Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Fysiotherapie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Ben je geïnteresseerd in het menselijk lichaam en in het begeleiden en coachen van mensen? Ben je ondernemend, creatief en flexibel? Kies dan voor de opleiding Fysiotherapie aan de HAN in Nijmegen.


Omschrijving
Als fysiotherapeut weet je hoe het menselijk lichaam functioneert, beweegt, hoe ons lijf reageert op belasting en inspanning èn hoe het daarvan herstelt. Je kent behandelmethodes om dit herstelproces te ondersteunen of te verbeteren. Die kennis draag je over op individuele cliënten /patiënten.

Fysiotherapie is heel veel meer dan masseren en oefeningen geven. Gedurende de intensieve opleiding en vooral tijdens de stage ontdek en leer je hoeveel positieve invloed je kunt uitoefenen op de gezondheid van een cliënt of patiënt en dat de manier die je daar- voor kiest, eindeloos kan variëren. Je gebruikt daarvoor verschillende methoden, zoals:

  • Training
  • Massagetechnieken
  • Coachen
  • Adviseren

Je gaat in je beroep als fysiotherapeut niet alleen aan de slag met het bewegen van het lichaam, de botten en de spieren, maar ook met het gedrag van mensen. Je hebt veel praktische kennis nodig over:

  • Genezen (curatief behandelen)
  • Preventie
  • Coaching
  • Ondernemen

De HAN heeft ook een Topsportklas Fysiotherapie op het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Papendal in Arnhem. Specifiek bedoeld voor topsporters met een omvangrijk trainings- en wedstrijdprogramma.


1st year
Tijdens je studie maak je allereerst kennis met verschillende ziektebeelden. Je leert hoe je cliënten onderzoekt, behandelt of anderszins beïnvloedt. Ook leer je wat 'ziek of geblesseerd zijn' in werkelijkheid betekent voor patiënten en hun omgeving en welke verantwoordelijkheid jij én de patiënt hebben bij het herstel. Je loopt ook kleine oriënterende stages. Deze voltijdopleiding is dus vanaf het begin best pittig te noemen.

2nd year
Tijdens de hoofdfase van je opleiding ga je nog dieper in op het bewegend functioneren van mensen. Dat doe je vanuit echte problemen van patiënten. Deze problemen worden nu een stuk moeilijker. Je gaat bijvoorbeeld werken met neurologische problematiek en klachten waar je niet 1-2-3 een oorzaak voor kunt vinden. Dat doe je met patiëntendemonstraties en korte stages.

3rd year
In het derde jaar begin je met een stage van 20 weken van 24 uur per week. Daarna volg je een minor of doe je een projectstudie. In het vierde jaar begin je met een minor of een projectstudie en daarna eindig je met een afsluitende stage van 20 weken van 28 uur per week.

4th year
In het afstudeertraject leer je zelf praktijkgericht onderzoek uitvoeren, waardoor je leert jezelf, behandelmethodes en het beroep te verbeteren. Dit kan voor elke student weer anders zijn. Het hangt af van de volgorde die je in de hele hoofdfase hebt gekozen. Na het behalen van je diploma Fysiotherapie mag je je 'Bachelor of Science' noemen.

After graduation
Als afgestudeerd fysiotherapeut mag je je Bachelor of Science noemen. Als je nog verder wilt gaan met een master, zijn er wat betreft masteropleidingen meerdere mogelijkheden. Afhankelijk van de minor die je gekozen hebt, heb je al dan niet recht op een verkorte vervolgopleiding. Een voorbeeld van zo'n verkorte vervolgstudie is de Master Bewegingswetenschappen.

Characteristics
Waarom Fysiotherapie studeren aan de HAN in Nijmegen?

* HAN Fysiotherapie wordt al vele jaren gekwalificeerd als topopleiding; ook in 2017.
* Excellente voorzieningen (praktijkhuis en -coaching)
* Uitgebreid aanbod verdiepende en vakgerichte minoren
* Multiprofessionele samenwerking met andere paramedische, verpleegkundige studies
* Hoogwaardige sport- en testfaciliteiten met bewegingslaboratorium
* Samenwerking met Papendal en NOC*NSF
* Intensieve samenwerking met ziekenhuizen en universiteit

Curriculum
De voltijdopleiding Fysiotherapie aan de HAN is pittig. Dat moet ook, want werken als fysiotherapeut is meer dan het uitvoeren van een opdracht. Je moet zelfstandig oplossingen voor gezondheidsklachten vinden. Een protocol of een vragenlijst is alleen maar een hulpmiddel als je straks je diagnoses stelt. Je hebt veel kennis nodig over curatief behandelen (genezen), preventie en coaching, maar ook over ondernemen. Daarom is de opleiding intensief!

Draw selection
Meer informatie op:
https://www.han.nl/opleidingen/bachelor/fysiotherapie/vt/selectie-en-plaatsing/

Job perspective
Als afgestudeerd fysiotherapeut kom je redelijk makkelijk aan een baan, en het werk is meestal op hbo-niveau. Wel werken de meeste fysiotherapeuten parttime, bijvoorbeeld in een eigen praktijk of in een verpleeghuis, ziekenhuis of sportschool (bron: Keuzegids HBO Voltijd 2018).

Student profile
Als je kiest voor Fysiotherapie, leer je vooral over het bewegend functioneren van het menselijk lichaam en alles wat dat bewegen positief kan beïnvloeden. Fysiotherapie is heel veel meer dan masseren en oefeningen geven. Gedurende de opleiding en vooral tijdens de stage ontdek en leer je hoeveel positieve invloed je kunt uitoefenen op de gezondheid van een cliënt of patiënt en dat de manier die je daar- voor kiest, eindeloos kan variëren.

Study advise
In het eerste studiejaar kun je 60 studiepunten behalen. Haal je minder dan 52,5 studiepunten, dan krijg je een bindend negatief studieadvies (BNSA). Dat betekent dat je moet stoppen met de opleiding.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/fysiotherapie/vt/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B