Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Oefentherapie Mensendieck

Hogeschool van Amsterdam

  • Beschrijving
  • Overzicht

Een oefentherapeut is een expert in gezond bewegen. Je geeft mensen met langdurige klachten inzicht in hoe ze bewegen. In de kern komt oefentherapie neer op het veranderen van het dagelijks bewegen.


PRAKTIJKVOORBEELD
Stel je voor, Lisa is tijdens het wielrennen in de zomer gevallen en heeft sinds die tijd pijn in haar nek en linkerschouder. Omdat ze zo gedreven is in werk en privé zorgt dit voor vermoeidheidsklachten. Als oefentherapeut analyseer je samen met Lisa hoe zij op dit moment beweegt, hoe zij haar pijn ervaart en wat zij zou kunnen doen om haar dagelijkse bewegen te veranderen. Je stelt samen met Lisa een therapieplan op en bekijkt wat zij weer wil kunnen in haar werk in de ict en hoe zij haar hobby yoga weer kan oppakken.

WAAR GA JE WERKEN?
Je werkt met kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Je behandelt en begeleidt mensen met langdurige pijnklachten aan het bewegingsapparaat. Als oefentherapeut kun je een eigen praktijk starten, bij een instelling of bij een bedrijf aan de slag.

Als oefentherapeut kun je je specialiseren in bepaalde doelgroepen, maar ook is een specialisatie binnen het werkveld mogelijk. Je kunt gaan werken als kindertherapeut, zwangerschapstherapeut, psychosomatisch therapeut (behandelt ook psychische klachten) of revalidatietherapeut voor ouderen.

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij (HAVO)
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
MBO niveau 4


Kosten
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

admission

Je wordt tot deze opleiding toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo-, of mbo-4 diploma. Er zijn geen aanvullende eisen. Wel adviseren we je biologie te kiezen voor een betere aansluiting.

characteristics

*Je doet al op de opleiding veel praktijkervaring op. Het werkveld zorgt voor een breed aanbod aan stageplekken.
*Oefentherapie Mensendieck is een unieke opleiding. Alleen de Hogeschool van Amsterdam biedt deze aan. Het is een kleine opleiding; studenten zijn positief over de sfeer.
*Tijdens je bachelor kun je de Honours Module Voorbereiding Master Human Movement Sciences (VU) volgen. Om je al tijdens je bachelor Oefentherapie te kwalificeren voor de start met een Master Bewegingswetenschappen.

curriculum

De opleiding Oefentherapie werkt met competentiegericht onderwijs. Je lost actuele beroepsvraagstukken op waarin je kennis, vaardigheden en beroepshouding samenkomen. De aard van de opdrachten verschilt en wordt complexer naarmate je vordert in de opleiding.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240