Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Master Social Work

Hanzehogeschool Groningen

  • Beschrijving
  • Overzicht

Het werkveld van Social Work heeft te maken met complexe, maatschappelijke vraagstukken. Ontwikkelingen als vergrijzing, integraal werken en marktwerking vragen om ervaren en gespecialiseerde professionals. Om deze uitdagingen binnen het vakgebied aan te gaan, bieden Hanzehogeschool Groningen en NHL Hogeschool in Leeuwarden gezamenlijk de masteropleiding Social Work aan.

Seniorprofessional socia​​l work

De masteropleiding Social Work bereidt u voor op een seniorpositie in het werkveld waarbij u op basis van een brede theoretische kennis kunt analyseren, innoveren, adviseren en verbinden. Na de studie bent u uitstekend voorbereid op een positie als seniorprofessional in verschillende gebieden van social work. Als expert ontwikkelt u nieuwe aanpakken voor complexe vraagstukken en kunt u beleidsplannen vertalen naar de praktijk. Als expert in het werkveld kunt u het management adviseren op basis van uw eigen praktijkervaringen en praktijkgericht onderzoek. Kortom: u wordt de spil tussen uitvoering en beleid.

Unieke​ samenwerking

Door de unieke samenwerking tussen NHL Hogeschool en Hanzehogeschool Groningen is het mogelijk om het uiteenlopende aanbod aan sociale studies in deze masteropleiding te combineren. De samenwerking tussen beide hogescholen is een ideale constructie voor de masteropleiding Social Work. De intentie is dat een master zich niet louter verdiept in één vakgebied. Hij of zij moet in staat moet zijn om over de grenzen van de verschillende vakgebieden heen te kijken. Waar de reguliere welzijnswerker tegen deze grenzen aanloopt, gaat de master in Social Work verder.​

Intakegesprek

Met alle aankomende studenten voeren wij eerst een intakegesprek. Tijdens de intake wordt bekeken of uw werksituatie voldoende aansluit bij de masteropleiding en of de opleiding geschikt voor u is. Ook krijgt u dan informatie over hoe u zich officieel moet inschrijven.


Doel

De master bereidt u voor op een positie als seniorprofessional in verschillende gebieden van social work, waarbij u op basis van een brede theoretische kennis kunt analyseren, innoveren, adviseren en verbinden. U wordt de spil tussen uitvoering en beleid.

Inhoud en opbouw

Tijdens de masteropleiding Social Work ontwikkelt u uw professionele en persoonlijke competenties op basis van theorieën, concepten en modellen. U bent de deskundige die in staat is collega´s, teams en samenwerkingspartners te inspireren en te coachen in veranderingsprocessen. Het programma is opgebouwd uit drie inhoudelijke masterclasses:

  • Signaleren & Analyseren
  • Co-creëren & Innoveren
  • Regisseren & Beleid Adviseren

In de vierde masterclass sluit u met uw onderzoeksopdracht de opleiding af (onderzoeksopdracht).

De masteropleiding Social Work legt een nauwe verbinding met de beroepspraktijk. Tijdens de studie combineert u leren met werken en werkt u aan integrale beroepsopdrachten in de eigen praktijk. De opleiding gaat dan ook uit van medewerking van de organisatie. Het gaat hierbij om de gelegenheid en faciliteiten op de werkplek om leren en werken optimaal met elkaar te kunnen verbinden.

Opleiding op maat

Bij ons staat maatwerk voorop: de opdrachten in de opleiding kunt u zoveel mogelijk in uw eigen praktijksituatie toepassen. Tijdens uw studie werkt u met een persoonlijk portfolio. Via dit portfolio werkt u aan uw ontwikkeling. Daarnaast houdt u de competenties van uzelf als toekomstig master in Social Work bij.

Begeleiding

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor uw studieloopbaan. Aan het eind van elke masterclass wordt uw persoonlijke en professionele ontwikkeling geëvalueerd. Dat doet u aan de hand van het portfolio. Begeleiding in de opleiding vindt zowel individueel als in groepsverband plaats.

Niveau WO
Vorm Part-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 24 maanden
Tijden Overdag
Type Master (HBO-universitair), Specialised master for professionals
Kosten €1900
Titulatuur Geen titel
Website www.hanze.nl/NL/Schools/academie-sociale-studies/opleidingen/master/social-work/Paginas/Default.aspx
Benodigde taalkennis Nederlands
Startmaand september
Provincies Friesland, Groningen
Afronding Diploma