Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Leraar Pedagogiek - Eenjarige kopopleiding VT

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Het onderwijs is een wereld apart. Leerlingen zeggen immers wat ze denken. Daar staat echter veel tegenover. Waardering, plezier, afwisseling, het gevoel dat je werk iets betekent voor anderen.


Omschrijving
Lijkt het je geweldig om met jongeren te werken en jouw vak op hen overbrengen? Volg dan de tweedegraads lerarenopleiding pedagogiek!

Tijdens de lerarenopleiding pedagogiek leer je jouw vak bevoegd en bekwaam overdragen aan leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs (ROC's). Deze scholen zijn op zoek naar mensen die samen voor jongeren betekenisvol onderwijs wil opzetten.

De tweedegraads lerarenopleiding pedagogiek aan de HAN wordt in voltijd alleen als kopopleiding verzorgd. Deze kopopleiding duurt één jaar en is alleen toegankelijk voor recent afgestudeerden van de hbo-opleidingen Pedagogiek of SPH.

Op de lerarenopleiding pedagogiek van de HAN helpen we je de leraar te worden die jij wilt zijn. Deskundige docenten geven je inzicht in theorie. Die pas je meteen toe in de praktijk op je stageschool. Natuurlijk onder begeleiding van je mentor en stagebegeleider. We stellen behoorlijk wat eisen aan je, maar laten je ook vrij om jouw leerweg te volgen in je professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Lees op de weblog www.leraarworden.com de ervaringen van onze (oud-)studenten en stel ook je vragen!


1st year
Eerste half jaar
Je begint met een begeleide stage waarbij je 4 dagdelen op je stageschool bent. Je start met een korte oriëntatie op een school en al snel begin je ondersteunende taken uit te voeren. Je geeft zelf (deel)lesjes en maakt kennis met alle taken van een docent. Aan het einde van de begeleide stage geef je 5-6 uur les met een docent achter in de klas. Daarnaast volg je 1,5 dag onderwijs op de HAN.

Tweede half jaar
In de tweede helft van het jaar verzorg je zelfstandig 10-12 lessen per week gedurende 6 dagdelen. Daarnaast voer je alle andere voorkomende docenttaken uit. Aan het eind van het jaar ben je in staat om zelfstandig onderwijs te verzorgen en een variatie aan werkvormen te hanteren, kortom; je bent een startbekwame docent.

Admission
Je wordt toegelaten met de volgende HBO-bacheloropleidingen:
Pedagogiek
Sociaal Pedagogische Hulpverlening
Social work (specialisatie Jeugd)

Ook word je toegelaten met de WO-bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen.

Curriculum
De kopopleiding bestaat bijna in zijn geheel uit voorbereiding op het leraarschap. Je oefent je (vak)didactische vaardigheden, krijgt inzicht in de ontwikkeling en het coachen van jonge mensen en je loopt stage.

Instruction modes
Als student aan de kopopleiding oefen je (vak)didactische vaardigheden, krijg je inzicht in o.a. leer- en gedragsproblemen, leertheorieën, orde houden, differentiatie, ICT-didactiek en (activerende) werkvormen. Je krijgt feedback van docenten en medestudenten op minilesjes en videomateriaal van stage.

Program start
Houd er rekening mee dat je voor 1 juni mailt voor een intakegesprek. Doe je dat, dan zoekt Bureau Extern een stage voor je. Bij aanmelding via de mail voor een intakegesprek na 1 juni zoek je zelf een stage in overleg met Bureau Extern.

Student profile
De kopopleiding kent specifieke eisen wat betreft je vooropleiding. Alleen met bepaalde hbo- en wo-diploma's ben je toelaatbaar tot de verkorte lerarenopleiding.

Study advise
Je kunt elk jaar in september starten met de kopopleiding. Voordat je kunt starten met de verkorte lerarenopleiding zijn er nog een aantal stappen die je moet doorlopen: eerst mail je je CV en motivatiebrief, gevolgd het intakegesprek en het aanmelden via Studielink.

Tuition fee
Als je kiest voor een kopopleiding betaal je collegegeld. Je hoeft als student van de tweede bacheloropleiding geen instellingsgeld te betalen.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 12 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/leraar-pedagogiek/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B