Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Logopedie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
De opleiding Logopedie bij de HAN heeft een hoog praktijkgehalte. In iedere onderwijseenheid ga je even de praktijk in om te kijken, mee te doen of om zelf logopedische activiteiten uit te voeren.


Omschrijving
Als logopedist help je kinderen en volwassenen met een taal-, spraak-, stem-, slik- of gehoorstoornis om duidelijk te communiceren. Zodat ze zo goed mogelijk kunnen functioneren in de maatschappij. Spreekt dit je aan? Dan is de bacheloropleiding Logopedie bij de HAN iets voor jou!

Je werkt niet alleen met je cliënten maar ook met hun omgeving: hun ouders, partners, groepsleiders of leerkrachten. Als afgestudeerd logopedist kun je een eigen praktijk beginnen. Of je gaat aan de slag in een ziekenhuis, een revalidatiecentrum, verpleeghuis of een school voor speciaal onderwijs.

De opleiding bij de HAN heeft een hoog praktijkgehalte. In iedere onderwijseenheid ga je even de praktijk in om te kijken, mee te doen of om zelf logopedische (deel)activiteiten uit te voeren. In het tweede jaar werk je, onder begeleiding van docenten, al met cliënten.

Een onderdeel van de studie is ook het begeleiden en coachen van jongerejaars studenten. Je helpt hen bijvoorbeeld met het oefenen van vaardigheden op het gebied van stem en uitspraak.


1st year
In het eerste jaar Logopedie, de propedeuse, maak je kennis met de toekomstige taken van een logopedist. Ook leer je onderzoeken, behandelen en begeleiden op de meest voorkomende logopedische gebieden. Verder ga je aan de slag met je eigen spreekvaardigheid en stemgebruik.

2nd year
In het tweede jaar Logopedie komen er veel logopedische werkvelden aan bod en werk je verder het vergroten van je kennis en therapeutische vaardigheden.

3rd year
In het derde studiejaar loop je eerst 14 weken en daarna 18 weken stage. Je bent 40 uur per week bezig met je stage, inclusief het maken van opdrachten en terugkomdagen op de opleiding tijdens de stageperiode.

4th year
In het laatste deel van de hoofdfase Logopedie loop je stage in het werkveld, volg je een minor en werk je aan praktijkgericht onderzoek. Dit kan bestaan uit een afsluitende afstudeeropdracht. Bij het behalen van je diploma mag je je Bachelor of Science noemen.

After graduation
Bij de HAN bieden we naast bacheloropleidingen ook opleidingen aan voor professionals. Je kunt dan denken aan post-hbo en masteropleidingen. Sommige opleidingen voor professionals worden in samenwerking met het bedrijfsleven aangeboden.

Application
Als je kiest voor Logopedie meld je je aan via de website van Studielink. Je krijgt vervolgens een uitnodiging voor een 'onderzoek aanvullende eisen'. Dit onderzoek dien je met succes te behalen. Het studieadvies dat gegeven wordt op basis van het onderzoek aanvullende eisen is bindend. Het is dan nog niet zeker of je kunt starten met je opleiding.

Characteristics
* Topopleiding (bron: Keuzegids 2017) met een hoog praktijkgehalte.
* Honoursprogramma Interdisciplinair werken: extra verdieping in je toekomstige vak!
* Combinatie van je hbo-studie Logopedie met de universitaire studie Taal Spraak Pathologie.
* In het eerste jaar én tijdens je minor volg je gezamenlijk onderwijs met andere paramedische studenten.
* Leren en werken in twee talen als extra uitdaging als je kiest voor de Euregionale variant Logopedie.

Curriculum
In 4 jaar leer je cliënten onderzoeken, behandelen en begeleiden volgens een plan. Dit op de meest voorkomende logopedische gebieden. Je leert over het gehoor, gesprekstechnieken en doet handige professionele vaardigheden op. Daarnaast ga je aan de slag met het verbeteren van je eigen spreekvaardigheid en stemgebruik tijdens lessen in articulatie, stemgeving, expressie, drama, muziek en zang. Zo leer je jezelf als logopedist goed te presenteren!

Job perspective
Als logopedist kun je je aansluiten bij een logopediepraktijk of zelf een praktijk beginnen. Andere plekken waar je vaak een logopedist vindt, zijn scholen, ziekenhuizen en verpleeghuizen. Het is een beschermd beroep en de opleidingen zijn behoorlijk kleinschalig. Vandaar dat de meeste studenten na afstuderen vrij snel een baan vinden. Wel is dat vaak een parttimebaan, en dat zie je terug in het relatief lage salaris (bron: Keuzegids HBO Voltijd 2017).

Objectives
De HAN-opleiding Logopedie heeft een eigen profiel. De opleiding leidt studenten op tot therapeuten met perspectief, ondernemerszin, onderzoekende capaciteiten en betrokkenheid. Wat mag je gedurende de opleiding verwachten en wat wordt jouw bijdrage?

Student profile
De HAN-opleiding Logopedie heeft een eigen profiel. De opleiding leidt studenten op tot therapeuten met perspectief, ondernemerszin, onderzoekende capaciteiten en betrokkenheid. Wat mag je gedurende de opleiding verwachten en wat wordt jouw bijdrage?

Study advise
In het eerste studiejaar kun je 60 studiepunten behalen. Haal je minder dan 45 studiepunten, dan krijg je een bindend negatief studieadvies (BNSA). Je moet dan stoppen met de opleiding.

Study load
Studiebelasting
* Contacturen 20 uur
* Zelfstudie 20 uur

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/logopedie/vt/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B