Dé opleidingensite voor hbo en hoger

HBO-Rechten

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
De deeltijdopleiding HBO-Rechten leidt op tot hbo-jurist, die ingezet kan worden op de rechtsgebieden privaatrecht, publiekrecht en strafrecht. Na afronding kun je je Bachelor of Laws noemen.


Omschrijving
Veel bedrijven en instellingen hebben juristen nodig die het recht in de praktijk kunnen toepassen en die ook nog eens beschikken over goede sociale en communicatieve vaardigheden. Met de praktijkgerichte opleiding HBO-Rechten kun jij prima inspelen op deze vraag. Het is een brede juridische opleiding op het terrein van het burgerlijk(proces)recht, straf(proces)recht en staats- en bestuursrecht. Ook krijg je inzicht in het internationale recht.

Bij grote, complexe processen zorg je ervoor dat de samenwerking tussen advocaten, notarissen en andere betrokkenen vlekkeloos verloopt. Een deel van jouw werk bestaat uit het verzamelen en ordenen van informatie. Je zorgt dat er licht komt in de wirwar van gegevens.


1st year
Het eerste jaar maakt u kennis met vermogensrecht, strafrecht, ondernemingsrecht en staats- en bestuursrecht. Daarnaast is er veel aandacht voor sociale, communicatieve en juridische vaardigheden. Een praktijkonderzoeksopdracht maakt ook deel uit van het programma. Als u het eerste jaar succesvol afrondt ontvangt u het 'Getuigschrift Propedeutisch Examen'.

2nd year
Het tweede studiejaar leidt op tot de adviseur voor het MKB en de consument en is daarom vooral privaatrechtelijk georiënteerd

3rd year
Het derde studiejaar leidt op tot hbo-jurist bij de (de)centrale overheid en bevat de staats- en bestuursrechtelijke modules

4th year
Het laatste studiejaar leidt op tot juridisch medewerker in de strafrechtpraktijk. Gedurende dit jaar krijgt u strafrechtelijke modules

After graduation
Als hbo-jurist kunt u geen advocaat, rechter of officier van justitie worden. Mocht u daarvoor belangstelling hebben, dan kunt u na de opleiding HBO-Rechten doorstuderen aan een universiteit.

Na het met goed gevolg doorlopen van een schakelprogramma, de zogenaamde pre-master, kunt u instromen in de masteropleiding Rechten. Na het behalen van de master, kunt u zich meester in de rechten noemen. De opleiding HBO-Rechten van de HAN is een goede basis voor dit traject.

Curriculum
Als je de deeltijdopleiding HBO-Rechten volgt, ga je een dagdeel per week naar school. Inclusief de lessen moet je rekening houden met een gemiddelde studiebelasting van 20 uur per week. De volledige opleiding duurt vier jaar, maar met relevante werkervaring of als je juridische cursussen of opleidingen op hbo-niveau hebt gevolgd, kun je in aanmerking komen voor vrijstellingen.

Job perspective
Steeds meer bedrijven en instellingen zijn op zoek naar goed opgeleide hbo-juristen die het recht in de praktijk kunnen toepassen en die beschikken over goede sociale, communicatieve en juridische vaardigheden. Met de praktijkgerichte deeltijdopleiding HBO-Rechten speelt u goed in op deze vraag.

Na deze opleiding kunt u:

* Adviseur worden voor bijvoorbeeld ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf of particulieren adviseren bij juridische vragen, partijen bijstaan en vertegenwoordigen bij procedures voor de kantonrechter (privaatrecht)
* Juridisch medewerker worden bij een gemeente, provincie of andere overheidsinstantie (publiekrecht)
* Juridisch medewerker worden bij het Openbaar Ministerie, slachtofferhulp of een advocatenkantoor met een strafrechtpraktijk (strafrecht)

Student profile
De opleiding is bedoeld voor diegenen die willen doorgroeien binnen de (juridische) organisatie waarin zij werkzaam zijn, maar ook voor mensen die een andere carrière ambiëren. Als hbo-jurist kun je werken binnen de rechtsgebieden privaatrecht, publiekrecht en strafrecht.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/werken-en-leren/studiekeuze/bachelor/hbo-rechten/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B