Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Accountancy

Hogeschool Utrecht - Centre for Business & Management

  • Beschrijving
  • Overzicht

De opleiding Accountancy leert je zelfstandig om te gaan met praktijksituaties. Je leert samenwerken, verantwoordelijkheden te nemen en werkt regelmatig aan problemen uit de praktijk.Je hoeft de economische pagina's van de krant maar open te slaan, of je oog valt op de "big four"; PwC, EY, Deloitte en KPMG. Het zijn grote accountancybedrijven die volop carrièremogelijkheden bieden. Werk je als accountant voor een van deze kantoren, dan controleer je meestal de jaarrekeningen van grote klanten. Je let op elektronisch bankieren, maar ook op ingewikkelde aandelentransacties.

Misschien ligt jouw hart meer bij het midden- en kleinbedrijf (mkb) en wil je aan de slag bij een kleiner accountantskantoor. In dat geval controleer je, stel je jaarrekeningen samen, adviseer je bij het opzetten van een administratie, vul je belastingaangiftes in en ben je vertrouwenspersoon van (kleine) ondernemers.

De opleiding Accountancy leert je zelfstandig om te gaan met praktijksituaties. Je werkt regelmatig in projecten aan problemen uit de praktijk, je leert samenwerken en verantwoordelijkheden te nemen. Na je opleiding begin je vaak als assistent-accountant. Het is ook mogelijk om Accountancy duaal te volgen. Je werkt dan drie dagen per week, en volgt twee dagen per week onderwijs.Vooropleiding

Profiel Extra vakken
Cultuur en Maatschappij
Economie en Maatschappij
Natuur en Gezondheid
Natuur en Techniek
Cultuur en Maatschappij (HAVO) (economie of m&o) + (wiskunde A of wiskunde B)
Economie en Maatschappij (HAVO)
Natuur en Gezondheid (HAVO) economie of m&o
Natuur en Techniek (HAVO) economie of m&o
MBO niveau 4 Met een diploma van een mbo-opleiding op niveau 4 ben je zonder meer toelaatbaar.

1st year

Tijdens het eerste jaar volg je acht gemeenschappelijke vakken (de gemeenschappelijke propedeuse) en vier vakken die specifiek zijn voor jouw opleiding (het specifieke deel). Met de gemeenschappelijke vakken wordt een brede en stevige economische basis gelegd: het fundament voor de verdieping van de opleiding in de hoofdfase.

admission

Wil je deze opleiding volgen maar voldoe je niet aan de toelatingseisen? En ben je 21 jaar of ouder? Dan kom je in aanmerking voor het toelatingsonderzoek 21+. Kijk voor meer informatie op www.toelatingsonderzoek.hu.nl

after 1st year

In de hoofdfase ligt de nadruk op zelfstandig omgaan met praktijksituaties. Je leert vooral welke informatie je nodig hebt en waar je die kunt vinden. Belangrijke aandachtspunten zijn belastingrecht, administratieve organisatie, controleleer en externe verslaggeving. Maar ook cursussen als Management Accounting en Financiering staan op je rooster. Je sluit de bacheloropleiding af met een landelijke overall toets. Hiermee is het eindniveau van de opleiding gegarandeerd.

curriculum

Aan het einde van je opleiding doe je een landelijk examen (de overall-toets). Door de hoge eisen die de Commissie Eindtermen Accountancyonderwijs (CEA), de organisatie die toezicht houdt op de accountancyopleidingen en de opleiding stellen, is het niet mogelijk om een minor te volgen binnen vier studiejaren. Het landelijk examen is je minor.

job perspective

Als RA ben je vooral bezig met controlewerkzaamheden. Ga je als AA aan de slag, dan ben je de vertrouwenspersoon van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Je stelt jaarrekeningen samen, geeft advies op financieel en fiscaal gebied en vult aangiftes in.

Kies je voor de AA-richting, dan volg je naast je werk nog anderhalf tot twee jaar de deeltijdopleiding Master Accountancy. Voor de RA-richting volg je naast je werk gedurende drie jaar een deeltijdstudie (vier dagen werken, een dag studie) aan een universiteit of bij Nyenrode.

Na het succesvol afronden van je vervolgopleiding kun je je als RA of AA laten inschrijven. Je moet daarvoor ook drie jaar praktijkervaring hebben als accountant. Als geregistreerd accountant heb je vervolgens de verplichting om jaarlijks bij te scholen.

Afgestudeerde accountancystudenten hebben al jaren uitstekende beroepsperspectieven. Vrijwel iedereen die nu afstudeert vindt op korte termijn werk. Je eerste salaris bij een baan op het niveau van je opleiding ligt rond de € 2300 (bruto).

Veel accountants vinden met enkele jaren werkervaring buiten de accountantspraktijk werk als financieel directeur of controller.

tuition fee

Meer informatie over het collegegeldtarief waaronder de opleiding valt is te vinden in de HU collegegeldmeter.

Niveau HBO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Nee
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Tussen de €450 en €1350
Titulatuur Geen titel
Benodigde taalkennis Nederlands
Gefinancierd Regering
Afronding Diploma
Credits 240