Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Chemische Technologie

Hogeschool Utrecht

  • Beschrijving
  • Overzicht

Een chemisch technoloog vertaalt een chemisch proces, dat in het laboratorium is uitgedacht, naar een industrieel productieproces. Chemie op grote schaal dus. Pakt u de zaken graag groot aan en wilt u een proces van begin tot eind overzien? Bent u momenteel werkzaam in de procestechniek, met een mbo- of VAPRO-C diploma? Als u zich wilt verdiepen in uw vakgebied of u verder wilt specialiseren of doorgroeien naar een hbo-functie, biedt de duale opleiding Chemische Technologie u daarvoor volop mogelijkheden.

Een verplicht onderdeel van uw aanmelding is de digitale intake. Deze geeft zicht op uw vooropleiding, werkervaring en motivatie. Kijk op www.werkenstudie.matching.hu.nl voor meer informatie.

Toelatingseisen

U dient één van de volgende vooropleidingen te hebben: VAPRO C, mbo Procestechnologie, mbo Algemene Operationele Techniek of een gelijkwaardig diploma met relevante werkervaring. Lees meer over de toelatingseisen.

Opleidingsinhoud

Programma

U volgt vakken zoals Procestechnologie, Procesbeheersing, Wiskunde en Chemie. De praktijkopdrachten brengen de vakken met elkaar in verband en in relatie met uw werkpraktijk. Voorbeelden van eerder uitgevoerde kleinere en grotere praktijkopdrachten zijn het meten van een lineair verband (statistiek) of het verminderen van turbulentie tijdens het staalplaatgieten.

Vanaf het tweede jaar verdiept u zich in meer technologisch gerichte onderwerpen als thermodynamica, regeltechniek, stroming, warmteoverdracht, unit operations, corrosie, reactorkunde en polymeren. Het tweede jaar wordt afgerond met een praktische opdracht, gerapporteerd in een verslag, presentatie en verdediging.

In het laatste jaar van de studie gaat u aan de slag met de afstudeeropdracht bij uw bedrijf. De afstudeeropdracht sluit u af met een verslag, een publieke voordracht en een mondelinge verdediging. Tijdens het afstuderen wordt u begeleid door een docent van de school en door een begeleider van uw bedrijf.

Voorbeelden van recente afstudeeropdrachten:

  • onderzoek naar vermindering energieverbruik;
  • modelleren van de kinetiek van reacties met melkzuur;
  • doorlichten van het hele productieproces van een fabriek.

Onderwijsvorm

Er wordt bij aanvang van de studie direct een koppeling gemaakt tussen theorie en praktijk. Duaal studeren betekent dat uw werkplek verandert in een lerende werkplek gedurende het hele opleidingstraject. Naast de colleges en practica op de hogeschool, worden opdrachten op de eigen werkplek bij het bedrijf uitgevoerd.

Om werken en leren goed te kunnen combineren is het prettig om zelf te bepalen wanneer en waar u studeert. Daarom is een groot deel van het lesmateriaal, zoals opdrachten bij modules, achtergrondinformatie en uitwerkingen van vraagstukken via internet toegankelijk. Met medestudenten kunt u digitaal opdrachten voorbereiden en de communicatie met de docenten en de studieadviseur verloopt waar mogelijk ook digitaal. Een deel van het studieprogramma verplaatst zich hierdoor van het leslokaal naar uw eigen werkplek. Zo bespaart u op uw reistijd en studeert u zoveel mogelijk op het moment dat het u uitkomt.

Let op: dit is het minimale collegegeldtarief dat u betaalt. De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van verschillende factoren zoals opleidingsvorm (voltijd, deeltijd, duaal), nationaliteit en een eerder behaalde graad. Aan de hand van de collegegeldmeter berekent u welk collegegeldtarief voor u van toepassing is.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 6720 dagen
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.werkenstudie.hu.nl/totaalaanbod/Chemische-Technologie
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding Geen