Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Facility Management - Academie Diedenoort

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Het organiseren van een megaconcert of evenement of de ideale inrichting bepalen voor een kantoorpand: dat is werk voor de facility manager! Ben jij zo'n organisatietalent?


Omschrijving
Facility Management is het vak voor veelzijdige mensen met een praktische instelling en een bedrijfskundige feeling. Of je nu zorgt voor de veiligheid in een ziekenhuis of voor lekkere koffie in de kantine, je moet je steeds bedenken 'Hoe organiseer ik het, wat kost het en wat levert het ons op?'. En daarbij gaat het altijd om mensen: tevreden klanten en medewerkers.
1st year
In het eerste halfjaar van je propedeuse staat bedrijfskunde centraal. Hiermee leg je de basis voor Facility Management als toegepaste bedrijfskundige opleiding. Je krijgt vakken als bedrijfseconomie, marketing en recht. Maar ook Engels en Nederlands. Via excursies en gastcolleges maak je kennis met het werkveld van de facilitair professional. In het tweede halfjaar loop je zelfs al een korte kennismakingsstage. Verder volg je vakken als
evenementenmanagement en hospitality.

Characteristics
De opleiding Facility Management (FM) van de HAN is de duurzaamste FM-opleiding van Nederland. Hiervoor heeft deze opleiding het 3*** sterren keurmerk Duurzaam Hoger Onderwijs

Curriculum
In het 1e halfjaar staat bedrijfskunde als basis centraal. Bedrijfskunde houdt zich bezig met vraagstukken binnen bedrijven en kijkt daarnaar vanuit een integrale benadering. Het gaat daarbij om de organisaties zelf en om de marktomgeving waarin die organisaties staan. Zo staan vakken als bedrijfseconomie, marketing en recht op het programma en werk je in projectgroepen aan een bepaalde casus. Daarnaast wordt aandacht besteed aan onderzoek en Engels.

In de hoofdfase werk je aan opdrachten die direct zijn ontleend aan de praktijk van Facility Management. Op deze manier pas je de theorie toe in praktijk cases. In het derde jaar loop je een half jaar stage in het facilitaire werkveld. Ook de minor in het vierde jaar kun je als stage invullen.

In het programma van de hoofdfase leer je aan de hand van verschillende thema's. Bij elk thema horen facilitaire vakken, maar ook ondersteunende vakken zoals bedrijfseconomie, communicatie en onderzoek.

Werkplekinrichting
Ondernemen
Inkoop en uitbesteden
Beheer en onderhoud van gebouwen
Vastgoedmanagement
Logistiek in de zorg
Visieontwikkeling, strategie en beleid van een organisatie
Management en leidinggeven

Internship
De stage omvat ongeveer een half jaar, waarvan je 100 dagen dan binnen het stagebedrijf doorbrengt.

Om de op Facility Management gerichte competenties te bereiken, werk je aan de volgende FM-beroepstaken:

managen van services
managen van huisvesting
managen van facilitaire goederen- en dienstenstroom
Op welke beroepstaken de nadruk ligt is afhankelijk van de organisatie waar je stage loopt, de stagewerkzaamheden en de stageopdracht(en).


Student profile
Wil je starten met opleiding Facility Management, lees even verder wat we van je verwachten:

Je hebt talent voor organiseren
Dienstverlening zit in je genen
Je bent flexibel en veelzijdig
Je werkt graag met en voor mensen
Je hebt een bedrijfskundige feeling en bent niet bang voor cijfers

Study abroad
Veel bedrijven en organisaties werken internationaal. Dus kijkt ook de opleiding Facility Management over de grens. Zo krijg je in alle leerjaren Engels en is Internationale Bedrijfskunde een vast onderdeel van de opleiding. Dit vak omvat onder andere een meerdaagse excursie naar het buitenland. Daarnaast zijn er regelmatig gastsprekers met een internationale achtergrond

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/facility-management/vt/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B