Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Automotive

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
Bij HAN Automotive in Arnhem ben je bezig met het ontwerpen, testen, managen, onderhouden en produceren van een wegvoertuig. Werken aan je kennis, vaardigheden en professionele houding is vereist.


Omschrijving
Deze opleiding

  • wordt ook als voltijdopleiding in het Engels aangeboden (Automotive Engineering);
  • kan als deeltijdopleiding worden gevolgd.

Het Automotive onderwijs is opgebouwd uit modules en projecten. Geen losse vakken, maar modules waarin verschillende expertisegebieden zijn geïntegreerd. Parallel aan de modules leer je werken in projecten. De projecten zijn gebaseerd op echte beroepssituaties. Samen met een aantal medestudenten vorm je het projectteam dat de projectopdracht uitvoert. Docenten begeleiden jullie daarbij als tutor en expert. Maar je bepaalt je eigen koers!

Vaak werk je samen met de praktijk en soms ook met het lectoraat, de onderzoeksafdeling van HAN Automotive. Bij de uitvoering van de projecten ga je onderzoekend te werk.

De HAN heeft veel moderne praktijkruimten, die worden beoordeeld als excellent! Daar ben je bezig met het ontwikkelen, testen en verbeteren van allerlei voertuigen.

Met jouw hbo-diploma kun jij straks wereldwijd aan de slag als ontwerper/constructeur, testingenieur, productmanager of technisch specialist in de auto-industrie. Jouw werkterrein? Autofabrikanten en -importeurs, toeleveranciers, onderzoeksinstituten en testcentra.


1st year
In het eerste anderhalve jaar van Automotive wordt de basis gelegd voor je verdere hbo-opleiding. Je maakt kennis met veel verschillende projecten en modules die zijn toegespitst op hoogwaardige autotechniek en werktuigbouwkunde. Zo ontdek je wat je leuk vindt en waar jouw talenten liggen! En je wordt op alle automotive expertisegebieden zodanig uitgedaagd dat je kunt gaan aanvoelen of de opleiding aansluit bij je capaciteiten. Gebruik dit eerste jaar om na te gaan of de studie bij je past!

2nd year
Na de propedeuse weet je wat HAN Automotive je te bieden heeft. In de hoofdfase ga je je steeds verder verdiepen en specialiseren. Je bepaalt je eigen koers en de zeer ervaren docenten bij Automotive helpen je hierbij! Op basis van jouw interesses en ambities beslis je welke specialisatie je wilt volgen.

Welke kennis en vaardigheden je gaat ontwikkelen is persoonlijk. Daarom kijken docenten samen met jou wat jij al kunt en wat je nog moet leren. Van tijd tot tijd bespreken jullie hoe het gaat.

3rd year
Inmiddels heb je je weg gevonden in een van de 5 specialisaties:

* Business Management
* Manufacturing
* Powertrain
* Structural Design
* Vehicle Technology

Tijdens de opleiding, dus ook in het 3e jaar, krijg je ondersteunende expertisegebieden:

* Autotronica & Control
* Professional Skills
* Technical Support

Je voert verder opdrachten uit in de praktijk en krijgt steeds meer verantwoordelijkheid in je projectgroep. Ook ga je op stage, in Nederland of over de grens (BMW, Daimler e.d.)

4th year
Het laatste jaar van je hbo-opleiding Automotive staat helemaal in het teken van afstuderen. Je werkt zelfstandig aan je afstudeerproject. Met deze 'proeve van bekwaamheid' toon je aan dat je zelfstandig je competenties kunt inzetten bij de uitvoering van een opdracht op hbo-niveau. Bij het behalen van je diploma mag je je Bachelor of Science noemen.

After graduation
Met jouw hbo-diploma Automotive kun jij straks wereldwijd aan de slag als ontwerper/constructeur, testingenieur, productmanager of technisch specialist in de auto-industrie. Je kunt ook kiezen voor een baan bij bijvoorbeeld Volkswagen, BMW, Volvo of Daimler. Of je kiest voor de groeiende markt van speciale voertuigen, zoals landbouwmachines en speciaal transport.

Characteristics
De theorie oefen je in de praktijk, want je wordt tijdens de opleiding uitgedaagd om steeds weer met slimme ideeën te komen. Je werkt samen met andere studenten aan uitdagende opdrachten en projecten. Bijvoorbeeld in het laboratorium, maar ook bij HAN Hydromotive (meedoen aan Shell Ecomarathon), rallyteam HART of motorraceteam HRT. Er zijn veel moderne praktijkruimten die beoordeeld zijn als excellent! Daar ben je bezig met het ontwikkelen, testen en verbeteren van allerlei soorten voertuigen.

Curriculum
Bij de hbo-opleiding Automotive in Arnhem ben je bezig met alles wat komt kijken bij het ontwerpen, testen, managen, onderhouden en produceren van een voertuig. Om je doel te behalen en je carrière te starten als Automotive Engineer is werken aan je kennis, vaardigheden en houding vereist. Tijdens je 4 jarige studie bij HAN Automotive zul jij je sterk ontwikkelen. Zeer ervaren docenten bij Automotive gaan je daarbij helpen.

Het Automotive onderwijs is opgebouwd uit modules en projecten. Geen losse vakken, maar modules waarin verschillende expertisegebieden zijn geïntegreerd. De projecten zijn gebaseerd op echte beroepssituaties. Samen met een aantal medestudenten vorm je het projectteam dat de projectopdracht uitvoert.

