Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Engineering Design Methods

Hogeschool Utrecht

 • Beschrijving
 • Overzicht

In deze mastermodule leren deelnemers functioneel optimaliseren. Het gaat daarbij om het systematisch vertalen van klantwensen in technische productkenmerken en in Life Cycle Engineering-uitgangspunten, om systematische productinnovatie en om principes van Robust Product Design en Quality Assurance. De mastermodule Engineering Design Methods is onderdeel van de opleiding Master of Engineering.

In deze mastermodule leren professionals met een 'ondernemersblik' naar hun eigen werkterrein te kijken.

Kijk hier voor het complete overzicht van de mastermodules van de Master of Engineering.

Toelatingseisen

U beschikt over een relevante (technisch) bachelordiploma, minimaal drie jaar relevante werkervaring, een werkomgeving die aansluit op het masterprofiel en goede beheersing van het Engels in woord en geschrift.

Opleidingsinhoud

In deze mastermodule leren deelnemers functioneel optimaliseren. Het gaat daarbij om het systematisch vertalen van klantwensen in technische productkenmerken en in LCE-uitgangspunten, om systematische productinnovatie en om principes van Robust Product Design en Quality Assurance. Ingegaan wordt op het optimaliseren van de maakbaarheid van een product.

Onderwerpproces

 • Ontwerpproces
  Inzicht wordt verkregen in ontwerpprocessen en modellen voorafgaand aan integreren en gebruikmaking van hulpmiddelen. Structurering van activiteiten is cruciaal. Aan de orde komen Engineering in het algemeen en Systeem Engineering in het bijzonder.
 • Ontwerp en Analyse hulpmiddelen
  In bepaalde situaties kan gebruik gemaakt worden van hulpmiddelen om alternatieve ontwerpopties te genereren en analyseren. Aan de orde komt de relatie hiervan met het hoofdontwerpproces. Verschillen worden aangegeven tussen ontwerp en herontwerp. Waardeanalyse vormt de eerste stap van het omgekeerde proces. Ook op Cost Engineering en Value Engineering wordt in detail ingegaan met betrekking tot marginaal en radicaal herontwerpen.
 • Ontwerp integratie
  Enerzijds dienen activiteiten geïntegreerd te worden, en anderzijds verschillende disciplines binnen teams. Proces en hulpmiddelen komen samen.

Praktijkgericht

De opleiding kenmerkt zich door actualiteit, direct toepasbaarheid en flexibiliteit. De opleiding is praktijkgericht en stelt zoveel mogelijk de eigen werkomgeving centraal. De opdrachten behelzen projecten binnen het bedrijf waar de deelnemer werkzaam is, of eventueel elders. De resultaten zullen daardoor direct van waarde zijn voor de bedrijfsvoering. Er ontstaat op die manier een maximaal leerresultaat waarvan u direct zichtbaar profijt heeft in uw beroepsuitoefening.

Opdracht

Ontwerp, herontwerp of optimalisatie van een product of technisch systeem waarbij de theorie in praktijk dient te worden gebracht. De mastermodule wordt afgerond met zowel een schriftelijk tentamen als een of meerdere praktijkopdrachten.

Onderwijsvorm

De mastermodule bestaat uit iedere week een college van drie uur, deelname aan projectgroepen, zelfstudie en praktijkopdrachten.

Leeropbrengst

 • U voert systematisch engineering ontwerp projecten uit met gebruikmaking van de principes van Systems Engineering.
 • U integreert verschillende hulpmiddelen bij verschillende situaties.
 • U past de verschillende hulpmiddelen toe bij ontwerp en analyse.
 • U vertaalt klantwens naar technische eisen op systeemniveau, analyseert en implementeert van systeem naar subsysteem niveau.
 • U voert een concept-selectieproces uit.
 • U maakt gebruik van huidige innovatiekennis teneinde in korte tijd systematisch omzetten naar technische innovaties.
 • U organiseert brainstormsessies teneinde alternatieve ontwerpopties te genereren.
 • U organiseert en voert Value Engineering-studies uit binnen het ontwerpteam.

Keuzemogelijkheden

Een mastermodule is een volwaardig onderdeel van onze geaccrediteerde Master opleiding Master of Engineering. Na afronding ontvangt u een certificaat. oor de modulaire opbouw kunt u in uw eigen tempo studeren. U kunt na iedere mastermodule besluiten om verder te studeren op weg naar uw masterdiploma.

Niveau N.V.T.
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 140 dagen
Kosten €3750
Titulatuur Geen titel
Website www.werkenstudie.hu.nl/totaalaanbod/Engineering-Design-Methods
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding Geen