Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Veilig werken met springstoffen - Applicatiecursus Springen van Gebouwen en Hoge bouwwerken

Hogeschool Utrecht - Centrum voor Natuur & Techniek

  • Beschrijving
  • Overzicht

Het werken met springstoffen kan grote risico's opleveren. Vandaar dat de overheid strenge eisen stelt aan het werken met, vervoeren en opslaan van springstoffen. Een belangrijk punt is de opleiding van de eerst verantwoordelijke bij het werken met springstoffen: de springmeester. Hij of zij zal op de kritische momenten de juiste beslissing moeten nemen. De bachelorcursus Veilig Werken met Springstoffen leidt op tot springmeester en bestaat uit een basiscursus en een aantal applicatiecursussen. Na het volgen van deze applicatiecursus mag een springmeester leidinggeven aan springwerken op het gebied van gebouwen en hoge bouwwerken


Toelatingseisen

De minimumleeftijd voor deelname aan de cursus is 18 jaar en u moet beschikken over minimaal een mbo-opleiding (technische richting). Voor deze applicatie cursus geldt bovendien, dat u de basiscursus met goed gevolg heeft afgesloten. U moet tevens een 'verklaring van goed gedrag' kunnen overleggen. Deze kan worden verstrekt door de gemeente waar u woont. Een goede lichamelijke en geestelijke conditie is een vereiste om veilig met springstoffen te kunnen werken.

Opleidingsinhoud

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Algemeen (herhaling basisstof)
  • Ontstekingsmiddelen/slagsnoer
  • Bodemtrillingen ten gevolge van vallende bouwwerken
  • Constructies en materialen
  • Bezwijkmechanismen
  • Schoorstenen/gebouwen van beton en metselwerk
  • Bruggen en viaducten
  • Cases, voorbereiding examenvragen

Onderwijsvorm

De lessen vinden klassikaal plaats. In de lessen zullen praktijkvoorbeelden worden getoond. Ook dient u zelf praktijkvoorbeelden in te brengen om de lesstof actueel en aansluitend met de beroepspraktijk te maken.

U heeft uw basiskennis al opgedaan in de Basiscursus Veilig Werken met Springstoffen. Met deze applicatiecursus wordt u specifiek opgeleid in het zelfstandig springen van hoge gebouwen. Er vindt een theoretische toets plaats welke onder toezicht staat van Hobéon/SKO.

Niveau HBO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 56 dagen
Kosten €4400
Titulatuur Geen titel
Website www.werkenstudie.hu.nl/totaalaanbod/Veilig-werken-met-springstoffen---Applicatiecursus-Springen-van-Gebouwen-en-Hoge-bouwwerken
Benodigde taalkennis Nederlands
Afronding Geen