In de eerste anderhalf jaar leg je een basis in de Automotive expertisegebieden. Tot die tijd is de basisvorming voor iedere student gelijk. Daarna volg je min of meer je eigen koers bij stage, minor keuze en afstuderen. In de hoofdfase kun je eigen keuzes maken die aansluiten bij je eigen voorkeuren. Er zijn 5 specialisaties:
* Business Management
* Manufacturing
* Powertrain
* Structural Design
* Vehicle Technology

Tijdens de gehele opleiding krijg je de volgende ondersteunende expertisegebieden:
* Autotronica & Control
* Professional Skills
* Technical Support

Welke kennis en vaardigheden je gaat ontwikkelen bij HAN Automotive is persoonlijk. Want iedereen is anders. Daarom kijken docenten samen met jou wat jij al kunt en wat je nog moet leren. Van tijd tot tijd bespreken jullie hoe het gaat.

Graduation
Je kiest een afstudeerproject bij een bedrijf in Nederland of buitenland, bij het Lectoraat Mobiliteitstechnologie of bij het Lectoraat Voertuigmechatronica van het Instituut Automotive. Je gaat aan het werk, zodra jouw plan van aanpak is goedgekeurd. Assessoren vanuit de opleiding en je bedrijfsbegeleider beoordelen jouw afstudeerrapport en de presentatie daarvan. Krijg je een voldoende of hoger? Dan ben je afgestudeerd en kan het 'echte werk' beginnen!

Je vierde en laatste jaar begint met een minor. Dit is een door jou gekozen module waarin je je verder specialiseert in je eigen vakgebied of je juist breder ontwikkelt. Voorbeelden: Lightweight of Autotronica. Daarna sluit je je studie af met een afstudeeropdracht.

Je kiest een afstudeerproject bij een bedrijf in Nederland of buitenland, bij het Lectoraat Mobiliteitstechnologie of bij het Lectoraat Voertuigmechatronica van het Instituut Automotive. Je gaat aan het werk, zodra jouw plan van aanpak is goedgekeurd. Assessoren vanuit de opleiding en je bedrijfsbegeleider beoordelen jouw afstudeerrapport en de presentatie daarvan. Krijg je een voldoende of hoger? Dan ben je afgestudeerd en kan het 'echte werk' beginnen!

Instruction modes
Je staat er tijdens je opleiding Automotive niet alleen voor. Je kunt rekenen op advies en ondersteuning van een professionele studieloopbaanbegeleider, die jou helpt bij het maken van goede keuzes.

Internship
Natuurlijk bestaat de bacheloropleiding Automotive niet alleen uit theorie, je brengt jouw kennis en vaardigheden ook in de praktijk. Dit gebeurt tijdens een stage bij een topbedrijf in binnen- of buitenland. Je ontwikkelt jouw kennis en vaardigheden en doet meteen de nodige werkervaring op.

Natuurlijk bestaat de bacheloropleiding Automotive niet alleen uit theorie, je brengt jouw kennis en vaardigheden ook in de praktijk. Dit gebeurt tijdens een stage bij een topbedrijf in binnen- of buitenland. Je ontwikkelt jouw kennis en vaardigheden en doet meteen de nodige werkervaring op.

Een stage is bedoeld om te leren. Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid, maar krijgt begeleiding vanuit de opleiding en je stagebedrijf. Je overlegt samen aan welke stagedoelen jij gaat werken. Je rondt je stage af met een beoordeling van je stageverslag, een portfolio van producten en een presentatie. Aan het einde van je stage ben je een ervaring en veel kennis rijker!

Welke kennis en vaardigheden (competenties met een duur woord) je gaat ontwikkelen, is persoonlijk. Want iedereen is anders. Daarom kijken docenten samen met jou wat jij al kunt en wat je nog moet leren. Van tijd tot tijd bespreken jullie hoe het gaat. Je krijgt feedback en opdrachten die jou helpen om verder te komen in je leerproces.

Job perspective
Met Automotive op hbo-niveau kun je in het begin nog wat moeite hebben met het vinden van een baan. Maar als je werk heb gevonden is dat vrijwel altijd op hbo-niveau en tegen een vorstelijk salaris. Een deel van de afgestudeerden besluit door te studeren op de universiteit. (bron: Keuzegids HBO Voltijd 2018).

Objectives
De snelle ontwikkelingen in de Automotive branche vragen om Automotive Engineers! Met jouw hbo-diploma Automotive kun jij straks wereldwijd aan de slag als ontwerper/constructeur, testingenieur, productmanager of technisch specialist in de auto-industrie. Je kunt ook kiezen voor een baan bij bijvoorbeeld Tesla, Volkswagen, BMW, Volvo of Daimler. Of je kiest voor de groeiende markt van speciale voertuigen, zoals landbouwmachines en speciaal transport.

Student profile
Hoe zou jij zelf een 50 cc motorblok verbeteren? Bijvoorbeeld als het gaat om sneller, zuiniger of milieuvriendelijker? Tijdens de hbo-opleiding Automotive bij de HAN in Arnhem ben je constant bezig met het ontwikkelen van techniek. Dit doe je voor auto's, maar ook voor motoren, bedrijfsvoertuigen en race- of rallywagens! Word ingenieur in de autobranche! Maar wat houdt deze opleiding voor jou in?

Study abroad
Jaarlijks worden er veel projecten, stages en afstudeerprojecten uitgevoerd bij de grote automobielfabrikanten in Duitsland en Engeland (denk aan Volkswagen, BMW of Bentley). Ook in andere landen zijn er mogelijkheden.

Study advise
Uiterlijk aan het einde van de propedeuse (duurt ongeveer anderhalf jaar) krijg je een schriftelijk advies over de voortzetting van je opleiding. Bij voldoende resultaten krijg je een positief studieadvies en kun je door naar de hoofdfase van je opleiding. Wanneer je te weinig studiepunten hebt behaald, kun je een bindend negatief studieadvies krijgen. In dat geval word je uitgeschreven uit de opleiding.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/automotive/vt/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B