Dé opleidingensite voor hbo en hoger

International Welding Technologist / Middelbaar Lastechniek (IWT/MLT)

Hogeschool Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

In constructies worden nieuwe hoogwaardige materialen toegepast. Ook worden er steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van verbindingen. Daarom is gedegen kennis van de lastechniek en materiaalkunde onontbeerlijk. Tijdens de cursus International Welding Technologist leert u de vaardigheden voor de voorbereiding, uitvoering en controle van lastechnische werken. Het Centrum voor Natuur & Techniek van Hogeschool Utrecht biedt deze cursus aan in samenwerking met ROC Midden Nederland.

De cursus staat onder toezicht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en wordt gegeven overeenkomstig de richtlijnen van het International Institute of Welding (IIW).

Toelatingseisen

U bent in het bezit van:

  • een diploma van een technische of aan techniek gerelateerde erkende opleiding afgerond met een diploma op minimaal EQF level 5 (*1).

  • een diploma van een mts- of hts-opleiding in een technische richting.

  • een diploma van een technische of aan techniek gerelateerde mbo 4 opleiding en minimaal 2 jaar werkervaring in de "las-branche".

  • Of een diploma van de NIL schakelcursus sMLT.

Indien uw vooropleiding hier niet aan voldoet, dan kunt u deelnemen als gast.

Opleidingsinhoud

In constructies worden nieuwe hoogwaardige materialen toegepast. Ook worden er steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van verbindingen. Daarom is gedegen kennis van de lastechniek en materiaalkunde onontbeerlijk. Door toepassing van nieuwe hoogwaardige materialen in constructies en door de steeds hogere eisen die aan de kwaliteit van verbindingen worden gesteld, is een gedegen kennis van de lastechniek en materiaalkunde onontbeerlijk.

Tijdens de cursus International Welding Technologist leert u de vaardigheden voor de voorbereiding, uitvoering en controle van lastechnische werken. Het Centrum voor Natuur & Techniek van In constructies worden nieuwe hoogwaardige materialen toegepast. Ook worden er steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van verbindingen. Daarom is gedegen kennis van de lastechniek en materiaalkunde onontbeerlijk. Tijdens de cursus International Welding Technologist leert u de vaardigheden voor de voorbereiding, uitvoering en controle van lastechnische werken. Het Centrum voor Natuur & Techniek van Hogeschool Utrecht biedt deze cursus aan in samenwerking met ROC Midden Nederland.

De cursus is modulair van opzet en bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte.

Theoretisch gedeelte

De cursus is verdeeld in 5 blokken:
1. Lasprocessen en apparatuur (welding processes and equipment)
2. Materialen en materiaalgedrag tijdens lassen (materials and their behavior during welding)
3. Constructie en ontwerp (construction and design)
4. Fabricage en toepassingen (fabrication, applications engineering)

Aan het eind van de cursus vindt een integratie plaats in de vorm van oefententamens.

Belangrijkste onderwerpen per blok:

Blok 1. Lasprocessen en apparatuur

In dit blok worden de volgende onderwerpen behandeld: inleiding en apparatuur, autogeen lassen, bijzondere autogene processen, elektrotechnische begrippen, de elektrische boog, stroombronnen, inleiding booglasproces met gasbescherming, TIG-lassen, MIG/MAG-lassen, booglassen met beklede elektroden, onderpoederlassen, weerstandlassen, overige lasprocessen, snijden en overige processen voor lasnaadvoorbewerking, oplassen, volledig gemechaniseerde lasprocessen, robots, solderen, verbinden van kunststoffen, verbinden van geavanceerde materialen..

Blok 2. Materialen en materiaalgedrag bij het lassen*

Staalfabricage, beproeven van verbindingen en materialen, structuur en eigenschappen van materialen, legeringen en fasediagrammen, ijzer-koolstoflegeringen, warmtebehandelingen, structuren van een gelaste verbinding, koolstof- en koolstofmangaan-staalsoorten, scheurvormingen in staalsoorten, fijnkorrelige staalsoorten, thermomechanisch behandelde staalsoorten, toepassingen in constructiestaal en hoogvast staal, staalsoorten voor gebruik bij lage temperatuur, laag gelegeerde kruipvaste staalsoorten, roestvaste staalsoorten, corrosie en slijtage, beschermende lagen, hooggelegeerde kruipvaste en hittevaste staalsoorten, gietijzer en gietstaal, koper en koperlegeringen, nikkel en nikkellegeringen, aluminium en aluminiumlegeringen, andere metalen en legeringen, verbinden van ongelijksoortige materialen.

* Hiervan zijn 10 lesuren in de schakelcursus Middelbare Lastechniek gegeven

Blok 3. Constructie en ontwerp

Inleiding sterkte van materialen, sterkteberekeningen, ontwerpregels voor de gelaste constructie, lasnaadvormen, inleiding breukmechanica, gedrag van gelaste constructie onder verschillende belastingstypen, ontwerp van overwegend statisch belaste constructies, gedrag van vermoeiing op belaste constructies, ontwerp van op vermoeiing belaste constructies, ontwerp van thermisch belaste constructies, ontwerp van gelaste constructies in aluminium, lasverbindingen in betonstaal.

Blok 4. Fabricage en toepassingen

Inleiding kwaliteitskunde, kwaliteitszorg bij de fabricage van de gelaste constructie, lasspanningen en vervorming, de werkplaats, hulpmiddelen, gezondheid en veiligheid, metingen bij het lassen, niet destructief lasonderzoek, laskosten, reparatielassen, fitness for purpose, invloed van defecten, case studies.

Praktisch gedeelte

Deel a materiaalonderzoek in het laboratorium, destructief en niet-destructief onderzoek. Demonstratie van het effect van verschillende parameters die het lasproces beïnvloeden.

Deel b Praktijk lassen autogeen, elektrisch, MIG/MAG en TIG.

NB: Als een cursist in het bezit is van een NIL-diploma niveau 1 kan er voor het desbetreffende lasproces bij het practicum vrijstelling worden gegeven.

Dit geldt voor de processen:

  • Autogeen
  • Elektrisch lassen/BMBE
  • MIG/MAG

Dit bedrag is inclusief boeken, practica en cases en exclusief de door NIL vastgestelde examengelden. De examengelden van het NIL zijn te vinden op www.nil.nl.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Kosten €5550
Titulatuur Geen titel
Website www.werkenstudie.hu.nl/totaalaanbod/International-Welding-Technologist
Benodigde taalkennis Nederlands
Maximaal aantal deelnemers 100
Afronding Geen