Dé opleidingensite voor hbo en hoger

Verpleegkunde duaal (werken en leren)

Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven

  • Beschrijving
  • Overzicht

De duale opleiding Verpleegkunde wordt verzorgd door de Academie voor Verpleegkunde, Hanzehogeschool Groningen.

Verpleegkundigen behoren met artsen en verzorgenden tot de belangrijkste professionals in de gezondheidszorg. In de huidige gezondheidsinstellingen zijn verpleegkundigen verantwoordelijk voor hun eigen domein. Daarbinnen kan het accent variëren van een rol bij het voorkomen van ziekte, gezondheidsbevordering, het genezingsproces van mensen, tot het zo goed mogelijk kunnen leven met (blijvende) beperkingen. Tijdens de duale opleiding HBO-V combineert u de theorie en de praktijk: werken én leren.

Na het volgen van de duale opleiding:

  • hebt u goede en actuele kennis van de gezondheidszorg;
  • kunt u als zelfstandig professional goed in teamverband functioneren;
  • kunt u snel een goed overzicht krijgen van een ingewikkelde situatie en bent u creatief in het bedenken van oplossingen;
  • kunt u met patiënten en hun familie omgaan en aan anderen verantwoorden wat u gedaan hebt en waarom.

Ook op maat voor uw organisatie

Wilt u liever in-company? Of denkt u aan een opleiding die niet op onze website staat? Voor vrijwel alle opleidingen geldt dat maatwerk ook mogelijk is. Neem voor meer informatie direct contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.


De opleiding HBO-V van de Hanzehogeschool wordt als 4-jarige voltijdopleiding aangeboden. Maar u kunt vanaf het 3e jaar ook de duale variant volgen. U werkt in uw eigen zorginstelling en volgt lessen bij de Hanzehogeschool.

Doel

Uw kennis en vaardigheden van het vak van verpleegkundige zodanig ontwikkelen dat u als zelfstandige professional aan de slag kunt.

Inhoud en opbouw

In het 1e jaar maakt u kennis met de activiteiten van de verpleegkundige. Dit gaat aan de hand van voorbeelden uit verschillende zorgcategorieën: preventieve zorg, acute zorg, intensieve zorg en chronische zorg. Verder werkt u aan verpleegtechnische en communicatieve vaardigheden, staan het 'leren leren' en het leren samenwerken centraal en bestudeert u relevante theorie.

Het 2e jaar werkt u aan complexe zorgsituaties, waarbij een zorgvrager meerdere problemen heeft en meerdere disciplines zijn betrokken. Een hbo-verpleegkundige overziet de zorg van alle kanten, waarbij de totale organisatie van de zorg van belang is. Naast de centrale rol van zorgverlener komen daarbij de rollen van coach, ontwerper en regisseur in toe¬nemende mate aan bod. Aan de hand van opdrachten leert u steeds meer over praktijksituaties die u tegenkomt en de rollen die u daarbij vervult.

Aan het einde van het 2e jaar wordt tijdens een selectieprocedure beoordeeld of u kunt overstappen naar de 'werken-leren-route'. Deze route start vanaf het 3e jaar. Tijdens een inwerkperiode wordt u intensief begeleid. Daarna kunt u als leerling-verpleegkundige ook zelfstandig werkzaamheden uitvoeren.
U moet een passende baan hebben van minimaal 24 uur per week. U gaat gemiddeld 1 dag per week naar school, waar de integratie tussen theorie en praktijk plaatsvindt. Ook bent u ongeveer 1 dag per week bezig met zelfstudie.

Werkplek

De duale route is alleen te volgen als u een overeenkomst hebt met een participerende instelling.
Op dit moment werkt de Hanzehogeschool samen met het UMCG.

Na uw afstuderen

Wilt u verder studeren? Met een HBO-V diploma en minimaal vier jaar werkervaring kunt u kiezen voor de masterstudie Advanced Nursing Practice van de Hanzehogeschool. U kunt ook via het schakelprogramma van de Hanzehogeschool verder studeren aan de universiteit: Zorgwetenschappen, Psychologie, Pedagogie of Sociologie.

Niveau HBO
Vorm Duaal
Incompany Ja
Open inschrijving Ja
Doorlooptijd 48 maanden
Type Bachelor (HBO)
Kosten (indicatie) Geen opgave
Les locatie type Op het instituut, Bij het bedrijf
Titulatuur Geen titel
Website http://professionals.hanze.nl/alle-opleidingen/zorg-en-welzijn/care/verpleegkunde-duaal-werken-en-leren/
Benodigde taalkennis Nederlands
Provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland
Afronding Diploma