Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Accountancy

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Samenvatting
De opleiding Accountancy is iets voor jou als je een goede cijferaar bent, maar ook begrijpt wat er speelt in de onderneming.


Omschrijving
Voor elk bedrijf, groot of klein, is het belangrijk te weten hoe het er financieel voor staat. Eigenaren, schuldeisers, werknemers en aandeelhouders: ze willen allemaal weten hoe het bedrijf draait. Als accountant zorg jij voor een correct beeld van de financiële situatie. Als jij de jaarrekening goedkeurt, weet iedereen weer waar hij aan toe is.

Met de bacheloropleiding Accountancy kun je aan de slag als wettelijke controleur van jaarrekeningen of adviseur voor de ondernemer op het terrein van administratie, financiën en belastingen.

Binnen de Accountancy kun je 4 beroepstaken onderscheiden:

  • Controle: het uitvoeren van een volledig controleproces van risico-analyse tot verklaring
  • Administratieve dienstverlening: het voorbereiden van de financiële informatie voor interne en externe rapportages
  • Fiscaliteit: ondersteunen van de klant bij de belastingverplichtingen
  • Advisering: het geven van uiteenlopende adviezen

Daarnaast heb je verstand van automatisering. Uiteraard kun je niet op alle terreinen specialist zijn. Als accountant stel je de diagnose en wijs je vervolgens de weg naar bijvoorbeeld:
  • Belastingadviseurs
  • Organisatieadviseurs
  • Juristen


1st year
Het eerste jaar van de opleiding Accountancy is het propedeusejaar. Je oriënteert je dit jaar op je studie en je toekomstige beroep.

Je volgt de propedeuse samen met studenten van de andere opleidingen van het instituut Financieel Management: Bedrijfseconomie (Finance & Control) en Finance, Tax and Advice.

Je legt tijdens de propedeuse een brede basis voor de rest van je opleiding. Je leert het speelveld van je toekomstige beroep kennen én de spelers die je daar tegenkomt. De propedeuse is ook bedoeld als oriëntatieperiode: na een jaar kun je nog zonder problemen en zonder studievertraging overstappen naar een van de andere drie opleidingen binnen Financieel Management.

2nd year
In het tweede jaar verdiep je je in de kernvakken. Je doet veel kennis op over controle, administratieve dienstverlening,
fiscaliteit en advisering. Verder ga je naar een accountantskantoor voor een korte oriëntatiestage.

3rd year
In het derde jaar verdiep je je in de kernvakken. Je doet veel kennis op over controle, administratieve dienstverlening,
fiscaliteit en advisering. In het derde jaar ga je een half jaar op stage. Dit gebeurt meestal ook bij een accountantskantoor. Tijdens deze periode pas je je kennis toe in het werkveld. Je leert dan de kneepjes van het vak.

4th year
Minor
In het vierde jaar doe je de verplichte Accountancy-minor: de zogenaamde 'Overall toets'. Het is een landelijk examen
waarvoor de beroepsvereniging de eindtermen vaststelt. Als je slaagt, beheers je dus het niveau wat nodig is in het actuele werkveld.

Afstuderen
In je afstudeeropdracht onderzoek en adviseer je een bedrijf rondom een actueel
en concreet bedrijfsprobleem.

After graduation
Je kunt veel kanten op met hbo-opleiding accountancy. Je gaat bijvoorbeeld werken bij een accountantskantoor of als interne accountant bij een bedrijf of de overheid. De functies die jij kunt vervullen, lopen uiteen van administratief dienstverlener van een klein bedrijf tot controleur van een beursgenoteerde onderneming.

Characteristics
Als accountant schets je een getrouw beeld van de financiële situatie in een bedrijf, zodat ondernemers, bestuurders en beleggers daar hun beslissingen op kunnen baseren. Ook ben je steeds meer de adviseur voor de ondernemer. Zeker in economisch onzekere tijden is ondersteuning en begeleiding van een deskundige, integere accountant onmisbaar. Een mooie rol voor jou?

Je neemt tijdens de opleiding direct een kijkje in de praktijk. Bijzonder is hierbij het 'Praktijkhuis'. Al in het tweede jaar van je opleiding maak je hierbij kennis met de praktijk, waarbij je bij echte organisaties aan de slag gaat en hen helpt met administratieve zaken en andere financiële werkzaamheden. Je leert praktijkproblemen te analyseren. Je wordt deskundig op veel gebieden. Van het controleren van de jaarrekening tot het geven van financieel advies: als accountant moet je op uiteenlopende gebieden deskundig zijn. Dat zie je terug in je opleiding. Je leert hier alles over:

* Accountantscontrole
* Administratieve organisatie
* Externe verslaglegging
* Bedrijfseconomie
* Bedrijfsadministratie
* Belastingrecht

Curriculum
Bij de opleiding Accountancy leer je een juist beeld te schetsen van de financiële situatie van een bedrijf. Je krijgt een aantal kernvakken, zoals boekhouden, bedrijfseconomie en belastingrecht. Je leert hoe je een jaarrekening samenstelt en controleert. Daarnaast leer je hoe een bedrijf processen zó kan vastleggen, dat het management over de juiste informatie beschikt om besluiten te nemen.

De opleiding Accountancy bestaat uit een propedeusejaar en de hoofdfase, die drie jaar duurt. Zeker in het eerste leerjaar heb je veel contacturen en kun je rekenen op een goede begeleiding. In het derde jaar loop je stage bij een accountantskantoor. Maar ook op andere momenten in je opleiding neem je een kijkje in de praktijk. Bijzonder is hierbij het 'Praktijkhuis'. Al in het tweede jaar van je opleiding maak je hierbij kennis met de praktijk, waarbij je bij echte organisaties aan de slag gaat en hen helpt met administratieve zaken en andere financiële werkzaamheden.

Matching
De studiekeuzecheck maakt deel uit van de aanmeldprocedure en laat je zien of er een goede match bestaat tussen jou en de opleiding. Het is geen test of toets, dus je hoeft je niet voor te bereiden. De studiekeuzecheck bestaat uit:

1. Online vragenlijst
Je start altijd met een online vragenlijst.

2. Afspraak bij de HAN
Voor de opleiding Accountancy krijg je een individueel gesprek bij de HAN in Arnhem of Nijmegen.

Student profile
Kies je voor de opleiding Accountancy dan beschik je over goede rekenvaardigheden. Ook beschik je over goede lees- en schrijfvaardigheid van de Nederlandse taal. Houd er rekening mee dat delen van de lesstof in het Engels zijn. Je leesvaardigheid Engels is voor de studie Accountancy erg belangrijk.

Verder:
*heb je interesse in de economische actualiteit,
*vind je het leuk om kritisch naar zaken te kijken,
*houd je ervan zaken uit te zoeken (puzzelen),
*ben je gedisciplineerd


Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.han.nl/opleidingen/bachelor/accountancy/vt/
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding B