Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Vaktherapie (Creatieve Therapie)

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Jij helpt graag mensen? En je bent ook nog eens creatief? Dan is Vaktherapie (Creatieve Therapie) echt iets voor jou!


Omschrijving
Als creatief of psychomotorisch therapeut behandel je mensen met een hulpvraag met behulp van beeldend vormgeven, drama, muziek of beweging. In de behandeling werk je gericht aan veranderings- en/of acceptatieprocessen. Je helpt de cliënt zijn problemen op te lossen of leert hem hier anders mee om te gaan. Dit doe je door ervaringsgericht te werken en niet alleen te praten. Zo verbeter je hun kwaliteit van leven.

Je krijgt in je werk bijvoorbeeld te maken met psychiatrische patiënten, mensen met een verstandelijke beperking, tbs-patiënten, leerlingen, et cetera.


1st year
Tijdens het propedeusejaar Vaktherapie (Creatieve Therapie) (1e jaar) zet je de eerste stappen op het terrein van de door jou gekozen behandelvorm (muziek, drama, beeldend vormen of psychomotorische therapie).

* Je leert mensen te observeren en een behandelplan te ontwerpen;
* Je leert verschillende technieken binnen jouw gekozen behandelvorm.

2nd year
In het 2e jaar loop je één dag in de week stage. Hierin ga je voor het eerst je eigen behandelvorm (drama, beeldend vormen of muziek) overdragen aan een groep buiten de opleiding. De stage vindt voornamelijk plaats bij instellingen van speciaal onderwijs.

3rd year
In het 3e jaar loop je 4 dagen per week stage in een complexe beroepspraktijk. Meestal is dat bij een ggz-instelling op een klinische afdeling. Onder begeleiding van een vaktherapeut behandel je er mensen die complexe hulpvragen hebben en maak je bovendien deel uit van een multidisciplinair team.

4th year
In het 4e jaar staat de beroepstaak Onderzoek en Innovatie centraal. Je gaat een onderzoeksproject uitvoeren binnen een organisatie of instelling. Dit project vraagt veel van je zelfsturende, analytische en creatieve vaardigheden. Je gaat een vraag op systematische wijze onderzoeken. Je presenteert de resultaten van je onderzoek schriftelijk en in je medium. Je zorgt ervoor dat de resultaten innovatief zijn voor het vakgebied.

After graduation
Creatief therapeuten kunnen aan het werk in de gezondheidszorg, psychiatrie of bijvoorbeeld vluchtelingenwerk.

Application
Als je kiest voor Vaktherapie (Creatieve Therapie) (beeldend, drama, muziek of psychomotorische therapie) meld je je aan via de website van Studielink. Je krijgt vervolgens een uitnodiging voor een 'onderzoek aanvullende eisen'. Dit onderzoek dien je met succes te behalen.

Curriculum
Om aan de slag te kunnen als vaktherapeut, doe je tijdens de opleiding theoretische kennis op en ontwikkel je vaardigheden (zelfreflectie). Je leert bijvoorbeeld:
* Hoe je een behandelmethode en -plan vaststelt die het beste past bij de hulpvraag van de cliënt;
* Over ziektebeelden, zoals persoonlijkheidsstoornissen;
* Evalueren: wat is het effect van je behandeling?
* Over hoe je jouw gekozen middel (beeldend, drama, muziek of beweging) kunt inzetten in therapie.


Job perspective
Creatief therapeuten kunnen onder andere aan het werk in de gezondheidszorg, psychiatrie of bij vluchtelingenwerk. Het is momenteel niet eenvoudig om als creatief therapeut aan de slag te gaan. Afgestudeerden die werk vinden, werken vaak parttime en onder hbo-niveau. Het salaris is bescheiden, maar je kunt er goed van rondkomen (bron: Keuzegids HBO Voltijd 2018).

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/vaktherapie (creatieve-therapie)/vt/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B