Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Leraar Scheikunde - Eenjarige kopopleiding VT

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Wil jij leraar worden in 1 jaar? Dat kan bij de HAN! Als je recent een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond die aansluit bij een schoolvak, kun je namelijk al in 1 jaar je tweedegraads onderwijsbevoegdheid halen. Je leert dan je vakkennis over te brengen op anderen en leerlingen te coachen en begeleiden.


Omschrijving
Een kopopleiding is een verkorte lerarenopleiding die jou binnen één jaar opleidt tot tweedegraads docent. Je komt in aanmerking voor de kopopleiding als je in het bezit bent van een bacheloropleiding die direct aansluit bij een schoolvak. Voorbeeld: je komt bijvoorbeeld in aanmerking voor de kopopleiding Leraar Economie als je een bachelor Bedrijfseconomie hebt afgerond. Op basis van jouw bachelor krijg je vrijstelling voor de vakinhoud.


1st year
Eerste half jaar
Je begint met een begeleide stage waarbij je 4 dagdelen op je stageschool bent. Je start met een korte oriëntatie op een school en al snel begin je ondersteunende taken uit te voeren. Je geeft zelf (deel)lesjes en maakt kennis met alle taken van een docent. Aan het einde van de begeleide stage geef je 5-6 uur les met een docent achter in de klas. Daarnaast volg je 1,5 dag onderwijs op de HAN.

Tweede half jaar
In de tweede helft van het jaar verzorg je zelfstandig 10-12 lessen per week gedurende 6 dagdelen. Daarnaast voer je alle andere voorkomende docenttaken uit. Aan het eind van het jaar ben je in staat om zelfstandig onderwijs te verzorgen en een variatie aan werkvormen te hanteren, kortom; je bent een startbekwame docent.

Admission
Je wordt toegelaten met de volgende HBO-bacheloropleidingen:
Chemie
Chemische technologie
Applied Science met Scheikunde

Je wordt toegelaten met de volgende WO-bacheloropleidngen:
Scheikunde
Life Science and Technology
Scheikundige technologie
Molecular Science Technology
Biomedische technologie
Farmaceutische wetenschappen
Moleculaire levenswetenschappen

Application
Vraag je DigiD aan. Deze heb je nodig voor je aanmelding bij Studielink.
Na aanvraag van een DigiD duurt het ongeveer 5 werkdagen voordat je de inloggegevens thuisgestuurd krijgt.

Ga naar Studielink. Heb je vragen over het gebruik van Studielink, zoals inloggen, wachtwoord, functionaliteit? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ) van Studielink. Kies voor 'Inloggen met DigiD'*. Meld je aan via de knop 'nieuw inschrijfverzoek'.

Curriculum
De kopopleiding bestaat bijna in zijn geheel uit voorbereiding op het leraarschap. Je oefent je (vak)didactische vaardigheden, krijgt inzicht in de ontwikkeling en het coachen van jonge mensen en je loopt stage.

Instruction modes
Als student aan de kopopleiding oefen je (vak)didactische vaardigheden, krijg je inzicht in o.a. leer- en gedragsproblemen, leertheorieën, orde houden, differentiatie, ICT-didactiek en (activerende) werkvormen. Je krijgt feedback van docenten en medestudenten op minilesjes en videomateriaal van stage.

Program start
Houd er rekening mee dat je voor 1 juni mailt voor een intakegesprek. Doe je dat, dan zoekt Bureau Extern een stage voor je. Bij aanmelding via de mail voor een intakegesprek na 1 juni zoek je zelf een stage in overleg met Bureau Extern.

Student profile
De kopopleiding kent specifieke eisen wat betreft je vooropleiding. Alleen met bepaalde hbo- en wo-diploma's ben je toelaatbaar tot de verkorte lerarenopleiding.

Study advise
Je kunt elk jaar in september starten met de kopopleiding. Voordat je kunt starten met de verkorte lerarenopleiding zijn er nog een aantal stappen die je moet doorlopen: eerst mail je je CV en motivatiebrief, gevolgd het intakegesprek en het aanmelden via Studielink.

Tuition fee
Als je kiest voor een kopopleiding betaal je collegegeld. Je hoeft als student van de tweede bacheloropleiding geen instellingsgeld te betalen.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/gebied/onderwijs-opleiden/~kopopleiding/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B