Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Communication & Multimedia Design

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Wat zou jij verbeteren aan een app? Bijvoorbeeld in het gebruik, de uitstraling of de mogelijkheden?


Omschrijving
Met de opleiding Communication & Multimedia Design ben jij straks specialist op het gebied van nieuwe media. Je weet wat er allemaal mogelijk is en je bedenkt, ontwerpt en bouwt nieuwe media. Denk aan webdesign, interactieve animaties, games en apps.

Je ontdekt de vele mogelijkheden van dit vakgebied; van ontwerpen en game-ontwikkelen tot e-business en e-learning. Ook doe je kennis op over onder meer web- en mobile ontwerp, storytelling, interaction design, game design, bewegend beeld en geluid zoals video en interactieve animaties, social media en mediamanagement.

Na deze opleiding kun je aan de slag in een groot aantal functies, denk bijvoorbeeld aan: interaction designer, beeldschermvormgever, webdesigner of game-ontwikkelaar. Je werkt aan projecten voor klanten. Dat kan vanuit een media- of een designbureau of softwarebedrijf, maar ook vanuit een gespecialiseerde afdeling binnen een grote organisatie. Het proces loopt van het analyseren van een opdracht en het maken van schetsen en prototypes, tot en met het bouwen, testen en opleveren van een product. Het gaat daarbij bijna altijd om omvangrijke en complexe projecten, die worden uitgevoerd door een team van specialisten.


1st year
Je eerste jaar is opgebouwd uit 4 blokken, waarin je beroepstaken centraal staan. Je leert de basisvaardigheden op het gebied van communicatie en multimedia design, zoals het:

* Ontwerpen en realiseren van een website
* Bedenken van een marketingcampagne
* Uitwerken van multimedia concepten
* Maken van een interface
* Uitvoeren van onderzoek naar internet en samenleving

Je leert in je eerste jaar dus de basisvaardigheden van het vak, maar ook samenwerken en communiceren met opdrachtgevers.


2nd year
In de hoofdfase van je studie kies je je profiel (specialisme).

Per profiel zijn er drie semesters van een half jaar met daarin drie maal een project. Vaak voer je dit project uit voor een echte opdrachtgever. Vervolgens ga je een half jaar op stage (binnen het profiel zelf te kiezen).

3rd year
Je gaat een half jaar een minor volgen (keuzevak) en een half jaar een afstudeerstage doen, waarvan je het onderwerp binnen het profiel kunt kiezen.

Om die opdrachten goed uit te kunnen voeren, krijg je steeds eerst twee vakken die zijn toegespitst op die opdracht. Daarnaast leer je in het derde jaar hoe je onderzoek gericht op de praktijk uitvoert en loop je stage.


4th year
Je gaat zelf op zoek naar een afstudeeropdracht. Stage mag je met zijn tweeën doen, maar bij het afstuderen moet je zelfstandig bewijzen dat je hbo-waardig bent. Net als bij stage kun je zelf een bedrijf benaderen, maar ook hier kun je weer een beroep doen op het aanbod van opdrachten.

After graduation
Interaction designer, motion designer, multimediaprogrammeur, webdesigner of gameontwikkelaar. Allemaal mogelijke beroepen na het behalen van je diploma Communication & Multimedia Design. En natuurlijk de mogelijkheid om je eigen bedrijf te starten!

Characteristics
Bij CMD aan de HAN krijg je inspirerend onderwijs op het raakvlak van informatie, communicatie en media.

* Leren in teams staat centraal
* Zowel praktijkgericht als onderzoeksgericht
* Internationaal georiënteerd
* Ben je extra gedreven? Doe betaalde praktijkervaring op bij B302 of bij SRC (Student Research Center)
* Jouw mening staat centraal, zodat het onderwijs wordt doorontwikkelt en verbetert
* Je studeert in een innovatieve leeromgeving met persoonlijke begeleiding van ervaren docenten.

Curriculum
Je begint je opleiding met de communicatiepropedeuse. Je leert de basisvaardigheden op het gebied van communicatie en multimedia design. Denk aan het ontwerpen en realiseren van een website, bedenken van een marketingcampagne of onderzoek doen naar internetgebruik en samenleving.

Na het eerste jaar kies je voor een profiel, je werkt drie keer een half jaar lang aan een praktijkgerichte opdracht, je loopt stage, je volgt een minor en je gaat een half jaar afstuderen.


Internship
Tijdens de projecten heb je contact met het bedrijfsleven. Zij zijn vaak opdrachtgever. Stage en afstuderen is het 'echte werk': als student van Communication & Multimedia Design ga je twee keer een half jaar de praktijk in. Tijdens je stage voer je alleen of samen met een medestudent een project uit voor een bedrijf, organisatie of instelling. Je werkt individueel en in teamverband.

Job perspective
Als ontwerper kun je, afhankelijk van je specialisatie, aan de slag bij ontwerpbureaus, reclamebureaus, multimediabedrijven, uitgevers, gamedevelopers of als zelfstandige. Het lukt afgestudeerden goed om werk te vinden op hbo-niveau. Het salaris dat ze hierbij verdienen is oké, maar minder hoog dan bij veel andere technische studies. (bron: Keuzegids HBO Voltijd 2018).

Objectives
Je ontdekt met Communication & Multimedia Design veel creatieve mogelijkheden en toepassingen: van ontwerpen en game-ontwikkelen tot e-business en e-learning. Ook doe je kennis op over onder meer:

* Web- en mobile ontwerp
* Storytelling
* Interaction design
* Game design
* Bewegend beeld en geluid, zoals video en interactieve animaties
* Social media
* Mediamanagement

Student profile
Je houdt van het uitwerken van ideeën en het creëren van verrassende producten op het gebied van websites, interactieve animaties, games of apps. Kies voor de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) aan de HAN en je leert hier alles over. Plus je doet gelijk praktijkervaring op!

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/communicatie-multimedia-design/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B