Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Medische Hulpverlening

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Wil jij aan de slag als hulpverlener op een ambulance, in de operatiekamer (anesthesie) of op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis? Dat kan met de hbo-opleiding Medische Hulpverlening.


Omschrijving
Hier leer je medisch denken, goed communiceren en adequaat handelen in situaties waarbij mensen gewond zijn.

Tijdens de opleiding maak je gebruik van de nieuwste medische inzichten. Je kunt zelf de diagnose stellen bij patiënten of slachtoffers.

Ook bewaak en ondersteun je hun vitale functies en kun je therapeutisch handelen. Daarbij hou je rekening met de sociale en culturele achtergrond van de patiënt.


1st year
In het eerste jaar Medische Hulpverlening ga je flink aan de slag met je kennis van het gezonde en het zieke lichaam. Daarnaast leer je basale praktische en communicatieve vaardigheden die als medisch hulpverlener onmisbaar zijn. Dit betekent dat je naast de theoretische en praktische kennis ook leert reflecteren op je eigen handelen in de opleiding. In je eerste jaar loop je ook een zorgstage in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis.

2nd year
In je tweede studiejaar wordt meer specifiek op de medische behandeling van doelgroepen (zoals kinderen en ouderen) ingegaan, waarbij je kennis van de medische inhoud wordt vergroot en toegepast op verschillende thema's. Je doet ook simulatieoefeningen door samen te werken in behandelteams. Je gaat vanuit een klacht die een patiënt heeft je kennis naar de praktijk vertalen. In het tweede jaar oriënteer je je meer op toekomstige werkplekken met verschillende korte stages.

3rd year
In de gekozen differentiatie (Acute Zorg, Anesthesiologie en Cardiodiagnostiek) loop je in je derde en vierde studiejaar 2 maal een half jaar stage, bijvoorbeeld bij een Regionale Ambulancevoorziening (RAV). Je doet ook een onderzoeksproject en je kiest een minor.

4th year
Als je gaat afstuderen bij Medische Hulpverlening loop je stage en doe je praktijkgericht onderzoek gebaseerd op een vraag vanuit het werkveld. Gedurende een half jaar doe je samen met een medestudent een onderzoeksproject naar een relevant beroepsprobleem. Na je afstuderen mag je je Bachelor of Health noemen.

After graduation
Na je afstuderen mag je je Bachelor of Health noemen. Na enige jaren werkervaring kun je overstappen van de Spoedeisende Hulp naar de ambulance. Daarvoor moet je wel een extra scholingstraject doorlopen.

Characteristics
* Je werkt tijdens je gehele studie in het Praktijkhuis, een deel van de HAN dat als onderdeel van een realistisch ziekenhuis is ingericht;
* Het is de enige Medische Hulpverlening-opleiding in Nederland waar je de cardiodiagnostiek als differentiatie kunt kiezen;
* Tijdens je zorgstage pas je vaardigheden toe (zoals zorghandelingen) die je op de opleiding al hebt aangeleerd;
* De opleiding stemt continu af met het werkveld, zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste medische inzichten.

Curriculum
Kies je voor de hbo-opleiding Medische Hulpverlening aan de HAN in Nijmegen? Dan leer je medisch denken en handelen, maar ook hoe je goed en adequaat communiceert. Je leert ook allerlei vaardigheden die horen bij ambulancezorg, spoedeisende hulp, hartfunctieonderzoek en anesthesie (in de operatiekamer).

Draw selection
Voor meer informatie ga je naar: https://www.han.nl/opleidingen/bachelor/medische-hulpverlening/vt/selectie-en-plaatsing/

Job perspective
Omdat je zonder verpleegkundediploma nog geen wettelijke BIG-registratie hebt, is het nog vrij lastig om een baan te vinden. In 2017 heeft het beroep een tijdelijke registratie gekregen, waardoor de stage- en baankansen aanmerkelijk kunnen toenemen.

Numerus fixus
De opleiding Medische Hulpverlening heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus) beschikbaar. Nadat je je hebt aangemeld voor deze opleiding ben je dus niet zeker van plaatsing. Je doet eerst mee aan een selectieprocedure om te bepalen of je in september met de opleiding kunt starten. Via de procedure selectie en plaatsing selecteert de opleiding uit alle aanmeldingen zelf de studenten die worden toegelaten tot de propedeuse.

Objectives
Als medisch hulpverlener plan en coördineer je de (acute) hulpverlening aan een patiënt en stel je diagnoses. Je bewaakt en ondersteunt de vitale functies, bijvoorbeeld door een infuus aan te brengen, medicijnen toe te dienen of te reanimeren. Dat is allemaal mogelijk als je de hbo bacheloropleiding Medische Hulpverlening succesvol hebt voltooid.

Student profile
Tijdens de opleiding leer je medisch denken en handelen. Je kunt goed en adequaat communiceren. En je leert allerlei vaardigheden Hierbij krijg je ook een goede studiebegeleiding.

Study advise
In het eerste studiejaar Medische Hulpverlening kun je 60 studiepunten behalen. Haal je minder dan 45 studiepunten, dan krijg je van de opleiding een bindend negatief studieadvies (BNSA). Je moet dan stoppen met de opleiding.

Study load
Studiebelasting
* Contacturen 24 uur
* Zelfstudie 20 uur

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/medische-hulpverlening/vt/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B