Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Basisvaardigheden Journalistiek

Hogeschool Utrecht

 • Beschrijving
 • Overzicht

De eerste onmisbare stap

Journalistiek is een uitdagend vak waar je voldoende kennis, vaardigheden en karakter voor in huis moet hebben. Zonder gedegen vooropleiding slaagt vrijwel niemand meer in de journalistieke praktijk. Deze cursus biedt u de noodzakelijke basis en geeft u zicht op de diversiteit van het vak.

Toelatingseisen

HBO niveau
Deelname is afhankelijk van selectie. Graag ontvangen wij uw cv.

Opleidingsinhoud

Wat is nieuws? Wie bepaalt dat? Hoe komt u aan informatie? Op welke verschillende manieren (print, online) communiceert u uw verhaal? Hoe zorgt u dat deze kanalen elkaar versterken? Wat zijn de kenmerken van de verschillende journalistieke genres? Wat maakt een tekst 'journalistiek'? Voor het maken van een goed journalistiek verhaal bestaan verschillende geschreven en ongeschreven regels. Tijdens deze cursus maakt u hiermee kennis. U schrijft zelf een aantal artikelen voor zowel het web als print.


Wat u leert

U verdiept u in de basiskennis en -vaardigheden van de journalistiek. U ontwikkelt uw journalistieke 'antenne' door vakgericht met nieuws bezig te zijn. U leert de kenmerken van de bekendste journalistieke genres en oefent met het schrijven ervan. De cursus gaat van smal naar breed: via het bewerken van pers- en nieuwsberichten, het maken van een sfeerverslag en het houden van een interview werkt u toe naar een groter verhaal zoals achtergrondverhaal, samengestelde productie of reportage.

Het veranderende medialandschap staat centraal. Van de moderne journalist wordt verwacht dat hij of zij verschillende media moeiteloos weet te bedienen. Hoe vertelt u uw journalistieke verhaal, terwijl u rekening houdt met de doelgroep? Wanneer vertelt u een verhaal via een digitaal kanaal en wanneer via print?

We besteden aandacht aan de doelgroep waarvoor u schrijft, de bronnen om aan uw informatie te komen en het verschil tussen schrijven voor krant, tijdschrift en web. Ook krijgt u inzicht in het leven als freelancer. Kortom, u maakt kennis met het journalistieke vak: de vaardigheden, de eisen, de ethiek, de objectiviteit en de verschillende media-uitingen.

Cursusonderdelen

De nadruk ligt op de geschreven pers, maar de cursus beoogt een zo breed mogelijke blik op de journalistiek te geven. De cursusonderdelen zijn:

 • Wat is nieuws, hoe selecteert u nieuws;
 • onderwerpkeuze en invalshoek;
 • kennismaking journalistieke genres;
 • krijgen van informatie (via internet en interviews);
 • brongebruik, hoor- en wederhoor;
 • opbouw van een verhaal, structuur;
 • publiceren via verschillende platforms;
 • ethiek, journalistieke houding;
 • freelancen.

Bedoeld voor

Iedereen die een solide journalistieke basis wil leggen of wil doorstromen naar één van de specialisatiecursussen.

Dit bedrag is inclusief studiemateriaal (prijswijzigingen voorbehouden).

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 140 dagen
Kosten €1475
Titulatuur Geen titel
Website www.werkenstudie.hu.nl/totaalaanbod/Introductiecursus-journalistiek
Benodigde taalkennis Nederlands
Maximaal aantal deelnemers 15
Afronding Geen