Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Commerciële Economie

Hogeschool Utrecht - Centre for Business & Management

  • Beschrijving
  • Overzicht

Commerciële economie leidt je op tot marketing- en salesprofessional. Een marketeer bedenkt graag (nieuwe) produkten en diensten, een salesprofessional zorgt ervoor dat er omzet gerealiseerd wordt.Een marketeer enthousiasmeert klanten voor (nieuwe) producten en diensten. Bijvoorbeeld: een zuivelproducent wil een nieuwe yoghurt op de markt brengen. De marketeer laat eerst met marktonderzoek uitzoeken of daar behoefte aan is. Vervolgens bepaalt hij de smaak en de verpakking. Dan komen de kostprijs en de consumentenprijs aan de orde en daarna kan de reclamecampagne gestart worden. Het gaat bij zo'n nieuw product dus om marktonderzoek, productontwikkeling, communicatie, productintroductie en verkoop. De marketeer kan bij alle onderdelen betrokken zijn.

Een salesprofessional is verantwoordelijk voor het realiseren van omzet voor de produkten/diensten van het bedrijf. Hij luistert naar de klant, brengt advies uit en onderhandelt over assortiment en prijsstelling. Vervolgens maakt hij afspraken met de klant over promoties, logistiek en productspecificaties en helpt de klant in zijn verdere behoeften te voorzien. Uiteraard met in het achterhoofd dat zijn eigen bedrijf ook een belang heeft in termen van omzet/volume/marge en imago. In dit hele proces heeft de salesprofessional nauwe contacten met de marketeers en andere belanghebbenden binnen zijn organisatie.VooropleidingProfiel Extra vakken

Cultuur en Maatschappij economie of m&o
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid economie of m&o
Natuur en Techniek economie of m&o
Cultuur en Maatschappij (HAVO) (economie of m&o) + (wiskunde A of wiskunde B)
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO) economie of m&o
Natuur en Techniek (HAVO) economie of m&o
MBO niveau 4 Met een diploma van een MBO-opleiding op niveau 4 ben je zonder meer toelaatbaar.

1st year

Tijdens het eerste jaar volg je acht gemeenschappelijke vakken (de gemeenschappelijke propedeuse) en vier vakken die specifiek zijn voor jouw opleiding (het specifieke deel). Met de gemeenschappelijke vakken wordt een brede en stevige economische basis gelegd. Dit vormt een stevig fundament voor de verdere verdieping van de opleiding in de hoofdfase.

admission

Wil je deze opleiding volgen maar voldoe je niet aan de toelatingseisen? En ben je 21 jaar of ouder? Dan kom je in aanmerking voor het toelatingsonderzoek 21+. Kijk voor meer informatie op www.toelatingsonderzoek.hu.nl

after 1st year

Aan het eind van het tweede jaar kies je een afstudeerrichting. Maar welke richting je ook kiest, je kunt nog alle kanten op. Wel ben je natuurlijk een extra aantrekkelijke en waardevolle werknemer op het gebied van jouw afstudeerrichting.

In het derde jaar volg je vakken als communicatie, marktonderzoek en duurzaamheid. Communicatie gaat in op toepassingen van e-business in de praktijk. Als je je verder wilt specialiseren in e-business en webshops, kun je in het vierde jaar een minor volgen.

curriculum

De studie Commerciele Economie duurt vier jaar. We
drukken de duur van een opleiding uit in European Credits
(EC). Vier jaar staat gelijk aan 240 EC. Voor het halen van een EC heb je ongeveer 28 studie-uren nodig. Als je ieder jaar 60 EC haalt, ben je na vier jaar klaar met je opleiding.

job perspective

Als marketeer zorg je ervoor dat het bedrijf of de instelling waarvoor je werkt goed inzicht heeft in de afzet en omzet van zijn producten en diensten. Je rapporteert hierover regelmatig aan collega's en het management. Ook overleg je met hen over nieuwe financiële en commerciële strategieën. Jouw bevindingen zijn belangrijk: ze vormen de basis van veel beslissingen in het bedrijf. Bijvoorbeeld over de introductie van een nieuw product of het wel of niet sponsoren van een topsportclub. Een goed marketingconcept bepaalt het succes van een product.

Je bent breed inzetbaar en kunt terechtkomen in verschillende sectoren van het bedrijfsleven. Je eerste salaris bij een baan op het niveau van je opleiding ligt rond de € 2.200,- (bruto).

Na je opleiding kun je natuurlijk ook verder studeren. Kies je voor NIMA, dan krijg je met je diploma van Commerciële Economie een vrijstelling voor het schriftelijke NIMA-B1 examen.

tuition fee

Meer informatie over het collegegeldtarief waaronder de opleiding valt is te vinden in de HU collegegeldmeter.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240