Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Ergotherapie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Een speerpunt van de opleiding Ergotherapie bij de HAN is ergotherapeutisch ondernemen. Er is namelijk momenteel een grote behoefte aan ondernemende ergotherapeuten.


Omschrijving
Als ergotherapeut krijg je cliënten met heel verschillende hulpvragen. Bijvoorbeeld mensen die weer aan het werk willen, hun kind willen verzorgen, zelf een maaltijd willen koken of hun hobby weer willen uitoefenen.

In de behandelingen, de begeleiding en het advies van een ergotherapeut draait het allemaal om 'doen'. Daarbij ga je uit van de wil, mogelijkheden en leefomgeving van je cliënten. Als ergotherapeut werk je dus samen met mensen voor wie de alledaagse dingen niet meer gewoon zijn. Zodat ze zo goed mogelijk zelfstandig kunnen leven.

Je kijkt vooral naar wat mensen wél kunnen en wat ze daarvoor nodig hebben. Dat betekent dat je praktisch moet kunnen denken. Ook moet je oplossingsgericht zijn; creatief in het zoeken naar passende antwoorden op hulpvragen.

Een speerpunt van de opleiding Ergotherapie bij de HAN is ergotherapeutisch ondernemen. Er is namelijk momenteel een grote behoefte aan ondernemende ergotherapeuten. Dit houdt meer in dan de traditionele ondernemer die een praktijk runt. Het gaat ook over het aanleren van een ondernemende houding.


1st year
In je eerste jaar van je studieprogramma volg je modules om je bepaalde beroepstaken eigen te maken.

* Ergotherapie dicht bij huis
* Ouderen langer zelfstandig
* Duurzame inzetbaarheid (arbeid)
* Bijzondere van alledag
* Oefenen met simulatiebehandelingen
* Meedoen: op weg naar maatschappelijke participatie
* Gesprekstechniek
* Werken in praktijkgroepen

En je gaat direct aan de slag met de dagelijkse beroepspraktijk. Dat is niet alleen spannend maar ook heel leerzaam!

2nd year
Na je propedeuse geef je steeds meer zelf inhoud en vorm aan je studie. Je maakt verder kennis met de beroepstaken van een ergotherapeut. Daarbij krijg je een uitgebreider beeld van de verschillende doelgroepen die bij de ergotherapeut komen. De volgende onderwijsprogramma's kun je in het tweede jaar van Ergotherapie verwachten:

* Spelenderwijs
* Heft in eigen hande(le)n
* De onderzoekende ergotherapeut
* De wereld op z'n kop!
* Werk voor iedereen
* Ouderen met Beleving

3rd year
Hoe verder je studie vordert, hoe meer je in de praktijk bezig bent. In het derde studiejaar ga je op stage. Tijdens je stage werk je onder begeleiding als ergotherapeut.

In je eerste stage werk je aan een innovatieve opdracht om de ergotherapeutische dienstverlening te verbeteren. In je tweede stage werk je aan vergroting van de participatiemogelijkheden voor een bepaalde groep cliënten.

Daarnaast maak je 2 opdrachten en je volgt een verbredende of een verdiepende minor van een half jaar.

4th year
Je afstudeerproject voor de opleiding Ergotherapie doe je aan het einde van je studie in het vierde jaar in opdracht van een bedrijf of instelling. Tijdens de afstudeerfase loop je een langere periode stage en voer je een praktijkgericht onderzoek uit. Na het behalen van je diploma Ergotherapie mag je je 'Bachelor of Science' noemen.

After graduation
Bij de HAN bieden we naast bacheloropleidingen ook opleidingen aan voor professionals. Je kunt dan denken aan cursussen en masteropleidingen. Sommige opleidingen voor professionals worden in samenwerking met het bedrijfsleven aangeboden.

Characteristics
Studenten Ergotherapie aan de HAN zeggen vaak dat ze hun ondernemende leeromgeving erg waarderen. Als voorbeelden noemen ze:
* Praktijkhuis Ergotherapie
* De mediatheek
* Ruime lokalen
* Stilteruimtes
* Coaching en ondersteuning
* Moderne test- en oefenmaterialen
* Roosters met weinig tussenuren
* Toegankelijke docenten
* Open deuren en heldere communicatie

Curriculum
Je volgt niet alleen onderwijs, je helpt het ook vormen. Je bent dus gelijkwaardig aan je docenten. Gedurende de opleiding Ergotherapie leer je te analyseren welke problemen de cliënt precies heeft en hoe je hem of haar het beste kunt adviseren, behandelen of begeleiden, volgens een behandelplan.

Om dit goed te kunnen uitzoeken moet je weten hoe je professionele gesprekken voert met cliënten. Door gesprekken te oefenen met medestudenten en acteurs die voor cliënt spelen, leer je dat.

Ook leer je hoe je als ergotherapeut advies, instructie en voorlichting geeft die passen binnen regelgeving.

Job perspective
De meeste ergotherapeuten werken parttime, bijvoorbeeld in een eigen praktijk of in een verpleeghuis, ziekenhuis of sportschool. De kans dat je met een studie Ergo-, Mensendieck- en Cesartherapie een baan vindt, is groter dan bij Fysiotherapie. Toch zijn afstudeerders (nog) niet enthousiast over hun startpositie op de arbeidsmarkt – zij werken als enigen in veel gevallen onder hbo-niveau (bron: Keuzegids HBO Voltijd 2017, 2018).

Objectives
Tijdens je opleiding Ergotherapie breng je bijna de helft in de dagelijkse praktijk door. Je leert alles over hoe je een cliënt optimaal kunt begeleiden zodat hij of zij de voor hem of haar belangrijke alledaagse dingen (weer) kan uitvoeren.

Student profile
Ben je een doener, sociaal en geïnteresseerd in mensen? Bij Ergotherapie ontwikkel je jezelf tot een vernieuwende, ondernemende ergotherapeut. Als je kiest voor de hbo-opleiding Ergotherapie aan de HAN in Nijmegen leer je hoe je een cliënt optimaal kunt begeleiden zodat hij of zij de voor hem of haar belangrijke alledaagse dingen (weer) kan uitvoeren.

Study advise
In het eerste studiejaar Ergotherapie moet je 60 studiepunten behalen. Haal je minder dan 45 studiepunten, dan krijg je een bindend negatief studieadvies (BNSA). Je moet dan stoppen met de opleiding.

Study load
Studiebelasting 40 uur, waarin praktijk en theorie continu wordt gecombineerd in uiteenlopende werkvormen.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/ergotherapie/vt/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B