Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Academie voor Lichamelijke Opvoeding

Hogeschool van Amsterdam

  • Beschrijving
  • Overzicht

Op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) krijg je een fysiek én intellectueel uitdagend programma waarin onderwijskundige, organisatorische en leidinggevende vaardigheden centraal staan.


Je wordt opgeleid tot eerstegraads docent lichamelijke opvoeding. Je leert alles wat je moet weten over het menselijk bewegen en lesgeven. Uiteraard ben je zelf volop sportief bezig onder andere met vakken als Atletiek, Spel, Bewegen en Muziek, Turnen, Zelfverdediging en Zwemmen.

Een docent lichamelijke opvoeding heeft ook medisch-biologische kennis. Je krijgt daarom vakken als Biomechanica, Fysiologie, Trainingsleer en Kinesiologie. Dankzij het vakgebied sociale wetenschappen krijg je inzicht in alle vormen van menselijk gedrag waarmee docenten te maken krijgen. Denk aan vakken als Psychologie, Pedagogiek en Communicatie.

Je loopt vanaf het eerste jaar al stage in het onderwijs. Tijdens de opleiding leer je hoe je een evenment organiseert en behaal je een sportspecialisatie naar keuze. In het vierde jaar specialiseer je je door het volgen van een minor naar keuze. Je rondt je studie af met een eindstage.

Na je opleiding kun je lesgeven binnen alle typen onderwijs: van basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs tot het universitair sportcentrum.

Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij (HAVO)
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO)
Natuur en Techniek (HAVO)
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
MBO niveau 4
HBO propedeuse


Kosten
2018 Full-time Wettelijk voorgeschreven € 2060 / jaar

1st year

Na het eerste jaar heb je de basiskennis en -vaardigheden van lichamelijke opvoeding en het lesgeven hierin onder de knie. Je loopt stage in het basis- of voortgezet onderwijs, maar ook bij een sportvereniging of buurthuis.

admission

Voor de vooropleiding gelden verder geen aanvullende eisen. Wel hanteert deze opleiding een aantal aanbevelingen: het profiel Natuur en Gezondheid sluit het beste aan op de ALO en het vak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) in je examenpakket is een pluspunt.

Daarnaast moet je een motorische toelatingstest en een psychologische meting met goed gevolg afleggen en medisch goedgekeurd worden door een sportarts.

curriculum

Tijdens de ALO leer je alles wat je moet weten over bewegen en lesgeven. Het vakgebied Sociale Wetenschappen geeft je inzicht in het gedrag en de ontwikkeling van kinderen. Inzicht in de motorische ontwikkeling van kinderen krijg je bij het vak Motorisch Leren. Kennis waar je later als docent veel aan hebt. Je krijgt les in Psychologie, Pedagogiek en Communicatie. Een gymdocent moet ook beschikken over medisch-biologische kennis. Dit leer je met vakken zoals Anatomie, Fysiologie en EHBSO.

job perspective

Door het volgen van een minor in het vierde jaar kun je je kennis en vaardigheden verdiepen of verbreden. Denk aan een functie als trainer bij sportverenigingen, bewegingsdeskundige in een revalidatiecentrum of combinatiefunctionaris bij een gemeente.

Op je visitekaartje kan staan:
*docent lichamelijke opvoeding
*bewegingsdeskundige
*trainer
*coach
*outdoor activiteitenbegeleider

Mogelijke bedrijven en branches:
*scholen
*gezondheidszorg
*fitnesscentra
*sportverenigingen
*sportbonden
*recreatiesector
*gemeenten

study abroad

De ALO onderhoudt contacten met diverse universiteiten binnen en buiten Europa. Dankzij deze samenwerking kunnen delen van het studieprogramma (vooral de stages in het afstudeerjaar) in het buitenland afgerond worden.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240