een groot deel preventief. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je patiënten leert hoe ze hun gebit moeten verzorgen. Je geeft je patiënten informatie en instructie en zet voorlichtingsprogramma's op.

Als mondhygiënist ben je een belangrijke beroepsbeoefenaar binnen het tandheelkundig team. Daarin werk je samen met: tandartsen, tandartsassistenten, verpleegkundigen, diëtisten en logopedisten.


1st year
De propedeuse geeft je een goed beeld van de hele studie. Tijdens je eerste jaar word je in staat gesteld na te gaan of de opleiding aansluit bij je capaciteiten en interesses. Je leert over de theorie en de praktijk van het beroep. Enkele voorbeelden:

* Fysiologie en chemie
* Klinische basisvakken
* Tandanatomie

In de loop van dit jaar kun je beslissen of je deze opleiding wilt blijven volgen of dat je voor een andere opleiding binnen of buiten de HAN kiest.

2nd year
Je leert in de hoofdfase met name om ontwikkelingen en vernieuwingen bij te houden en voert samen met andere studenten onderzoek uit. Zo ontwikkel je een eigen lerende, betrokken beroepshouding. Vakken die je in het tweede jaar volgt:

* Patientenzorg, kliniekonderwijs
* Prekliniek prepareren en restaureren
* Medische en orale aandoeningen
* Kwaliteitszorg
* Kind Puber en Adolescent, inclusief stage
* Evidence Based Practise

3rd year
Je leert in de hoofdfase met name om ontwikkelingen en vernieuwingen bij te houden en voert samen met andere studenten onderzoek uit. Vakken die je in het derde jaar volgt:

* Masterkliniek: kliniekonderwijs samen met Tandheelkunde
* Praktijkgericht wetenschappelijke scholing
* Mondzorg bij groepen in de maatschappij
* Ondernemingsplan
* Ondernemen en kwaliteit
* Patiëntenzorg Parodontologie, inclusief stage
* Ouderen en de mond

4th year
In het vierde jaar komt aan de orde:
* Masterkliniek: kliniekonderwijs samen met Tandheelkunde
* Ondernemen en kwaliteit
* Minor, inclusief stage
* Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek

After graduation
Bij het behalen van je diploma mag je je Bachelor of Science noemen. Je kunt je als mondhygiënist verder specialiseren door vervolgopleidingen in de gezondheidszorg, het onderwijs, commercie, management, beroepsinnovatie en diverse post- hbo-cursussen te volgen. Je kunt ook doorstromen naar een masteropleiding. Voor de doorstroom naar Tandheelkunde gelden specifieke ingangseisen.

Application
De opleiding Mondzorgkunde heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus) beschikbaar. Er kunnen 70 studenten worden toegelaten tot de opleiding. Nadat je je hebt aangemeld voor deze opleiding ben je dus niet zeker van plaatsing. Je doet eerst mee aan een selectieprocedure om te bepalen of je met de opleiding kunt starten. Via de procedure Selectie & Plaatsing selecteert de opleiding uit alle aanmeldingen zelf de studenten die worden toegelaten tot de propedeuse.

Characteristics
* Studenten Mondzorgkunde en Tandheelkunde leren samen om de patiënt de best mogelijke zorg te bieden.
* In het onderwijsprogramma wordt aandacht besteed aan de mondzorg voor specifieke leeftijdsgroepen; kinderen, pubers en adolescenten, ouderen en patiënten met een beperking.
* Je leert eerst de algemene gezondheid te onderzoeken en daarna leg je de focus op de mondgezondheid.
* Wist je dat Keuzegids 2017 de HAN-opleiding Mondzorgkunde heeft uitgeroepen tot topopleiding?

Curriculum
De hbo-opleiding Mondzorgkunde aan de HAN is heel beroepsgericht. Je wordt opgeleid tot preventiespecialist in de mondzorg. Je ontwikkelt je theoretische kennis en past deze direct in de praktijk toe. Kenmerkend voor de opleiding Mondzorgkunde is dat je vanaf de propedeuse (eerste jaar) patiënten behandelt in een grote behandelzaal.

Draw selection
Voor meer informatie ga je naar: https://www.han.nl/opleidingen/bachelor/mondzorgkunde/vt/selectie-en-plaatsing/

Job perspective
Vooralsnog rollen veel mondhygiënisten na hun studie zo het werkveld in en komen ze terecht bij een tandartspraktijk of bijvoorbeeld in de ouderen- of gehandicaptenzorg. Het werk is meestal parttime, maar het salaris ligt hoger dan bij veel andere hbo-beroepen. Afgestudeerden zijn dan ook tevreden over hun startpositie (bron: Keuzegids HBO Voltijd 2018).

Objectives
Binnen de opleiding werk je voor het maken en uitvoeren van behandelplannen samen met je docenten en andere studenten. Je leert werken in teams en je behandelt op een gegeven moment minimaal 3 keer per week patiënten. Vanaf het derde jaar doe je dat samen met studenten Tandheelkunde van de universiteit. Je maakt dan deel uit van een integraal mondzorgteam. Na je diploma HAN Mondzorgkunde ben je bevoegd om zelfstandig en op eigen verantwoording patiënten te behandelen.

Student profile
De hbo-opleiding Mondzorgkunde aan de HAN is heel beroepsgericht. Je wordt opgeleid tot preventiespecialist in de mondzorg. Je ontwikkelt je theoretische kennis en past deze direct in de praktijk toe. Kenmerkend voor de opleiding Mondzorgkunde is dat je vanaf de propedeuse (eerste jaar) patiënten behandelt in een grote behandelzaal.

Study advise
Je moet in het eerste jaar 45 studiepunten of meer hebben behaald om geen Bindend Negatief Studie Advies (BNSA) te krijgen. Een BNSA betekent dat je de opleiding moet verlaten.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/mondzorgkunde/vt/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B