Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Master of Music

Hanzehogeschool Groningen

 • Beschrijving
 • Overzicht

Ben jij een professionele musicus met een doel? Heb je een specifieke visie op je toekomst? Dan kan de Master of Music van het Prins Claus Conservatorium de juiste studie zijn om jouw persoonlijke doel te bereiken. Het Prins Claus Conservatorium staat internationaal bekend als een kwalitatief en innovatief instituut met een omvangrijk regionaal en internationaal netwerk. De Master of Music aan het Prins Claus Conservatorium is er voor ambitieuze musici die zich verder willen ontwikkelen in een door hen zelf gekozen richting.

Er zijn vijf studieroutes binnen de Master:

 • Classical Music
 • New York Jazz
 • New Audiences & Innovative Practice
 • Instrumental Learning & Teaching
 • Wind Band Conducting

Hoog muzikaal niveau

Uniek

De Master of Music van het Prins Claus Conservatorium is vernieuwend ten opzichte van de andere Masters Muziek. Het unieke van het opleidingsprofiel is de integratie van muzikaal meesterschap, innovatiekracht (praktijkgericht onderzoek) en ondernemerschap als rode draad van het onderwijsprogramma. In het afsluitende examen tonen studenten aan dat zij in staat zijn muzikaal meesterschap, onderzoek en ondernemerschap met elkaar te verbinden en te relateren aan een specifieke (maatschappelijke) context en zo hun weg te vinden naar de beroepspraktijk.

Hoog muzikaal ambachtelijk niveau

Er wordt een hoog muzikaal ambachtelijk niveau van je verwacht. De nadruk ligt op het
perfectioneren van je spel en op het ontwikkelen van je zelflerend vermogen. Daarom staat je hoofdvak centraal. Experimenteren is belangrijk, evenals de relatie van je musiceren met specifieke contexten (je publiek, een specifiek event, een speciale doelgroep), dit alles in relatie tot de doelen uit jouw persoonlijke studieplan.

Onderzoekende en ondernemende houding

Je voert praktijkgericht onderzoek uit om een beter musicus te worden. Het onderzoek is direct gerelateerd aan jouw persoonlijke studieplan. Aan je onderzoek wordt individuele, inhoudelijke en methodologische coaching gekoppeld. Je onderzoek leidt uiteindelijk tot een presentatie die direct is gekoppeld aan je muzikale praktijk.
Een ondernemende houding is essentieel om je muzikale passie succesvol te kunnen omzetten naar maatschappelijke situaties. Jouw visie op je persoonlijke toekomst staat ook hierbij centraal.

Vier redenen om te kiezen voor de Master of Music aan het Prins Claus Conservatorium

 1. Je kiest zelf het onderwerp van je studie: jij bepaalt wat en hoe je bij ons wilt leren. Dit noemen we jouw studieplan.
 2. Jij bepaalt daarom grotendeels van wie je les krijgt. Je maakt optimaal gebruik van de expertise van onze internationaal gerenommeerde docenten. Als wij specifieke expertise niet in huis hebben overleggen we met je welke gastdocenten we zullen uitnodigen.
 3. Je kunt een periode in het buitenland studeren. Bijvoorbeeld bij de studierichting New York Jazz vindt het derde semester in New York plaats.
 4. Deze Master is in zijn concept en curriculum uniek ten opzichte van de andere Masters Muziek in Nederland.

Studieroutes

Classical Music - algemeen

​De studieroute Classical Music is gericht op studenten die ambitieus zijn, een hoog speelniveau hebben en die hard willen werken om een topmusicus te worden. Natuurlijk krijg je les van onze eigen gerenommeerde docenten. Daarnaast werk je een aantal periodes gedurende het seizoen samen met gastdocenten van topniveau. Docenten en gastdocenten besteden daarbij ook veel aandacht aan ensemblespel.

New York Jazz

De studieroute New York Jazz is gebaseerd op de connectie tussen de Jazz-afdeling van het Prins Claus Conservatorium en de New York Jazz community. Naast onze eigen gerenommeerde docenten, komen jazzmusici/docenten van topniveau wekelijks speciaal uit New York naar Groningen om je les te geven.

In het derde semester vervolg je de studie in New York en heb je voor 50% privélessen bij onze eigen NY-musici en voor 50% bij New Yorkse musici die je in overleg met ons zelf uitzoekt. Dit semester is geen uitwisseling met een school in New York. Je studeert zelfstandig bij New Yorkse jazz musici, gefinancierd en begeleid door het Prins Claus Conservatorium.

New Audiences and Innovative Practice

De studieroute NAIP is er voor musici uit alle genres die geïnteresseerd zijn in het leiden van creatieve cross-over projecten en het aantrekken en creëren van nieuwe publieksgroepen.

Deze innovatieve masterroute is ontwikkeld door het Prins Claus Conservatorium in samenwerking met de Iceland Academy of the Arts (Reykjavik), het Royal College of Music (Stockholm), het Koninklijk Conservatorium (Den Haag), het lectoraat Lifelong Learning in Music van het Prins Claus Conservatorium en de Guildhall School of Music and Drama (Londen).

Je neemt o.a. deel aan de intensieve Introductory Course bij een van de participerende muziekinstituten in het buitenland. Bovendien krijg je tijdens je studie les van de gerenommeerde docenten/musici.

Instrumental Learning and Teaching - algemeen

De studieroute Instrumental Learning & Teaching is opgezet voor musici die op zoek zijn naar nieuwe inzichten op het gebied van het muziekdocentschap. Je ontwikkelt je tot muziekdocent van niveau doordat je kennis krijgt van de meest recente vernieuwingen van de beroepspraktijk. Je leert aan de ene kant flexibel in te spelen op vragen van leerlingen en opdrachtgevers en aan de andere kant zelf de beroepspraktijk te vernieuwen. De studie richt zich op het verdiepen en verbreden van jouw docentcompetenties en op de samenhang van het docentschap met je praktijk als musicus.

Wind Band Conducting - algemeen

​De studieroute Wind Band Conducting geeft diepgang aan het vak van dirigent in een veranderende beroepspraktijk. Naast intensieve lessen van gerenommeerde (gast)docenten, word je uitgedaagd om mee te denken over de toekomst van het vak. Je zoekt voortdurend naar vernieuwing en verbetering van jezelf als artistiek leider. Je werkt samen met onder meer het Noord-Nederlands Orkest, de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso', het Noord Nederlands Harmonie Orkest, e.a.

Niveau WO
Vorm Full-time
Incompany Nee
Open inschrijving Ja
Tijden Overdag
Kosten (indicatie) Geen opgave
Titulatuur Geen titel
Website www.hanze.nl/NL/Schools/prins-claus-conservatorium/opleidingen/master/master-of-music/Paginas/Default.aspx
Benodigde taalkennis Nederlands, Engels
Provincie Groningen
Afronding Diploma