Dé opleidingensite voor hbo en hoger

HBO-Rechten

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Kies je voor HBO-Rechten, dan word je een praktijkgerichte jurist die zeer goed op de hoogte is van het recht en de actuele wet- en regelgeving.


Omschrijving
Veel bedrijven en instellingen hebben juristen nodig die het recht in de praktijk kunnen toepassen en die ook nog eens beschikken over goede sociale en communicatieve vaardigheden. Met de praktijkgerichte opleiding HBO-Rechten kun jij prima inspelen op deze vraag. Het is een brede juridische opleiding op het terrein van het burgerlijk(proces)recht, straf(proces)recht en staats- en bestuursrecht. Ook krijg je inzicht in het internationale recht.

Bij grote, complexe processen zorg je ervoor dat de samenwerking tussen advocaten, notarissen en andere betrokkenen vlekkeloos verloopt. Een deel van je werk bestaat uit het verzamelen en ordenen van informatie. Jij zorgt dat er licht komt in de wirwar van gegevens.


1st year
De opleiding HBO-Rechten heeft een eigen propedeuse met inleidende vakken op het gebied van recht. Tijdens de propedeuse krijg je een brede inleiding in het recht en maak je kennis met de rechtsgebieden.

3rd year
Je stage is meestal je eerste uitvoerige kennismaking met jouw toekomstige werkveld. Je loopt in het derde jaar vijf maanden stage. Een mooie manier om je opgedane kennis in de praktijk te brengen.

After graduation
Veel bedrijven en instellingen hebben praktijkgerichte juristen nodig die beschikken over goede sociale en communicatieve vaardigheden. De hbo-opleiding Rechten is hiervoor een prima basis.

Curriculum
HBO-Rechten is een beroepsopleiding. Dat betekent dat er niet alleen voldoende aandacht is voor de juridische theorie, maar ook voor belangrijke praktische juridische vaardigheden. Een belangrijk deel van je opleiding zit je niet in de collegebanken, maar ontdek je de juridische beroepspraktijk.

Internship
Je stage is meestal je eerste uitvoerige kennismaking met jouw toekomstige werkveld. Je loopt in het derde jaar vijf maanden stage. Een mooie manier om je opgedane kennis in de praktijk te brengen!

De doelstellingen van jouw stage zijn onder meer:

* kennismaken met de beroepspraktijk en je oriënteren op je toekomstige functie
* werken aan je sociale en communicatieve vaardigheden
* ervaren hoe het er in een organisatie aan toe gaat
* werken aan zelfstandigheid, flexibiliteit, het omgaan met onzekerheid en het nemen van initiatieven.

Job perspective
Met je diploma van de opleiding HBO-Rechten kun je kiezen uit verschillende interessante functies, zoals bijvoorbeeld:

bedrijfsjurist
juridisch adviseur
juridisch (beleids)medewerker
juridisch medewerker bij de rechtbank
parketsecretaris
rechtshulpverlener
support lawyer

Student profile
De weg naar een succesvol jurist begint met de studie HBO-Rechten. Om de opleiding succesvol te doorlopen moet je bereid zijn tijd en energie te steken in de studie. Je bent een echte doorzetter en bereid hard en veel te werken om je kennis en vaardigheden te vergroten.

De werkzaamheden van een hbo-jurist in de praktijk bestaan vooral uit:
* lezen (van wetboeken, handboeken, uitspraken)
* schrijven (van brieven, adviezen, pleidooien)
* spreken (beantwoorden van vragen, presenteren, pleiten)
Je bent je ervan bewust dat dit ook de vaardigheden zijn waarmee je je voornamelijk tijdens de studie zult bezighouden. Essentieel voor een succesvol begin en verloop van de studie is affiniteit met en een bovengemiddelde beheersing van de Nederlandse taal. Je moet ook goed kunnen luisteren en in staat zijn om over je eigen handelen te kunnen reflecteren.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/hbo-rechten/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B